Tusea convulsiva (informatii utile)

Ce este tusea convulsiva?

Tusea convulsive, cunoscuta si sub denumirea de pertussis, este o boala respiratorie foarte contagioasa cauzata de un tip de bacterie numita Bordetella pertussis. Primele simptome apar in general in 7 pana la 10 zile dupa infectare. Acestea includ o febra usoara, secretii nazale si tuse, care in cazuri tipice se dezvolta treptat intr-o tuse convulsiva. Aceste episoade de tuse pot continua saptamani sau chiar luni dupa ce apar pentru prima data simptomele bolii. Tusea convulsiva este prezenta doar la oameni. 
In 2018, au existat peste 151.000 de cazuri de pertussis la nivel global.

 

Care sunt cauzele tusei convulsive?

Un tip de bacterie numita Bordetella pertussis provoaca tusea convulsiva.
Boala se raspandeste de la o persoana la alta de obicei prin tuse si stranut. De asemenea, uneori se poate raspandi prin atingerea unei suprafete infectate si apoi prin atingerea nasului sau a gurii.
Afectiunea debuteaza atunci cand bacteriile patrund la nivelul sistemului respirator. Acestea se ataseaza de cilii mucoasei tractului respirator. Ulterior acestea elibereaza toxine, care afecteaza cilii si provoaca inflamarea cailor respiratorii. Aceasta inflamatie provoaca cresterea secretiei de mucus, ceea ce provoaca o tuse severa.

 

Cum se transmite tusea convulsiva?

Bacteriile care cauzeaza tusea convulsiva se raspandesc usor de la o persoana la alta pe cale aeriana. Cand o persoana cu tuse convulsiva stranuta sau tuseste, elibereaza particule mici cu incarcatura bacteriana. Alte persoane sanatoase pot respira aceste particule si se pot infecta.
Raspandirea acestora este mai probabila atunci cand persoanele petrec mult timp impreuna sau impart un spatiu comun.
Oamenii pot raspandi boala de la debutul simptomelor timp de inca cel putin doua saptamani.


Care sunt simptomele tusei convulsive?

Simptomele precoce ale tusei convusive pot sa semene cu cele ale unei raceli comune. Aceste simptome pot persista timp de una pana la doua saptamani si pot include:
- Febra usoara
- Tuse usoara sau ocazionala
- Rinoree
- Roseata oculara si lacrimare
- Apnee, mai ales in cazul bebelusilor

Simptomele tusei convulsive dupa ce a trecut prima sau a doua saptamana includ de obicei:
- Episoade de tuse prelungite, repetate sau violente care reapar intermitent timp de pana la 10 saptamani sau mai mult
- Sunet zgomotos la inhalare dupa incetarea tusei
- Varsaturi
- Epuizare din cauza tusei prelungite
Simptomele tusei convulsive incep sa scada in intensitate dupa patru saptamani, desi crizele de tuse pot sa reapara la luni de zile dupa debutul simptomelor. 

 

Care sunt posibilele complicatii ale tusei convulsive?

Tusea convulsiva poate duce la complicatii grave, care pun viata in pericol, in special la copiii mai mici de 1 an. Aproximativ o treime dintre sugari necesita ingrijire in cadrul unui spital. 
Dintre acestia:
- 2 din 3 sugari (68%) dezvolta apnee
- 1 din 5 sugari  (22%) dezvolta pneumonie
- 1 din 50 sugari (2%) prezinta convulsii
- 1 din 150 sugari (0,6%) dezvolta encefalopatie
- 1 din 100 sugari (1%) moare
Si adultii pot dezvolta complicatii, dar de obicei sunt mai putin severe decat la copii. In cazul in care acestia prezinta o tuse persistenta, violenta, persoanele adulte pot lesina, pot prezenta fracturi de coaste, pot pierde controlul asupra vezicii urinare sau pot prezenta scaderi ponderale neintentionate.

 

Cum se stabileste diagnosticul tusei convulsive?

In scopul stabilirii diagnosticului medicul efectueaza de obicei un examen fizic si investigheaza simptomele pacientului. Diagnosticarea tusei convulsive in stadiile incipiente poate fi dificila, deoarece semnele si simptomele seamana cu cele ale altor boli respiratorii comune, cum ar fi raceala, gripa sau bronsita. Uneori, medicii pot diagnostica tusea convulsiva doar evaluand simptomele si analizand tipologia tusei. Testele medicale pot fi necesare pentru a confirma diagnosticul. Astfel de teste pot include:
- Se poate efectua un test de laborator care implica prelevarea unei probe de aspiratie din zona nazofaringelui. Proba este ulterior testata pentru bacteriile care provoaca tuse convulsiva.
- Analize de sange. O proba de sange poate fi recoltata si trimisa la un laborator pentru a va verifica numarul de leucocite din sange. Un numar mare de celule albe din sange indica de obicei prezenta infectiei sau a inflamatiei. Acesta este un test general si nu este specific pentru tusea convulsiva.
- O radiografie toracica. Medicul poate recomanda o radiografie pentru a verifica prezenta inflamatiei sau a lichidului la nivel pulmonar, care poate aparea atunci cand pneumonia apare ca si complicatie a tusei convulsive.

 

Care este tratamentul tusei convulsive?

Tratamentul pentru tuse convulsiva ar trebui sa fie administrat cat mai curand posibil dupa stabilirea diagnosticului. Medicul poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la prevenirea raspandirii bolii.
Daca pacientul a intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu tuse convulsiva, ar trebui sa inceapa tratamentul tusei convulsive in decurs de trei saptamani de la expunere. Medicul poate prescrie in aceasta situatie antibiotic.

Daca un copil dezvolta afectiunea, ar putea avea nevoie de tratament intraspitalicesc. Tusea convulsiva poate provoca complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi pneumonia sau probleme de respiratie. 
In cadrul spitalului se efectueaza de obicei urmatoarele tratamente:
- Eliberarea cailor respiratorii ale bebelusului prin aspirarea mucusului
- Monitorizarea respiratiei bebelusului si administrarea de oxigen, daca este necesar
- Prevenirea sau tratarea deshidratarii

Masuri de autoingrijire la domiciliu

Urmatoarele masuri pentru gestionarea crizelor de tuse se aplica persoanelor care sunt tratate pentru tuse convulsiva acasa:
- Se recomanda multa odihna si un program de somn adecvat.
- Se recomanda hidratare adecvata. Apa, sucul si supele sunt alegeri potrivite. La copii, in special, se urmaresc semnele de deshidratare, cum ar fi buzele uscate, plansul fara lacrimi si urinarea rara.
- Se recomanda consumarea unor mese reduse din punct de vedere cantitativ pentru a evita varsaturile dupa episoadele de tuse.
- Evitarea agentilor iritanti aerieni precum fumul de tutun si alti vapori toxici.
- Prevenirea transmiterii prin spalarea frecventa a mainilor si purtarea unei masti de protectie.

 

Cum poate fi prevenita tusea convulsiva?

Efectuarea vaccinului difteric-tetanos-pertussis

Efectuarea vaccinului impotriva tusei convulsive este cea mai buna modalitate de a preveni tusea convulsiva. Medicii recomanda ca toti copiii sa efectueze vaccinul difteric-tetanos-pertussis. Acesta este un vaccin combinat care protejeaza si impotriva difteriei si a tetanosului. 
Vaccinul ajuta la protejarea copiilor impotriva tusei convulsive si ii poate proteja impotriva complicatiilor grave asociate cu infectia. 

 

Bibliografie:

Whooping Cough (Pertussis), CDCofficial website
Pertussis, WHO official website
Whooping cough, Mayo Cinic official website
Whooping Cough (Pertussis), Cleveland Clinic official website
Whooping Cough, Medline Plus official website
Whooping Cough (Pertussis), WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-09-2024

Produse din categoria Tusea convulsiva

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale