Umflarea picioarelor si retentia de apa (edemul) (informatii utile)

Ce este edemul?

Edemul este termenul medical pentru umflarea anumitor zone ale corpului cauzata de lichidul cumulat in tesuturi. Edemul apare cel mai adesea la nivelul picioarelor, in special al gleznelor, dar poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi fata, mainile si abdomenul.

 

Care sunt cauzele edemului?

Edemul este de obicei cauzat de:
- statul in picioare sau adoptarea aceleiasi pozitii prea mult timp
- consum excesiv de sare sau de alimente sarate
- supraponderabilitate
- sarcina
- administrarea anumitor medicamente, cum ar fi unele medicamente pentru tensiunea arteriala, pilule contraceptive, terapie hormonala, antidepresive sau steroizi.
Edemul poate fi cauzat si de:
- o leziune sau un traumatism
- o muscatura sau o intepatura de insecta
- probleme cu rinichii, ficatul sau inima
- un cheag de sange
- o infectie

 

Care sunt simptomele edemului?

Simptomele edemului includ:
- Umflarea tesutului chiar sub piele, in special la nivelul picioarelor sau al bratelor
- Piele foarte intinsa sau lucioasa
- Piele care dupa ce a fost apasata timp de cateva secunde formeaza o adancitura ce poarta denumirea de ,,pitting".
- Senzatie de greutate in picioare
Consultul medical se impune atunci cand apar:

- dificultati de respiratie;
- batai neregulate ale inimii;
- dureri in piept;
Acestea pot fi semne de acumulare de lichid in plamani, cunoscut si sub numele de edem pulmonar. Poate pune viata in pericol si necesita tratament rapid.
Dupa perioade lungi petrecute in aceeasi pozitie sau in pozitie sezanda, daca durerile de picioare si umflarea acestora nu se amelioreaza este importanta consultarea medicului. Mai ales daca durerea si umflarea sunt doar pe o parte a corpului, acestea pot fi simptome ale unui cheag de sange localizat intr-o vena, cunoscut si sub numele de tromboza venoasa profunda sau TVP

 

Cum este diagnosticat edemul?

In scopul stabilirii diagnosticului, medicul poate efectua un examen fizic urmat de diferite teste pentru a identifica cauza. 

 

Cum se clasifica edemul?

Clasificarea edemului este utilizata pentru a identifica severitatea diagnosticului de edem si pentru a estima cat de mult lichid s-a acumulat in tesuturi.
Medicul va clasifica edemul, apasand usor cu degetul pe zona umflata a pielii timp de cinci pana la 15 secunde (test de pitting). Dupa ce se elibereaza presiunea, va aparea o adancitura in piele. Acest lucru indica faptul ca exista lichid acumulat in tesuturi.
Scala de clasificare a edemului masoara cat de repede aspectul pielii revine la normal (rebound) dupa un test de pitting. Scala include:
Gradul 1: revenire imediata de la o denivelare a tesutului de 2 milimetri (mm).
Gradul 2: rebound in mai putin de 15 secunde de la o denivelare a tesutului de 3mm pana la 4 mm.
Gradul 3: Rebound mai mare de 15 secunde, dar mai putin de 60 de secunde de la o denivelare a tesutului de 5mm pana la 6 mm.
Gradul 4: Rebound intre 2 si 3 minute de la o denivelare a tesutului de 8 mm.

 

Care este tratamentul edemului?

Edemul usor dispare de obicei de la sine. Purtarea articolelor de imbracaminte cu compresie si ridicarea bratului sau piciorului afectat mai sus decat pozitia inimii poate ajuta.

Medicamentele care ajuta organismul sa elimine lichidele pe cale urinara (diuretice) pot trata formele mai grave de edem. Un medic poate prescrie diuretice numai daca este necesar.

Remedii la domiciliu

Ciorapi compresivi

Daca edemul afecteaza un brat sau un picior, purtarea de ciorapi compresivi, maneci sau manusi ar putea ajuta. Aceste articole de imbracaminte aplica presiune asupra membrelor pentru a preveni acumularea de lichid. De obicei, daca sunt purtate dupa ce edemul se reduce, ajuta la prevenirea formarii altor edeme.

Miscare

Miscarea si utilizarea muschilor din partea corpului care este umflata, in special a picioarele, ar putea ajuta la recircularea lichidului. 
Mentinerea zonei cu edem deasupra nivelului inimii
 Mentinerea partii umflate a corpului deasupra nivelului inimii de mai multe ori pe zi, ar putea ajuta. Uneori, ridicarea zonei umflate in timpul somnului poate fi de ajutor.

Masaj

Masarea zonei afectate spre inima folosind o presiune ferma, dar nu dureroasa, ar putea ajuta la indepartarea lichidului din acea zona.

Reduceti sarii din alimentatie

Un medic poate oferi sfaturi despre limitarea sarii. Sarea poate creste acumularea de lichid si poate agrava edemul.

Exista si edeme care au ca si cauza anumite boli sau stari fiziologice. Acestea se pot vindeca prin tratarea bolii care sta la baza formarii acestora:

Complicatii ale sarcinii

O anumita umflare a gleznelor si a picioarelor este normala in timpul sarcinii. Cu toate acestea, umflarea brusca sau excesiva poate fi un semn de preeclampsie, o afectiune grava caracterizata de hipertensiune arteriala si proteine in urina. Aceasta se dezvolta dupa a 20-a saptamana de sarcina. Daca apar si alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, dureri de cap, urinare rara, greata si varsaturi sau modificari ale vederii trebuie contactat de urgenta medicul pentru a primi tratament specific afectiunii.

Leziuni ale piciorului sau gleznei

O accidentare a piciorului sau a gleznei poate conduce la umflare. Cea mai frecventa este entorsa gleznei, care apare atunci cand o leziune sau un pas gresit face ca ligamentele care sustin glezna sa fie intinse dincolo de limitele lor normale. Pentru a reduce edemul in acest caz este recomandat repausul fizic, gheata aplicata local, bandaje compresive si mentinerea piciorului intr-o pozitie ridicata. Daca starea se agraveaza este recomandat consultul medical.

Limfedemul

Cazurile severe de limfedem pot afecta capacitatea de a misca membrul afectat, cresc riscurile de infectii ale pielii si sepsis si pot duce la modificari si deteriorarea pielii. Tratamentul poate include bandaje compresive, masaj, ciorapi compresivi, pompare pneumatica secventiala, ingrijire atenta a pielii si, rareori, interventii chirurgicale pentru indepartarea tesutului umflat sau pentru a crea noi cai de drenaj.

Insuficienta venoasa

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune frecventa care implica de obicei edem la nivelul extremitatilor inferioare, modificari trofice ale pielii si disconfort secundar hipertensiunii venoase. Sistemul valvular este format din valve unidirectionale care permit circulatia sangelui in sens ascendent. In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune este cauzata de afectarea functiei valvulare a peretilor venosi. Insuficienta venoasa cronica poate provoca ulcere varicoase si infectii ale pielii. In acest caz, consultul medicului este obligatoriu.

Infectii

Unele infectii ce pot sa apara mai ales la persoanele ce sufera de neuropatie diabetica pot cauza umflarea picioarelor. 

Tromboza venoasa

Tromboza venoasa profunda este o afectiune medicala care apare atunci cand se formeaza un cheag de sange intr-o vena profunda. Aceasta afectiune poate cauza umflarea partii corpului afectata. Cheagurile se dezvolta, de obicei, in partea inferioara a piciorului, coapsei sau pelvisului, dar pot aparea si la nivelul bratului. Cea mai grava complicatie a trombozei venoase profunde apare atunci cand o parte a cheagului se desprinde si trece prin fluxul sanguin catre plamani, provocand un blocaj numita embolie pulmonara.

Boli cardice, hepatice sau renale

Uneori, edemul poate reprezenta un simptom al unor afectiuni principale cum ar fi bolile de inima, de ficat sau de rinichi.  Insuficienta cardiaca sau anumite boli ale rinichilor pot cauza umflarea memebrelor inferioare. Pacientii cu ciroza hepatica prezinta anomalii in reglarea volumului lichidului extracelular, ducand la acumularea acestuia sub forma de ascita sau edem. 

Efecte secundare ale medicamentelor

Exista medicamente ce pot cauza edem ca si efect secundar:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Blocante ale canalelor de calciu, o clasa de antihipertensive
- Steroizi: steroizi androgeni si anabolizanti si corticosteroizi (prednisolon si metilprednisolon)
- Hormoni: estrogen (contraceptivele orale si medicatie de substitutie hormonala) si testosteron.
- Antidepresive: antidepresive triciclice si inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO)
- Medicamente pentru diabet: pioglitazona si rosiglitazona
- Pramipexol

 

Bibliografie:

Edema, Mayo Clinic official website
Swollen Ankles and Feet, WebMD official website
Causes of leg and ankle swelling, Medical News Today official website
Edema, Cleveland Clinic official website
Swollen ankles, feet and legs (oedema), Nhs official website

Lymphedema, Mayo Clinic official website

What is Venous Thromboembolism?, CDC official website

Maekawa H, Toda G. [Edema in liver disease]. Nihon Rinsho. 2005 Jan;63(1):80-4. Japanese. PMID: 15675322.
Matthew Hoffman,What Is Edema?, Web MD official website
 

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 13-09-2023

Produse din categoria Umflarea picioarelor si retentia de apa (edemul)

Vezi Politica de confidentialitate date personale