5-HTP (ingrediente active)

Ce este 5-HTP?

5-Hidroxitriptofanul (5-HTP) este un aminoacid natural produs de organismul uman din aminoacidul esential L-triptofan. 5-HTP este precursorul unor neurotransmitatori, precum serotonina si melatonina ce au rolul de a transmite impulsurile nervoase neuronale.
Serotonina, cunoscuta si sub denumirea de 5-hidroxitriptamina (5-HT), afecteaza in primul rand starea de spirit, favorizand starea de bine. De asemenea, afecteaza apetitul, ciclurile de somn si perceptia durerii. 5-HT este produsa in mod natural de celulele enterocromafine specializate ale intestinului. 

Care sunt beneficiile 5-HTP?

Poate ajuta la pierderea in greutate prin cresterea senzatiei de satietate
5-HTP poate creste senzatia de satietate, scazand cantitatea de alimente ingerata si scazand senzatia de foame. In plus, 5-HTP inhiba in primul rand aportul de calorii din carbohidrati, care a fost asociat cu un control mai bun al glicemiei din sange.
Multe alte studii au descoperit, de asemenea, ca 5-HTP a crescut senzatia de satietate si a ajutat la pierderea in greutate mai ales la persoanele supraponderale sau obeze.

Ajuta la diminuarea semnelor depresiei prin cresterea nivelului de serotonina
Desi cauza exacta a depresiei este in mare parte necunoscuta, unii cercetatori cred ca un dezechilibru al serotoninei poate influenta starea de spirit putand provoca depresie.
Se crede ca suplimentele cu 5-HTP trateaza depresia prin cresterea nivelului de serotonina.

Simptome imbunatatite ale fibromialgiei
Suplimentarea cu 5-HTP poate imbunatati simptomele fibromialgiei, o afectiune caracterizata prin dureri musculare si osoase, precum si slabiciune generala.
In prezent, nu exista o cauza cunoscuta a fibromialgiei, dar nivelurile scazute de serotonina au fost asociate cu aceasta afectiune.
Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa creada ca o cresterea a nivelului de serotonina prin suplimentarea cu 5-HTP poate aduce beneficii persoanelor cu fibromialgie.
Intr-adevar, dovezile sugereaza ca 5-HTP poate imbunatati simptomele fibromialgiei, inclusiv durerea musculara, problemele de somn, anxietatea si oboseala.

Ar putea ajuta la reducerea frecventei migrenelor
Se spune ca 5-HTP ajuta la migrene, care sunt dureri de cap pulsatile care sunt adesea insotite de greata sau tulburari de vedere.
In timp ce cauza lor exacta este dezbatuta, unii cercetatori cred ca acestea sunt declansate de nivelurile scazute de serotonina.
In mod similar, multe alte studii au descoperit ca 5-HTP poate fi o optiune de tratament eficienta pentru persoanele cu migrene.

Poate favoriza somnul prin cresterea productiei de melatonina
5-HTP produce serotonina, care poate fi transformata in hormonul melatonina. Melatonina are un rol important in reglarea somnului. Nivelurile sale incep sa creasca seara pentru a favoriza somnul si scad dimineata pentru a va ajuta sa va trezit.
Un studiu pe oameni a aratat ca o combinatie de 5-HTP si acid gama-aminobutiric a redus semnificativ timpul necesar pentru a adormi, a crescut durata somnului si a imbunatatit calitatea somnului.

Care sunt potentialele reactii adverse ale 5-HTP?

O concentratie prea mare de 5-HTP poate provoca o crestere a nivelului de serotonina, ducand la reactii adverse, cum ar fi:
- anxietate
- tremuraturi
- probleme cardiace
Unele persoane care au administrat suplimente cu 5-HTP au dezvoltat o afectiune grava numita sindrom eozinofilie-mialgie (EMS) caracterizata prin anomalii ale sangelui si sensibilitate musculara excesiva. 
Exista si alte efecte secundare minore posibile ale administrarii suplimentelor de 5-HTP. Intrerupeti utilizarea si consultati imediat un medic daca aveti:
- somnolenta
- probleme digestive
- probleme musculare
- disfunctie sexuala
Poate produce interactiuni medicamentoase cu antidepresivele ISRS si IMAO si carbidopa.

Bibliografie:

The Relationship Between Serotonin and 5-HTP, News Medical Life Science official website

5 Science-Based Benefits of 5-HTP (plus dosage and side effects), Healthline official website

5-HTP: Side Effects and Dangers, Healthline official website

Autor: Marza Andreea Simona

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 22-08-2022

Produse care contin 5-HTP

Non-farma (21)

Vezi Politica de confidentialitate date personale