Extract de acerola (Malpighia emarginata) (plante medicinale)

Ce este Acerola?

Acerola este fruct mic, asemanator unei fructe de padure sau cireasa, care creste intr-un arbust tropical care apartine familiei de plante Malpighiaceae. Ciresul acerola (care poarta denumirea stiintifica Malpighia emarginata sau Malpighia punicifolia) este originar din regiuni tropicale inclusiv Mexic, India de Vest si Caraibe. Astazi, acest fruct este cultivat in Texas, Florida, Jamaica, Brazilia si alte parti ale Americii Centrale si de Sud. 

Ce contine Acerola?

Ca si alte fructe de padure, studiile arata ca acerola are un continut scazut de calorii, dar este o sursa excelenta de fitonutrienti, vitamine si minerale. Fiecare fruct de acerola are mai multe seminte minuscule, care sunt comestibile si in care se gasesc unii dintre antioxidantii fructului. Coaja, care este verde cand fructul este imatur, dar apoi se schimba in portocaliu si in cele din urma in rosu aprins odata ce fructul s-a maturizat, este, de asemenea, bogata in fibre si fitonutrienti.
Cel mai cunoscut motiv pentru care oamenii consuma acest fruct sub forma de extract sau supliment  este continutul foarte bogat in vitamina C. De fapt, din trecut, a fost folosit pentru a preveni deficienta de vitamina C si afectiunile conexe, cum ar fi scorbutul. Consumul de aproximativ trei fructe mici de acerola pe zi poate satisface nevoile de vitamina C ale unui adult.
Acerola contine, de asemenea, un alt antioxidant important, vitamina A, precum si cantitati mici de vitamine B, magneziu, potasiu, cupru, zinc si fier. 
100 de grame de fructe acerola crude (aproximativ o cana) contin:
32 de calorii
0,5 grame proteine
8 grame de carbohidrati
1 gram de fibre
1680 miligrame de vitamina C (1.800 %DZR)
38 de miligrame de vitamina A (15%  DZR)
0,8 miligrame de cupru (10% DZR)
Acid pantotenic 0,309 (6 procente DZR)
Riboflavina 0,06 mg (5% DZR)
18 miligrame de magneziu (4% DZR)
146 mg potasiu (3% DZR)
Tiamina 0,02 mg (2 procente DZR)
Aceste cirese sunt bogate si in compusi flavonoizi polifenolici cunoscuti sub numele de glicozide antocianice, care confera pigment fructului. 

Care sunt beneficiile fructului Acerolei?

1. Sprijina sistemul imunitar 

Cercetarile au aratat ca acerola este bogata in antioxidanti, inclusiv polifenoli si bioflavonoide, care sunt corelate cu prevenirea cancerului si imbunatatesc sanatatea cognitiva.
O serie de studii au aratat ca exista o asociere inversa intre consumul de fructe si legume care contin vitamine precum vitamina C si A si incidenta diferitelor probleme cronice de sanatate. Acestea includ afectiuni precum boli de inima, boli gastrointestinale, tulburari neurodegenerative, unele tipuri de cancer si probleme legate de vedere.
S-a demonstrat ca antocianii  prezenti in aceste acerola au efecte antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca pot ajuta la ameliorarea afectiunilor cronice, dureroase, cum ar fi artrita.

2. Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive si metabolice

Acerola a fost folosita in medicina traditionala de secole, cel mai adesea pentru a trata disfunctia ficatului, problemele digestive precum diareea si durerile de stomac. Concluziile studiilor sugereaza ca acerola poate sprijini functiile metabolice si digestia prin reducerea inflamatiei si furnizarea de nutrienti esentiali, inclusiv vitaminele C si A, potasiu, magneziu, fier si fibre.
Fiind o sursa buna de fibre pectinice, dar cu un continut scazut de zahar, aceste fructe pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea peristaltismului intestinal, la stabilizarea zaharului din sange si la reducerea riscului de afectiuni precum rezistenta la insulina si diabetul.

3. Poate ajuta la protejarea functiei cognitive

Diverse tipuri de fructe de padure sunt considerate  a fi ,,superalimente" pentru creier, deoarece pot ajuta impotriva pierderii memoriei si sustin functia cognitiva pana la varsta inaintata. Acest lucru este posibil datorita antocianilor si a altor fitonutrienti , care ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ care dauneaza celulelor creierului si neuronilor.

4. Ajuta imbunatatirea aspectului pielii si parului

Exista unele dovezi ca acerola aduce beneficii pielii datorita proprietatilor sale naturale astringente, antifungice si antimicrobiene. Continutul ridicat de vitamina C al acerolei sustine capacitatea organismului de a sintetiza colagen si de a vindeca ranile. 
In plus, unii oameni folosesc ulei de/extract de acerola cu alte uleiuri hidratante, cum ar fi uleiul de migdale sau de nuca de cocos, pe par si scalp pentru a preveni deteriorarea si ruperea parului.

5. Sprijina sanatatea bucala/dentara
Deoarece are capacitatea de a ucide microbii, acerola este uneori adaugata la apele de gura antimicrobiene. Poate ajuta la prevenirea dezvoltarii infectiilor in gura, la combaterea cariilor dentare si la protejarea gingiilor.

Care sunt posibilele reactii adverse ale Acerolei?

Administrarea de doze mari poate provoca acumularea de vitamina C in organism ce poate genera efecte secundare, cum ar fi: probleme digestive, diaree si crampe, greata si varsaturi, ameteli, transpiratii si dureri de cap.
Daca administrati orice medicament care poate interactiona negativ cu suplimentele de vitamina C, atunci evitati sa administrati acerola fara a vorbi mai intai cu medicul dumneavoastra. De exemplu, pot aparea potentiale interactiuni medicamentoase la persoanele care administreaza warfarina, medicamente care contin estrogen si medicamente pentru a controla problemele renale sau tulburarile corelate cu nivelul de fier din sange.

 

* Bibliografie:

Jillian Levy, Acerola Cherry: the Trending Vitamin C-Rich Fruit,  Dr, Axe official website

Acerola Cherry: Vitamin C, Fruit, Powder, and Benefits, Hwalthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de acerola (Malpighia emarginata)

FIXME('characteristics_non_otc_only') (16)

Vezi Politica de confidentialitate date personale