Varicela (Varsat de vant) (afecțiuni medicale)

Ce este varicela?

Varicela este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian. Provoaca o eruptie cutanata insotita de mancarime si vezicule mici, pline cu lichid. 
Varicela este foarte contagioasa pentru persoanele care nu au avut boala niciodata sau care nu au fost vaccinate impotriva ei. 
Astazi, este disponibil un vaccin care protejeaza copiii impotriva varicelei.

 

Care sunt simptomele varicelei?

Eruptia cutanata insotita de mancarime si vezicule cauzata de infectia cu varicela apare la 10 pana la 21 de zile dupa expunerea la virus.  Varicela dureaza la copii de obicei aproximativ cinci pana la zece zile. Alte semne si simptome, care pot aparea cu una sau doua zile inainte de eruptie, includ:
- Febra
- Pierderea poftei de mancare
- Durere de cap
- Oboseala si senzatie generala de rau (stare de rau)

Odata ce apare eruptia cutanata, aceasta va trece prin trei faze:
- papule, mici  ridicaturi de culoare roz sau rosie, care erup pe parcursul mai multor zile

Stage 1 chickenpox, white skin. Spots are red and pink. Some are raised. A more detailed image description is available next.

 Inceput de varicela (papule), Sursa foto: NHS.uk

- Mici vezicule umplute cu lichid (vezicule), care se formeaza in aproximativ o zi si apoi se sparg si isi pierd continutul lichid

Stage 2 of chickenpox on white skin. Blisters are pink and shiny. A more detailed image description is available next.

Vezicule cu lichid, Sursa foto: NHS.uk

- Cruste care acopera veziculele sparte si dureaza cateva zile pentru a se vindeca

Stage 3 of chickenpox on light brown skin. A detailed description of this image is available next.

Leziuni de varicela uscate si incrustate, Sursa foto: NHS.uk

Noi papule continua sa apara timp de cateva zile, asa ca este posibil sa se dezvolte concomitent toate cele trei stadii ale eruptiei cutanate: papule, vezicule si leziuni cu crusta. Virusul poate fi raspandit la alte persoane timp de pana la 48 de ore inainte de aparitia eruptiei cutanate, iar virusul ramane contagios pana cand toate veziculele sparte formeaza cruste. De aceea, in caz de varicela este recomandat sa stam in casa, izolati, pana cand toate veziculele se usuca si formeaza cruste si nu mai apar noi papule.
Boala este in general usoara la copiii sanatosi. In cazuri severe, eruptia poate acoperi intregul corp si se pot forma leziuni in gat, ochi si membranele mucoase ale uretrei, anusului si vaginului.

 

Cand este cazul sa mergeti la medic?

Daca credeti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati putea avea varicela, consultati-va medicul. De obicei, acesta poate diagnostica varicela examinand eruptia cutanata si luand in considerare alte simptome. Medicul dumneavoastra va poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a reduce severitatea varicelei si pentru a trata complicatiile, daca este necesar. Pentru a evita infectarea altor persoane in sala de asteptare, sunati inainte pentru o programare si mentionati ca banuiti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra puteti avea varicela.
De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca:
- Eruptia se extinde la unul sau ambii ochi
- Eruptia devine foarte rosie, fierbinte sau sensibila. Acest lucru ar putea indica o infectie bacteriana secundara a pielii
- Eruptia cutanata este insotita de ameteli, dezorientare, batai rapide ale inimii, dificultati de respiratie, tremor, pierderea coordonarii musculare, agravare a tusei, varsaturi, intepenire a gatului sau febra mai mare de 38,9 C

 

Care sunt cauzele varicelei?

Infectia cu varicela este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Se poate raspandi prin contact direct cu lichidul din vezicule. Se poate raspandi si atunci cand o persoana cu varicela tuseste sau stranuta si inhalati picaturile de saliva din aer.

 

Care sunt factoriii de risc care predispun la dezvoltarea varicelei?

Riscul dumneavoastra de a va infecta cu virusul varicelo-zoster care provoaca varicela este mai mare daca nu ati avut varicela sau daca nu ati efectuat vaccinul impotriva varicelei. Este deosebit de important ca persoanele care lucreaza in ingrijirea copiilor sau in scoli sa fie vaccinate.
Majoritatea persoanelor care au avut varicela sau au fost vaccinate impotriva varicelei sunt imune la varicela. Unele persoane pot face varicela de doua sau de mai multe ori, dar acest lucru este rar. Daca ati fost vaccinat si faceti varicela din nou, simptomele sunt adesea mai usoare, cu mai putine vezicule si febra usoara sau fara febra.

 

Care pot fi complicatiile varicelei?

Varicela este in mod normal o boala usoara. Dar se poate agrava si poate conduce la complicatii precum:
- Infectii bacteriene ale pielii, tesuturilor moi, oaselor, articulatiilor sau fluxului sanguin (sepsis)
- Deshidratare
- Pneumonie
- Inflamatie a creierului (encefalita)
- Sindromul de soc toxic
- Sindromul Reye la copiii si adolescentii care iau aspirina in timpul varicelei

Cum se raspandeste varicela?

Varicela se raspandeste foarte usor. Puteti contacta virusul prin respirarea particulelor care provin din veziculele de varicela sau prin atingerea unui obiect pe care exista aceste particule. De asemenea, poate fi raspandita prin saliva (tuse, stranut), contagiozitatea maxima fiind cu 1 pana la 2 zile inainte de aparitia eruptiei si persista pana cand toate veziculele sunt uscate si incrustate.

Cum poate fi diagnosticata varicela?

Medicii diagnosticheaza, in general, varicela pe baza eruptiei cutanate.
Daca exista vreo indoiala cu privire la diagnostic, varicela poate fi confirmata prin teste de laborator, inclusiv analize de sange sau o cultura de proba din leziuni.

 

Care este tratamentul varicelei la adulti si la copii ?

La copiii sanatosi, varicela nu necesita de obicei tratament medical. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un antihistaminic pentru a calma mancarimea. Dar, in cea mai mare parte, boala este lasata sa-si urmeze cursul.

Daca aveti un risc ridicat de complicatii

Pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de complicatii de la varicela, medicii prescriu uneori medicamente pentru a scurta durata infectiei si pentru a ajuta la reducerea riscului de complicatii.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti expusi unui risc crescut de complicatii, medicul dumneavoastra va poate sugera o substanta cu efect antiviral precum aciclovir. Acest tip de tratament poate reduce severitatea varicelei atunci cand este administrat in decurs de 24 de ore dupa aparitia eruptiei cutanate. 
In unele cazuri, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati vaccinul impotriva varicelei in termen de trei pana la cinci zile dupa ce ati fost expus la virus. Acest lucru poate preveni boala sau poate reduce gravitatea acesteia.

Tratarea complicatiilor

Daca apar complicatii, medicul dumneavoastra va decide tratamentul adecvat. 

 

Care sunt masurile suplimentare ce pot ajuta in gestionarea varicelei la domiciliu?

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor unui caz necomplicat de varicela:
- Evitati zgarierea. Scarpinatul poate provoca cicatrici, vindecarea lenta si creste riscul ca ranile sa se infecteze. Daca copilul dumneavoastra nu se poate opri din scarpinat puteti sa ii puneti manusi, mai ales noaptea, sa ii taiati unghiile cat mai scurt, sau folositi preparate topice pentru calmarea mancarimii. Aceste remedii pot include preparate pentru bai pe baza de extract de ovaz sau chiar bai cu fulgi de ovaz, lotiuni calmante cu calamina, mixturi mentolate. Se pot utiliza si creme testate dermatologic cu efect cicatrizant pentru a preveni aparitia semnelor si cicatricilor postvindecare.
- Optati pentru o dieta blanda daca se dezvolta leziuni la nivelul cavitatii orale
- Solicitati medicului o prescriptie pentru antihistaminice. Consultati-va medicul pentru a va asigura ca copilul dumneavoastra poate administra antihistaminice in siguranta.
-  Administrati antitermice pentru febra. Solicitati sfatul medicului sau farmacistului in ceea ce priveste modul de administrare.
Daca febra dureaza mai mult de patru zile si este mai mare de 38.9 grade C, adresati-va medicului dumneavoastra. NU adinistrati aspirina copiilor si adolescentilor care au varicela, deoarece poate duce la o afectiune grava numita sindromul Reye!
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra orice tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) unei persoane care are varicela. Unele studii sugereaza ca acest tip de medicamente poate duce la infectii ale pielii sau leziuni ale tesuturilor.

 

Bibliografie:

Chickenpox, Mayo Clinic official website

What is Chickenpox?, WebMD official website

Chickenpox, NHS official website

About Chickenpox, CDC official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Varicela (Varsat de vant)

Non-farma (22)

Vezi Politica de confidentialitate date personale