Vindecarea, ingrijirea si intretinerea tatuajelor (informatii utile)

Tatuajul este o procedura medicala in care artistul tatuator foloseste un ac pentru a introduce cerneala sub piele. Ingrijirea tatuajului poate preveni complicatiile specifice unei astfel de proceduri si poate asigura o vindecare adecvata a acestuia.

 

Cat dureaza vindecarea unui tatuaj?

In medie, vindecarea unui tatuaj dureaza intre doua si patru saptamani. Cu toate acestea, este nevoie de aproximativ trei pana la sase luni pentru ca straturile pielii de sub tatuaj sa se refaca complet. Acest timp depinde de reactiile specifice ale pielii, de dimensiunea tatuajului si de cerneala utilizata. De exemplu, tatuajele intens colorate, efectuate pe zone mari ale pielii, genereaza un proces inflamator mai amplu, si de aceea, se pot vindeca mai greu. O reactie alergica sau aparitia unei infectii la nivelul zonei tatuate poate, de asemenea, sa influenteze perioada de vindecare a unui tatuaj.

 

Care sunt etapele vindecarii unui tatuaj?

Tatuajele trec de obicei prin patru etape de vindecare pe masura ce diferite straturi ale pielii se vindeca. Un tatuaj reprezinta practic o leziune a pielii. Prin intermediul unor ace mici, cerneala este injectata prin epiderma (stratul superior al pielii) in dermul superior (stratul mijlociu al pielii). Dupa cateva saptamani, tatuajul poate sa para complet vindecat. Dedesubt insa, dermul va continua sa se vindece.

In prima etapa, organismul reactioneaza la trauma cutanata si de aceea zona va fi intens vascularizata, putand sa apara roseata, tumefiere, senzatie de caldura, durere, dar si supuratie. Aceste semne de vindecare apar adesea timp de aproximativ o saptamana, dar roseata si tumefierea ar trebui sa dispara dupa maxim doua saptamani.

In etapa a doua a vindecarii poate sa apara prurit (senzatie de mancarime), mai ales in prima si a doua saptamana de vindecare, iar tatuajul va incepe, de asemenea, sa se descuameze pe masura ce pielea incepe sa se vindece. Aparitia urticariei sau a unei eruptii cutanate, pe langa mancarime, poate fi un semn al unei reactii alergice sau al unei vindecari necorespunzatoare. 

In etapa a treia, dupa aproximativ cinci zile, este posibil sa apara cruste si piele descuamata. Pe masura ce tatuajul se vindeca, in special tatuajele mari, pielea descuamata va incepe sa se desprinda. De asemenea, se pot dezvolta cruste care incep sa se dezlipeasca. Acest fenomen poate dura intre doua pana la trei saptamani. Este indicata evitarea ruperii sau desprinderii fortate a crustelor si a pielii descuamate.

In etapa a patra, dupa doua saptamani pana la o luna, tatuajul ar trebui sa arate vindecat, fara semne de roseata. Cu toate acestea, pielea de sub suprafata tatuata (dermul) inca se recupereaza. In aceasta etapa, dermul creeaza noi celule pentru a vindeca tesutul cutanat.

Exista si o metoda de vindecarea uscata a tatuajelor, ceea ce inseamna ca atentia se va concentra pe mentinerea curata a pielii tatuate fara a se utilizeaza creme sau unguente hidratante in timpul procesului de vindecare. Unele persoane cu tatuaje considera ca acest tip de rutina de ingrijire a zonei tatuate functioneaza mai bine pentru ele, deoarece pot evita reactiile alergice ce pot sa apara la anumite produse de ingrijire ale pielii. Metoda aceasta nu este de regula recomandata si este indicat sa se respecte indicatiile furnizate de salonul la care s-a efectuat tatuajul.

 

Cum se ingrijeste corespunzator un tatuaj?

Ingrijirea corespunzatoare a tatuajului ajuta la vindecarea corecta a tatuajului si reduce riscul de infectare. Cateva reguli esentiale de ingrijirea tatuajelor sunt:

Respectarea instructiunilor primite de la salonul de tatuaje

Este indicat ca intodeauna sa fie respectate instructiunile furnizate de tatuator in ceea ce priveste bandajarea si ingrijirea tatuajului. In functie de tipul de bandaj sau de plasture pentru tatuaj, acesta poate fi indepartat dupa cateva ore sau, daca au fost utilizati plasturi respirabili, acestia se pot utiliza intre curatarea si aplicarea unguentului, timp de cateva zile.

Spalarea tatuajului

Timp de una pana la doua saptamani, tatuajul se curata cu apa calda si cu un produs de curatare fara parfum sau cu efect antibacterian de pana la trei ori pe zi. Nu se va expune tatuajul in bai fierbinti, dusuri lungi, cazi cu hidromasaj, apa de mare sau in piscine.

Aplicarea unguentului sau a lotiunii

Dupa spalarea tatuajului, se va aplica un strat subtire de unguent de doua pana la trei ori pe zi. Dupa primele doua saptamani, se pot folosi si lotiuni sau creme. Se va evita utilizarea produselor pe baza de petrol, care pot estompa tatuajul si pot impiedica aerisirea tatuajului.

Protejarea tatajului de radiatia UV

Timp de cel putin patru saptamani, este recomandata evitarea solarelor sau a luminiii directe a soarelui. Arsurile solare si lumina UV pot influenta timpul de vindecare. Dupa vindecarea tatuajului este recomandat sa se utilizeze o protectie solara.
Chiar si dupa ce tatuajul pare vindecat, este important ca acesta sa fie mentinut hidratat si protejat de soare. Pielea de sub tatuaj inca mai are nevoie de ingrijire pe masura ce se vindeca.

 

Care sunt semnele ca un tatuaj nu se vindeca corect?

Inrosirea temporara a zonei tatuate, supuratia, descuamarea si durerea sunt semne tipice ale vindecarii unui tatuaj. Dar, daca se dezvolta o infectie sau o reactie alergica, aceasta poate afecta vindecarea adecvata si poate conduce la complicatii. 

Semnele vindecarii necorespunzatoare a unui tatuaj includ:
- Roseata persistenta: Daca inflamatia si roseata pielii persista timp de mai multe saptamani sau daca acestea se accentueaza sau se extind, acest lucru poate fi un semn ca tatuajul nu se vindeca corect.
- Scurgerea unui lichid galbui sau verzui: Prezenta unei supuratii purulente poate fi un semn de infectie.
- Umflarea persistenta a zonei tatuate : Persistenta umflarii zonei tatuate timp de cateva saptamani poate indica o alergie la cerneala pentru tatuaj.
- Urticaria: Pruritul si urticaria pot fi un semn al unei reactii alergice la tatuaj si pot aparea la cateva zile sau saptamani dupa tatuare.
- Aparitia cicatricilor: Nu este normala aparitia cicatricilor la nivelul zonei tatuate.
- Febra sau frisoane: Infectiile sau reactiile alergice pot provoca simptome asemanatoare cu cele ale unei raceli.

 

Cand este cazul sa fie consultat un medic?

Este necesar un consult medical daca apar semne de infectie ale tatuajului sau semne de reactie alergica. 
Infectiile la nivelul zonei tatuate pot sa apara imediat sau la cateva luni dupa efectuarea tatuajului. 

 

Bibliografie:

Everything You Need to Know About Tattoo Aftercare, Healthline official website
What the Tattoo Healing Process Is Like, Health official website
How to Safeguard Your Tattoo, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 30-01-2024

Produse din categoria Vindecarea, ingrijirea si intretinerea tatuajelor

Non-farma (8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale