Ce este varicocelul?
Varicocelul reprezinta dilatarea unui grup de vase de sange de la nivelul scrotului. Acest grup de vene poarta denumirea de plex pampiniform si are rolul de a drena sangele de la nivelul testiculelor.Varicocelul este de obicei nedureros, dar uneori poate provoca dureri testiculare, care pot sa apara si sa dispara. La unele persoane, varicocelul poate provoca infertilitate.
Sistemul reproducator masculin produce, stocheaza si relizeaza transportul spermatozoizilor. Spermatozoizii si hormonul testosteron sunt produse in testicule. Spermatozoizii se maturizeaza in timp ce se deplaseaza printr-un tub spiralat numit epididim in spatele fiecarui testicul. Spermatozoizii se deplaseaza catre prostata din fiecare epididim printr-un tub numit canalul deferent. Cand se produce ejacularea, lichidul seminal se amesteca cu spermatozoizii din prostata pentru a forma sperma. Sperma calatoreste prin uretra si este eliminata. Cordonul spermatic cuprinde canalul deferent si artera testiculara, care aduce sangele catre testicule. De asemenea, adaposteste plexul pampiniform care preia sangele de la nivelul testiculelor.
Care sunt cauzele aparitiei varicocelului?
Pot exista multe cauze ale varicocelului.
Exista valve unidirectionale localizate de-a lungul venelor. Acestea se deschid pentru a permite sangelui sa curga spre inima, dar se inchid atunci cand fluxul sangvin incetineste pentru a opri curgerea sangelui inapoi. Valvele venelor pot prezenta defecte ce afecteaza functionalitatea normala a acestora. In acest caz, daca fluxul sangvin este lent, sangele se poate acumula in vene.
Rareori, ganglionii limfatici inflamati sau alte mase din spatele abdomenului blocheaza fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la dilatarea brusca a venelor scrotale.
Varicocelul se mai poate dezvolta daca exista un blocaj al venelor mai mari de la nivelul abdomenului. Acest lucru pune presiune inversa asupra venelor mai mici din scrot care apoi se dilata. Aceasta problema poate sa apara mai frecvent la barbatii cu varsta peste de 40 de ani
In general, varicocelul se dezvolta la adolescenti si barbati tineri si nu se datoreaza unei afectiuni grave.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea varicocelului?
Nu par sa existe factori de risc semnificativi pentru dezvoltarea varicocelului.
Care sunt simptomele varicocelului?
De obicei, varicocelul nu se manifesta prin nici un simptom. Cu toate acestea, se pot observa:
- Durere testiculara sau durere la nivelul scrotului, care se amelioreaza adesea in pozitia culcat. Aceasta durere poate sa apara mai ales dupa exercitii fizice, dupa statul in picioare mai mult timp sau la sfarsitul zilei. De asemenea poate sa apara si o senzatie de greutate la nivelul testiculului.
- Umflarea testiculelor sau a scrotului.
- Micsorarea testiculelor (atrofie testiculara).
- Infertilitate.
- Aparitia unui nodul deasupra testiculului afectat.
Care pot fi complicatiile varicocelului?
Aparitia unui varicocel poate perturba reglarea temperaturii de la nivelul testiculelor si poate conduce la cresterea stresului oxidativ. In timp, pot sa apara complicatii precum:
- Afectarea sanatatii testiculare. Pentru persoanele de sex masculin care se afla la pubertate, varicocelul poate inhiba cresterea testiculelor, poate modifica productia de hormoni si alti parametri corelati cu sanatatea testiculelor.
- Infertilitate. Varicocelul nu provoaca neaparat infertilitate. Se estimeaza ca 10% pana la 20% dintre barbatii diagnosticati cu varicocel se confrunta cu dificultati de precreere. Dintre barbatii cu probleme de fertilitate, aproximativ 40% au varicocel.
Varicocelul de dimensiuni mari poate creste riscul altor complicatii precum:
- Testosteron scazut (hipogonadism masculin). Nivelul scazut de testosteron poate conduce la micsorarea testiculelor, scaderea libidoului si scaderea masei musculare si poate provoca depresie.
- Azoospermie. Azoospermia reprezinta lipsa spermatozoizilor din materialul seminal. Azoospermia reprezinta una dintre cauzele infertilitatii masculine.
Cum poate fi diagnosticat varicocelul?
Varicocelul poate fi diagnosticat de catre un medic prin anamneza si printr-un examen fizic.
In timpul examenului fizic, medicul poate solicita ca pacientul sa se ridice, sa respire adanc si tindu-si respiratia sa incordeze muschii pentru a elimina aerul. Acest exercitiu poarta denumirea de manevra Valsava si poate ajuta la diagnosticarea varicocelului.
De asemenea, pentru confirmarea diagnosticului, se pot folosi urmatoarele teste:
- Ecografia pelvina. O ecografie pelviana este un test imagistic neinvaziv prin care medicul poate vizualiza venele de la nivelul testiculului. Este cel mai frecvent test de imagistica utilizat in diagnosticarea varicocelului.
- Analiza materialului seminal. Pacientul va preleva proba din materialul seminal intr-un recipient special. Proba va fi trimisa ulterior la un laborator, unde va fi analizata. Astfel, se poate stabili daca varicocelul a afectat fertilitatea pacientului.
- Test de sange. Prin intermediul analizelor de sange, medicul poate verifica nivelurile hormonale, inclusiv nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) si testosteronului.
Dupa confirmarea prezentei varicocelului, medicul poate evalua severitatea acestuia:
Gradul 0. Acesta este cel mai mic tip de varicocel. Medicul nu poate simti varicocelul la palpare dar il poate vizualiza ecografic.
Gradul I. Medicul nu poate vedea varicocelul, dar il poate simti atunci cand se efectueaza manevra Valsalva.
Gradul II. Medicul poate simti varicocelul chiar si atunci cand nu se efectueaza manevra Valsalva, dar acesta nu este inca vizibil.
Gradul III. Acesta este cel mai mare varicocel. Medicul poate vedea si simti varicocelul.
Care este tratamentul varicocelului?
Varicocelul necesita tratament atuci cand este asociat cu:
- probleme de fertilitate (probleme de a avea un copil)
- durere
- testiculul stang micsorat
- analiza anormala a spermei
Nu exista medicamente pentru a trata sau a preveni varicocelul. Dar analgezicele pot ajuta la diminuarea durerii.
Atunci cand este necesar, interventia chirurgicala este principala forma de tratament. Embolizarea este o optiune de tratament nechirurgical.
Interventie chirurgicala
Exista mai multe modalitati prn care se poate efectua interventia chirurgicala. Toate implica blocarea fluxului sanguin in venele plexului pampiniform. Operatia se face sub anestezie generala.
Cele mai frecvente doua interventii chirurgicale sunt:
Interventie chirurgicala la microscop
Chirurgul efectueaza o incizie de 1 cm deasupra scrotului. Folosind microscopul, chirurgul leaga toate venele mici, exceptand vasul deferent, artera testiculara si vasele limfatice. Procedura dureaza 2 pana la 3 ore, iar pacientul este externat in aceeasi zi.
Interventie chirurgicala laparoscop
Chirurgul efectueaza ligatura venelor prin intermediul unor incizii mici. Aceasta procedura este mai scurta si dureaza aproximativ 30-40 de minute. Pacientul este externat in aceeasi zi.
Complicatiile ce pot surveni in urma interventiilor chirurgicale pot fi:
- varicocel persistent sau recurent
- lichid care se formeaza in jurul testiculului (hidrocel)
- lezarea arterei testiculare
Sunt rare cazurile in care varicocelul nu se rezolva prin interventie chirurgicala. In cazuri rare, lezarea arterei testiculare poate duce la pierderea testiculului. Persistenta sau reaparitia varicocelului se intampla la mai putin de unul din zece pacienti care au o interventie chirurgicala. Chirurgia microscopica are cea mai mica rata de persistenta sau sansa de revenire a varicocelului.
Embolizare percutanata
Aceasta procedura consta in introducerea unui cateter sub ghidaj ecografic prin care se plaseaza mici spirale sau substanta sclerozanta la nivelul vaselor ce iriga varicocelul. Astfel, fluxul sangvin catre varicocele este blocat. Metoda dureaza cel mai adesea intre 45 de minute si o ora.
Bibliografie:
Varicocele, Patient info official website
Varicocele, Stanfod medicine official website
Varicocele, webMD official website
Varicocele, Johns Hopkins official website
Varicocele, Health Direct official website
Varicocele, Healthline official website
Varicocele: Symptoms, Treatment, Diagnosis, UCLA Health official website
What are Varicoceles?, Urology Care Foundation official website
Varicocele, Cleveland Clinic pfficial website
Varicocele, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona