Ce este urocultura?
Urocultura este un test care poate detecta bacteriile prezente in urina. In cadrul acestui test pot fi identificate bacteriile care provoaca infectii ale tractului urinar (ITU).
De ce este necesara urocultura?
Urocultura este necesara pentru a verifica daca pacientul are o infectie la nivelul tractului urinar. Urocultura poate identifica bacteriile care provoaca infectia urinara, astfel incat medicul sa poata selecta cel mai eficient tratament. In cazul prezentei unei bacterii, urocultura va fi insotita de antibiograma. Antibiograma este o analiza care verifica si stabileste antibioticele la care bacteria este sensibila sau rezistenta.
Care sunt simptomele care pot necesita o urocultura ?
Cel mai frecvent motiv pentru care se solicita o urocultura este prezenta simptomelor unei infectii urinare. Cele mai frecvente simptome ale unei infectii urinare sunt:
- durere si disconfort, de obicei in partea de jos a spatelui si in zona abdominala
- durere si usturime la urinare
- febra
- nevoie de a urina frecvent
- dificultati in mentinerea fluxului de urina
In cazul unei infectii urinare, urina poate prezenta un miros neplacut, poate fi tulbure sau chiar poate deveni roz daca sunt prezente hematii in urina. In cazurile in care infectia urinara se agraveaza, este posibil sa apara simptome precum frisoane sau varsaturi.
Urocultura mai este utilizata la femeile insarcinate pentru a diagnostica bacteriuria asimptomatica, o afectiune in care cantitati semnificative de bacterii sunt prezente in urina, dar nu provoaca simptome. Aceasta afectiune poate duce la o infectie renala mai grava, precum si la un risc crescut de nastere prematura si greutate mica a copilului la nastere.
Ce inseamna si cum poate fi interpretata urocultura?
Interpretarea rezultatelor uroculturii depind de modul in care a fost recoltata proba si de prezenta anumitor simptome specifice unei infectii urinare. Unele probe de urina pot fi contaminate cu bacterii care se gasesc in mod normal pe piele (flora normala) sau care fac parte din flora vaginala.
Rezultatele testelor arata in general numarul de unitati formatoare de colonii (CFU) pe mililitru.
Un rezultat pozitiv inseamna de regula, prezenta unui singur tip de bacterie care a dezvoltat un numar mare de colonii. Culturile cu mai mult de 100.000 de unitati formatoare de colonii (CFU)/mililitru indica de obicei infectie urinara.
In unele cazuri, este posibil sa nu existe un numar semnificativ de mare de bacterii, chiar daca este prezenta o infectie. Un rezultat de 1.000 pana la 100.000 CFU/m poate indica o posibila infectie urinara, mai ales daca sunt prezente si simptome ale unei infectii urinare.
Pentru probele colectate folosind o tehnica care minimizeaza contaminarea, cum ar fi o proba colectata printr-un cateter urinar, rezultatele de 1.000 pana la 100.000 CFU/mL sunt in general considerate sugestive pentru semnalarea unei infectii urinare.
Valorile de referință depind si de de aparatura utilizata, de metoda de lucru aplicata și de reactivii utilizati și pot diferi de la un laborator la altul.
Ocazional, o infectie urinara poate fi cauzata de o ciuperca, cum ar fi Candida albicans. Desi o varietate de bacterii pot provoca infectii urinare, cele mai multe se datoreaza bacteriei Escherichia coli (E. coli), bacterie care se gaseste frecvent in tractul digestiv si in scaun. Alte bacterii care cauzeaza frecvent infectii urinare includ:
- Proteus
- Klebsiella
- Enterobacter
- Staphylococcus
- Enterococcus
Daca in urma analizarii unei probe, rezultatul este pozitiv, se poate efectua antibiograma pentru a putea stabili tratamentul.
Un rezultat negativ inseamna ca proba nu a dezvoltat colonii bacteriene in 24 sau 48 de ore. Acest lucru inseamna ca pacientul nu are o infectie urinara. Dar, daca simptomele persista, o urocultura poate fi repetata pe o alta proba pentru a identifica prezenta bacteriilor, a unui numar mai scazut de colonii sau pentru a verifica prezente altor microorganisme care pot provoca simptome similare.
Contaminare: Daca o cultura prezinta mai multe tipuri de bacterii, acest lucru se poate datora probabil contaminarii. Daca microorganismele includ bacterii vaginale fara potential patogen, frecvent intalnite la femei, proba poate fi considerata contaminata. Daca simptomele persista, medicul poate solicita o noua urocultura pe o proba recolatata cu mai multa atentie.
Ce presupune pregatirea pentru urocultura si cum se recolteaza proba?
Inainte de test
In general, urocultura nu necesita nici o pregatire speciala, dar personalul medical poate comunica anumite cerinte speciale. Se poate solicita colectarea primei urine de dimineata sau la minim 4 ore distanta de la ultima mictiune (in unele cazuri). Antibioticele administrate inaintea testului pot afecta rezultatele. Pacientul trebuie sa comunice medicului daca a administrat recent antibiotice.
In timpul testului
Proba se recolteaza din mijlocul jetului de urina, fara a-l intrerupe. Igiena este foarte importanta. Pacientul trebuie, mai intai, sa se spele pe maini, apoi, sa efectueze igiena locala a zonei genitala cu apa si sapun, inainte de a colecta urina. Acest lucru reduce riscul de a contamina urina cu bacterii si celule de la nivelul pielii in timpul colectarii (in special la femei).
Proba se va recolta din mijlocul jetului de urina. Interiorul recipientului nu trebuie sa intre in contact cu pielea. Urina nu se va recolta dintr-un alt recipient, ci direct din jetul urinar. Recipientul furnizat este igienizat si pregatit special pentru proba de urina.
Pentru probele cateterizate, se preleveaza o proba de urina prin introducerea unui tub flexibil subtire sau cateter prin uretra in vezica. Aceasta procedura este efectuata de catre personal medical calificat. Urina este colectata intr-un recipient steril situat la celalalt capat al tubului.
Pentru sugari, se poate folosi o punga pediatrica pentru a colecta proba de urina.
Modul de recoltare corect la bebelusi, cu ajutorul pungii urinare pediatrice:
- se spala mainile cu apa si cu sapun
- se spala zona genitala a bebelusului cu un sapun bland si apa si se astepata pana cand aceasta este uscata
- se dezlipeste hartia protectoare de deasupra benzii adezive a pungii urinare
- punga urinara se fixeaza cu atentie mai intai in zona perineului si apoi spre partea superioara ,la fete, peste labii si la baieti peste penis si scrot.
- se poate une pampers si se verifica frecvent continutul pungii urinare.
- dupa ce copilul a urinat, punga urinara se indeparteaza.
Dupa test
Nu exista restrictii dupa recoltarea unei probe pentru urocultura. Se pot continua fara exceptii activitatile de zi cu zi
Bibliografie:
What's a Urine Culture?, WebMD official website
Urine Culture, Cleveland Clinic official website
Urine culture, Medline Plus official website
Urine Culture Test, Testing official website
Urine Culture, Healthline official website
Urine collection - infants, Medline Plus official website
Urine collection by bag procedure, Childrencolorado official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona