Acizi omega 3 (ingrediente active)

Ce sunt acizii omega 3 si care este rolul lor?

Acizii grasi omega-3 sunt acizi grasi nesaturati importanti in dieta zilnica.
Termenul ,,polinesaturat" se refera la structura lor chimica- ,,poli" inseamna multe, iar ,,nesaturat" se refera la prezenta dublelor legaturi, deci sunt acizi grasi ce contin in structura mai multr legaturi duble. Deoarece corpul uman nu poate produce acizi omega, aceste grasimi sunt grasimi esentiale, ceea ce inseamna ca trebuie procurate din alimentatie.

Tipuri de acizi Omega 3:
Exista multe tipuri de grasimi omega-3, care difera in functie de forma si structura chimica:
Acid eicosapentaenoic (EPA): Functia principala a acestui acid gras cu 20 de atomi de carbon este de a produce substante chimice numite eicosanoide, care ajuta la reducerea inflamatiei. EPA poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor depresiei.
Acid docosahexaenoic (DHA): un acid gras cu 22 de atomi de carbon, DHA reprezinta aproximativ 8% din greutatea creierului si contribuie la dezvoltarea si functionarea creierului .
Acid alfa-linolenic (ALA): Acest acid gras cu 18 atomi de carbon poate fi transformat in EPA si DHA, desi procesul nu este foarte eficient. De activitatea ALA pare sa beneficieze inima, sistemul imunitar si sistemul nervos.
Acizii Omega-3 reprezinta un constituent principal al membranelor celulare umane. 

Rolul acizilor omega 3:

Pentru sanatatea generala a organismului:

-Imbunatatirea sanatatii inimii. Acizii grasi omega-3 pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol, nivelului trigliceridelor si tensiunii arteriale.
-Imbunatatirea functiei cerebrale. Suplimentele cu omega-3 pot ajuta la gestionarea simptomelor anumitor afectiuni neuro-psihice. 
-Reducerea greutatii. Grasimile Omega-3 pot ajuta in gestionarea greutatii si reducerea circumferintei taliei.
-Reduce steatoza hepatica. Cercetarile initiale sugereaza ca un consum adecvat de omega-3 poate ajuta la scaderea cantitatii de grasime de la nivelul ficatului.
-Sprijinirea dezvoltarii creierului sugarului. 
-Combaterea inflamatiei. Grasimile Omega-3 pot ajuta la gestionarea inflamatiei care apare in unele boli cronice .

Pentru piele si par:

-Omega-3 poate creste rezistenta pielii la arsurile solare, poate reduce severitatea inrosirii pielii dupa expunerea UV si poate atenua simptomele anumitor tulburari legate de fotosensibilitate. 
-Suplimentele cu omega-3, administrate fie singure, fie in combinatie cu alte suplimente, pot ajuta la prevenirea acneei sau la reducerea severitatii acesteia. 
-Omega-3 poate hidrata pielea si o poate proteja de iritanti si poate ajuta in unele afectiuni ale pielii.

Care sunt cele mai bune surse de omega 3?
Puteti obtine cu usurinta acizi grasi omega-3, -6 si -9 din dieta dvs., dar aveti nevoie de echilibrul corect al fiecaruia. Dieta tipic occidentala contine mai multe grasimi omega-6 decat este necesar si nu insuficiente grasimi omega-3.

Alimente bogate in grasimi omega-3:
Pestele gras este cea mai buna sursa de omega-3 EPA si DHA. Alte surse marine includ uleiurile de alge. ALA provine in principal din nuci si seminte.
Iata cantitatile si tipurile de omega-3 prezente intr-o portie:
somon: 4,0 grame EPA si DHA
macrou: 3,0 grame EPA si DHA
sardine: 2,2 grame EPA si DHA
hamsii: 1,0 grame EPA si DHA
seminte de chia: 4,9 grame ALA
nuci: 2,5 grame ALA
seminte de in: 2,3 grame ALA

Chiar daca consumul de peste gras este o idee buna, este posibil ca unii pesti sa aiba niveluri mari de mercur, PCB sau alte toxine. Acestea includ macroul, pestele-spada salbatic si rechinul. Alti pesti care au un continut ridicat de mercur sunt marlinul, tonul portocaliu si tonul obez.
Pestii precum pastravul salbatic si somonul salbatic reprezinta surse mai sigure.

Care sunt potentialele riscuri ale administrarii de omega 3?

Daca aveti boli cardiovasculare si niveluri ridicate de trigliceride, suplimentele de omega-3 va pot creste riscul de fibrilatie atriala. Fibrilatia atriala este cel mai frecvent tip de aritmie cardiaca.
De aceea este atat de important sa consultati medicul inainte de a lua suplimente de omega-3, mai ales daca administrati alte medicamente sau aveti probleme de sanatate.
Cele mai frecvente efecte secundare ale uleiului de peste sunt indigestia si flatulenta. 
Suplimentele cu omega-3 (DHA/EPA) pot creste riscul de sangerare. Daca aveti o afectiune legata de coagularea sangelui sau administrati medicamente anticoagulante discutati cu un medic inainte de a utiliza orice suplimente cu omega-3.

Bibliografie:

Omega-3-6-9 Fatty Acids: A Complete Overview, Healthline official website

Christine Mikstas, RD, LD, The Facts on Omega-3 Fatty Acids, WebMD official website

6 Benefits and Uses of Omega-3s for Skin and Hair, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 09-08-2022

Produse care contin Acizi omega 3

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale