Ce este acidul tauroursodeoxicolic (TUDCA)?
Acidul tauroursodeoxicolic (TUDCA) este o sare biliara solubila in apa care se gaseste in mod natural in organism. Cand acesta ajunge in intestin, poate fi metabolizat in acid ursodeoxicolic (UDCA). TUDCA se formeaza atunci cand taurina se leaga de acid ursodeoxicolic. TUDCA este utilizat pentru a trata colestaza. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru tratarea calculilor biliari de colesterol, dizolvandu-i la o dimensiune la care pot fi eliminati.
Exista un numar tot mai mare de cercetari privind mecanismele prin care TUDCA exercita efecte potential terapeutice si asupra unei game largi de boli non-hepatice.
Care sunt proprietatile si beneficiile acidului tauroursodeoxicolic (TUDCA)?
TUDCA poate reduce afectarea cognitiva si poate prezenta beneficii in gestionarea bolilor neurodegenerative
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa progresiva si netratabila care afecteaza anumite zone ale creierului, inclusiv hipocampul si cortexul frontal. Deficitul de memorie si afectarea altor abilitati cognitive sunt specifice acestei afectiuni. Mecanismele disfunctiei neuronale si ale mortii celulare care se produce in Boala Alzheimer nu sunt pe deplin intelese, dar exista tot mai multe studii care sugereaza ca apoptoza (moartea celulara programata) joaca un rol important in inducerea acestor fenomene. TUDCA este un inhibitor puternic al apoptozei si poate reprezenta o posibila optiune terapeutica pentru bolile neurodegenerative precum Boala Alzheimer.
Bolii Alzheimer ii este asociata o densitate redusa a sinapselor, iar pierderea sinaptica este corelata cu afectarea cognitiva. TUDCA moduleaza deficitul numarului de sinapse induse de amiloid.
De asemenea, pierderea memoriei si declinul cognitiv sunt semne distinctive observate la pacientii cu Boala Alzheimer. TUDCA poate avea consecinte benefice in incetinirea declinului cognitiv si poate proteja impotriva deficitului de memorie prin atenuarea neurodegenerarii.
Boala Parkinson
Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa progresiva caracterizata prin simptome precum tremor in repaus, rigiditate, instabilitate posturala si bradikinezie (incetinirea ritmului activitatii mortice). Boala este cauzata de pierderea neuronilor dopaminergici nigrostriatali din substanta neagra a creierului. Exista mai multe mecanisme care duc la aparitia bolii, unul dintre cele mai frecvente fiind aparitia leziunilor oxidative si scaderea glutationului cu efect antioxidant in tesutul cerebral. Se pare ca TUDCA poate fi benefic in gestionarea Bolii Alzheimer prin inhibarea apoptozei celulare. De asemenea, acesta poate reduce generarea de radicali liberi si poate ajuta la mentinerea concentratiei de glutation sub stres oxidativ indus experimental. De asemenea, TUDCA a protejat impotriva neurodegenerarii induse prin intarzierea si reducerea pierderii de celule dopaminergice.
Boala Huntington
Boala Huntington este o tulburare neurodegenerativa progresiva, fatala, autozomal dominanta. Boala Huntington se caracterizeaza prin pierderea neuronala selectiva si afectare motrica si cognitive. TUDCA poate oferi un potential beneficiu therapeutic in Boala Huntington prin scaderea formarii radicalilor liberi si prin influentarea procesului apoptotic.
TUDCA poate imbunatati functia hepatica
Studiile controlate randomizate au aratat ca tratamentul cu TUDCA se imbunatateste functia hepatica la pacientii cu ciroza hepatica, hepatita cronica legata de VHC si colestaza, o afectiune in care bila nu reuseste sa curga de la ficat la duoden. Aceste studii au aratat ca TUDCA scade drastic enzimele hepatice serice care sunt markeri ai inflamatiei hepatice (ALT, AST si ALP). Efectele TUDCA asupra colestazei sunt puternice si se utilizeaza
ca medicament de referinta pentru aceste efecte.
TUDCA poate avea efecte benefice in tulburarile retiniene
S-a demonstrat ca TUDCA amelioreaza o serie de tulburari retiniene. Retinita pigmentara este o boala genetica in care are loc pierderea celulelor fotoreceptoare. Multe studii au aratat ca TUDCA prezinta proprietati antiapoptotice in bolile neurodegenerative care afecteaza retina prin reducerea apoptozei fotoreceptorilor. TUDCA a prevenit apoptoza si a pastrat functia si morfologia celulelor fotoreceptoare atat in modelele animale, cat si in cele umane.
O cauza principala a pierderii vederii la persoanele cu varsta peste 50 de ani este degenerescenta maculara legata de varsta. TUDCA poate avea efecte benefice inclusiv in gestionarea acestei afectiuni.
Dezvoltarea problemelor retiniene rezultate din diabet este o consecinta a leziunii celulelor endoteliale din cauza nivelurilor toxice de glucoza. In populatia de varsta activa, retinopatia diabetica este cea mai frecventa cauza a orbirii. Impreuna, mai multe studii au demonstrat ca TUDCA poate ameliora deteriorarea celulara intr-o varietate de tulburari retiniene, inclusiv in retinopatia diabetica.
TUDCA poate avea efect benefic in cadrul leziunilor cerebrale ischemice (ACV)
Intr-un studiu pe animale, s-a demonstrat ca TUDCA exercita efecte neuroprotectoare in cazul prezentei leziunilor cerebrale ischemice. Rezultatele studiului au arat ca TUDCA are efect citoprotector in leziunile cerebrale ischemice si ca aceasta actiune are loc prin inhibarea apoptozei celulare. Moartea celulelor cerebrale cauzate de hemoragia intracerebrala implica atat moartea celulelor prin necroza, cat si prin apoptoza celulara. Animalele tratate cu TUDCA au prezentat o reducere de 50% a volumului infarctului, iar apoptoza a fost, de asemenea, redusa cu 50% in zonele adiacente locului hemoragiei. Pe langa reducerea nivelurilor de apoptoza, tratamentul TUDCA a fost asociat cu imbunatatiri semnificative si ameliorarea asimetriei locomotorii.
TUDCA poate avea efect benefic in cazul persoanelor diabetice
Diabetul de tip I este asociat cu pierderea celulelor insulare producatoare de insulina ale pancreasului. Diabetul de tip II se caracterizeaza de obicei prin productia normala de insulina de catre celulele insulelor pancreatice, dar o crestere a rezistentei la insulina care duce la niveluri crescute de glucoza din sange. Mai multe studii confirma capacitatea TUDCA de a imbunatati hiperglicemia asociata ambelor tipuri de diabet.
TUDCA poate avea efect benefic in cazul persoanelor obeze
Tesutul adipos este important in mentinerea homeostaziei metabolice, iar disfunctia acestuia poate duce la obezitate si diabet de tip II. Mai multe studii au raportat o functie imbunatatita a tesutului adipos dupa adimistrarea TUDCA. Obezitatea poate duce, de asemenea, la un deficit al functiei miocardice. Intr-un studiu pe animale cu hipertrofie cardiaca, tratarea acestora cu TUDCA a condus la o scadere a hipertrofiei cardiace, la scaderea hipertensiunii arteriale si la normalizarea contractilitatii cardiace.
Alte actiuni ale TUDCA
- TUDCA poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardio-vasculare: Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Intr-un studiu pe animale, TUDCA a redus tensiunea arteriala crescuta.
- TUDCA poate avea efecte benefice in gestionarea tulburarilor gastro-intestinale. TUDCA a fost utilizat experimental in gestionarea tulburarilor gastrointestinale demonstrand efecte benefice.
- TUDCA poate avea efecte benefice asupra leziunilor renale acute. Leziunea renala acuta este asociata cu moartea celulara prin apoptoza. Prin prevenirea apoptozei celulare, TUDCA poate influenta benefic evolutia leziunilor renale acute.
Care sunt riscurile si reactiile adverse associate cu acidul tauroursodeoxicolic (TUDCA)?
TUDCA este sigur si bine tolerat la pacientii cu transplant de ficat, ciroza hepatica si alte boli, dar nu exista date clinice pentru tratamente mai lungi de 1 an.
Singurul eveniment advers raportat in cadrul studiilor a fost diareea.
Nu se cunosc interactiuni medicamentoase. De aceea, este important ca pacientul sa consulte medicul inainte de administrare.
Bibliografie:
Vang S, Longley K, Steer CJ, Low WC. The Unexpected Uses of Urso- and Tauroursodeoxycholic Acid in the Treatment of Non-liver Diseases. Glob Adv Health Med. 2014 May;3(3):58-69. doi: 10.7453/gahmj.2014.017. PMID: 24891994; PMCID: PMC4030606.
Tauroursodeoxycholic Acid (TUDCA), Cognitive Vitality Reports, Alzheimer's Drug Discovery Foundation official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona