Tusea la copii (informatii utile)

Tusea este o actiune reflexa a cailor respiratorii de a se elibera de mucus si de agenti iritanti. Rareori, tusea semnifica ceva grav. De obicei, in majoritatea cazurilor, tusea dispare in decurs de 3 saptamani si nu necesita tratament, decat in cazul in care pediatrul recomanda altfel.

 

Care sunt tipurile de tuse la copii si in ce mod se manifesta?

 

In general, tusea poate fi de doua tipuri: umeda si uscata. 

Tusea uscata este de obicei rezultatul iritatiei la nivelul cailor respiratorii superioare: sinusurile, gatul si corzile vocale. Acest tip de tuse se manifesta prin lipsa mucusului.
Iritarea cailor respiratorii de sub trahee poate produce, de asemenea, o tuse uscata, dar, in general, caile respiratorii inferioare produc mucus ca raspuns la iritatie, ceea ce duce la celalalt tip de tuse, tuse umeda sau productiva, care este insotita uneori si de expectoratie.
Ambele tipuri de tuse tind sa se inrautateasca la culcare (datorita trecerii de la pozitie verticala la cea orizontalala culcare) si ambele tind sa fie cele mai prezente in timpul iernii, cand circula diverse virusuri. Dar exista o multime de motive care nu tin de sezonul rece din cauza carora copiii pot tusi.

Exista anumite semnale de alarma in ceea ce priveste tusea:

- Stridorul, un fluier distinctiv, ascutit, prezent la inspiratie. Poate fi rezultatul unei infectii virale insotite de o inflamare a unei zone localizata sub corzile vocale, ceea ce face dificil traseul normal al aerului in caile respiratorii. Daca apare, este necesara vizita la medic, iar in cazul in care copilul respira greu, poate fi vorba chiar despre o urgenta medicala.

- Respiratia suieratoare insotita de tuse uscata poate reprezenta un semn al astmului. Mai poate fi folosit termenul de " wheezing" pentru acest suierat care vine din interiorul pieptului si poate sa apara mai des atunci cand aerul este expirat decat inspirat sau in ambele cazuri.
Spre deosebire de tusea virala tipica, care se agraveaza la culcare, dar dispare dupa un timp, tusea din astmul bronsic poate debuta cu o criza de tuse in miezul noptii si nu dispare. Un episod poate dura de la 20 pana la 30 de minute.
Daca copilul are un diagnostic de astm, este posibil sa aiba deja un plan de tratament pentru astm. Daca nu, este important sa se prezinte la un consult medical.
Intotdeauna, daca copilul  pare sa depuna un efort major sa respire, trebuie solicitata imediat ingrijire medicala de urgenta.

- Daca un copil are un episod de sufocare si apoi o tuse uscata care apare dupa aceea, este posibil sa aiba o parte din obiect (sau un alt obiect cu totul) inca blocat. O tuse care persista, fara alte simptome de gripa sau raceala ridica o suspiciune.
Un medic poate asculta cu un stetoscop modificarile sunetului respiratiei in diferite parti ale plamanilor, care pot indica un obiect strain blocat in caile respiratorii. Specialistii pot confirma radiologic acest lucru. Obiectele blocate in tractul respirator pot fi indepartat de catre un medic cu ajutorul bronhoscopului, sub anestezie.

- Tusea productiva, prezenta in timpul iernii, este de obicei rezultatul unui virus, desi cauza poate fi, de asemenea, expunerea continua la fumul de tigara sau la alti iritanti. Tusea productiva poate fi severa sau atat de puternica incat, uneori, poate declansa reflexul de gag si copilul poate vomita. Se recomanda consult medical daca varsaturile persista si nu se opresc deoarece poate indica o problema de ordin gastro-intestinal.
O tuse productiva cu febra mare indica o infectie mai grava care necesita ingrijiri medicale. Daca este insotita de o frecventa respiratorie crescuta, acesta poate fi un semnal de alarma. Frecventa respiratorie poate fi masurata in timp ce copilul doarme, deoarece, de obicei, in acel moment frecventa respiratorie nu este influentata de efort.

 

Cat poate dura tusea?

O infectie virala tipica tinde sa dureze aproximativ 7 pana la 10 zile. Tusea reziduala poate dura pana la 3 saptamani.

 

Care sunt cauzele tusei la copii?

 

Tusea este de obicei un semn ca organismul copilului incearca sa elimine un agent iritant. Cauzele comune ale tusei includ:

- O infectie. Raceala, gripa si laringotraheobronsita pot duce la o tuse persistenta la copii. Raceala tinde sa provoace o tuse usoara pana la moderata. Gripa poate provoca uneori o tuse severa, uscata, iar laringotraheobronsita poate provoca o tuse "latratoare" mai ales noaptea, insotita de o respiratie zgomotoasa. Aceste infectii virale nu sunt tratate cu antibiotice, dar pot fi gestionate cu alte medicamente.

- Reflux acid. Simptomele la copii pot include tuse, varsaturi frecvente sau scuipat, un gust neplacut in gura si o senzatie de arsura in piept. Tratamentul pentru reflux depinde de varsta copilului, starea de sanatate si alte probleme. Se poate incerca eliminarea alimentelor declansatoare din dieta ( ciocolata, menta, alimente prajite, picante, grase si bauturi carbogazoase). Copilul ar trebui sa manance cu cel putin 2 ore inainte de culcare. Mesele ar trebui sa fie reduse cantitativ.

- Astmul poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele variaza de la copil la copil. Dar, o tuse suieratoare, care se poate agrava noaptea, este unul dintre multele semne. Alt semn poate fi o tuse care apare la cresterea activitatii fizice sau in timpul jocului. Tratamentul pentru astm depinde de ceea ce il cauzeaza si poate include evitarea factorilor declansatori precum poluarea, fumul sau parfumurile.

- Alergiile sau sinuzita pot provoca o tuse persistenta, precum si o mancarime in gat, nas care curge, ochi lacrimati, dureri in gat sau eruptii cutanate. Trebuie consultat medicul copilului in legatura cu testele de alergie ce pot fi efectuate pentru a afla ce alergeni cauzeaza problema. Alergenii pot include alimente, polen, par de animale de companie si praf. Medicul poate recomanda, de asemenea, medicamente pentru alergii sau alte tratamente.

- Tusea convulsiva, numita si pertussis, este marcata de tuse convulsiva, urmata de un sunet specific la inhalare. Alte simptome pot include curgerea nasului, stranutul si febra scazuta. Tusea convulsiva este contagioasa, dar usor de prevenit prin vaccinare. Tusea convulsiva se trateaza cu antibiotice.

- Alte motive pentru care copiii tusesc. De asemenea, un copil poate tusi din obisnuinta dupa ce s-a imbolnavit, dupa ce a inhalat un obiect strain, cum ar fi mancare sau o jucarie mica, sau dupa ce a fost in preajma unor substante iritante precum fumul.


Care este tratamentul tusei?

Majoritatea episoadelor de tuse sunt cauzate de virusuri si trebuie doar sa-si urmeze cursul. Uneori, acest lucru poate dura pana la 2-3 saptamani. De obicei, medicii nu prescriu antibiotice, deoarece acestea actioneaza doar impotriva bacteriilor, nu si a virusurilor.
Cu exceptia cazului in care tusea perturba somnul copiilor, medicamentele pentru tuse nu sunt necesare.

Acestea ar putea ajuta un copil sa nu mai tuseasca, dar nu trateaza cauza tusei. Daca se utilizeaza un medicament pentru tuse fara prescriptie medicala (OTC), trebuie consultat medicul pentru a se asigura doza corecta si pentru a asigurararea ca medicamentul este sigur si potrivit pentru copil.

 

Cum poate fi ajutat copilul sa se simta mai bine?

Pentru a ajuta copilul care tuseste sa se simta mai bine:
- Pentru o tuse uscata si latratoare, se poate creea abur in baie si inhala acest abur timp de 20 mijnute. Aburul ar trebui sa ajute copilul sa respire mai usor. 
- Un umidificator plasat in dormitorul copilului poate ajuta .
- Uneori, expunerea scurta la aer rece din exterior poate ameliora tusea. Poate fi incercat acest lucru timp de 10-15 minute.
- Bauturile reci, cum ar fi sucul, pot fi linistitoare si este important mentinerea hidratarii copilului. Dar nu se administreaza bauturi acide sau acidulate, deoarece acestea pot irita gatul care este dureros mai ales atunci cand copilul tuseste.
Atentie! Nu trebuie administrate copilului (in special unui bebelus sau unui copil mic) medicamente pentru tuse OTC fara a consulta mai intai medicul sau farmacistul.
Daca copilul are astm bronsic, acesta trebuie sa aiba un plan de tratament eliberat de medic.

Tratarea cauzei de baza

Daca tusea copilului are o cauza specifica, tratarea acesteia poate ajuta. De exemplu:
- astmul poate fi tratat cu steroizii inhalatori recomandati de medic pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii.
- alergiile pot fi tratate evitand alergenii si administrand antihistaminicele recomandate de medic pentru atenuarea reactiilor alergice.
- infectiile bacteriene pot fi tratate cu antibiotice recomandate de medic
- Refluxul gastr-esofagian poate fi tratata cu antiacide pentru a neutraliza acidul din stomac si medicamente pentru a reduce cantitatea de acid pe care o produce stomacul.
- BPOC poate fi tratata cu bronhodilatatoare recomandate de medic.

 

Bibliografie:

Types of Coughs in Children, Children's Hospital Colorado official website

Causes and Treatment of Coughs in Children, WebMD official website

Coughing, Kids Health official website

Cough, NHS inform official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 25-09-2023

Produse din categoria Tusea la copii

Medicamente(7)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale