AHA ( alfa hidroxi acizi) (activi cosmetici)

Ce sunt alfa hidroxiacizii (AHA)?

Alfa-hidroxiacizii (AHA) sunt un grup de acizi de origine vegetala si animala utilizati intr-o varietate de produse de ingrijire a pielii. Acestea includ produse zilnice anti-imbatranire, cum ar fi seruri, tonere si creme, precum si tratamente concentrate precum peelingurile chimice.
Exista sapte tipuri de AHA utilizati in mod obisnuit in produsele disponibile in industria de ingrijire a pielii. Acestea includ:
- acid citric 
- acid glicolic 
- acid hidroxicaproic 
- acid hidroxicaprilic 
- acid lactic 
- acid malic 
- acid tartric 
Cercetarile privind utilizarile si eficacitatea AHA sunt ample. Cu toate acestea, dintre toti alfa hidroxiacizii, acizidul glicolic si lactic sunt cei mai studiati si utilizati. Acesti doi alfa hidroxi acizi sunt, de asemenea, mai putin susceptibili sa provoace iritatii. Din acest motiv, majoritatea produselor ce contin AHA care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC) contin fie acid glicolic, fie acid lactic.

Care sunt actiunile terapeutice ale AHA?

AHA-urile sunt folositi in principal pentru exfoliere. De asemenea mai ajuta si la:
- sti muleaza sinteza de colagen si circulatia sangvina la nivel cutanat
- imbunatatesc aspectul cicatricilor postacneice si al petelor pigmentare cauzate de varsta
- imbunatatesc aspectul ridurilor fine
- pot reduce frecventa aparitiei semnelor acneice
- confera luminozitate tenului
- creste absorbtia produselor aplicate ulterior

1. Au rol exfoliant

AHA sunt folositi in principiu pentru a  exfolia pielea. De fapt, aceasta actiune este baza pentru toate celelalte beneficii oferite de AHA.
Exfolierea se refera la un proces in care celulele pielii de la suprafata sunt eliminate. Acest lucru ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii, dar face loc pentru noi celule ale pielii.
Pe masura ce imbatranim, ciclul natural de refacere al celulelor pielii incetineste, ceea ce poate face sa se acumuleze celulele moarte ale pielii. Acest lucru poate face tenul sa para tern.
Acumularea de celule moarte ale pielii poate accentua si alte probleme ale pielii, cum ar fi:
- riduri
- pete pigmentare cauzate de varsta
- acnee
Totusi, nu toti AHA au aceeasi putere de exfoliere.Puterea de exfoliere este determinata de tipul de AHA pe care il utilizati. De regula, cu cat un produs contine mai multe AHA, cu atat efectul exfoliant este mai puternic.


2. Confera luminozitate tenului

Cand are loc procesul de exfoliere, celulele moarte ale pielii sunt descompuse. Pelea "noua" de dedesubt este mai stralucitoare. 

3. Ajuta la cresterea sintezei de colagen

Colagenul este o fibra bogata in proteine care va ajuta sa va mentineti pielea tonifiata si neteda. Pe masura ce imbatranim, aceste fibre se descompun. Radiatiile solare pot accelera, de asemenea, distrugerea colagenului. Acest lucru poate duce la un aspect tern si ridat al pielii.
Colagenul insusi se afla in stratul mijlociu al pielii (derm). Cand stratul superior (epiderma) este indepartata, produse cele cu AHA pot avea efect asupra dermului. Alfa hidroxiacizii pot ajuta la stimularea sintezei de colagen prin distrugerea fibrelor vechi de colagen si stimularea productiei de noi fibre de colagen.

4. Ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor

Alfa hidroxiacizii sunt cunoscuti pentru efectele lor anti-imbatranire, iar liniile fine nu fac o exceptie. Un studiu din 2015 a raportat ca 9 din 10 voluntari care au folosit AHA pe o perioada de trei saptamani au experimentat imbunatatiri semnificative ale texturii generale a pielii.
Totusi, este important sa ne amintim ca AHA functioneaza numai pentru liniile de suprafata si riduri, nu si pentru riduri mai profunde. Fillerele profesionale disponibile in cabinetele medicale, precum si alte proceduri, cum ar fi resurfacingul cu laser, sunt singurele metode care functioneaza pentru ridurile profunde.

5. Ele favorizeaza fluxul de sange cu oxigen la nivelul pielii 

Alfa hidroxiacizii au proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la cresterea fluxului sangvin catre piele. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea aspectului tenului palid si tern. Fluxul sanguin adecvat asigura atat necesarul de oxigen, cat si nutrientii corespunzatori prin intermediul globulelor rosii.

6. Ajuta la minimizarea si corectarea petelor

Riscul de depigmentare al pielii creste odata cu varsta. De exemplu, petele maro, cunoscute sub numele de pete cauzate de varsta (lentigine), se pot dezvolta ca urmare a expunerii la soare. Acestea tind sa se dezvolte pe zonele corpului care sunt expuse cel mai des la soare, cum ar fi pieptul, mainile si fata.
Depigmentarea poate rezulta si din:
- melasma
- hiperpigmentare postinflamatoare
- cicatrici postacneice
AHA favorizeaza refacerea celulelor pielii. Celulele noi ale pielii sunt pigmentate uniform. In teorie, utilizarea pe termen lung a AHA poate reduce depigmentarea pielii.
Academia Americana de Dermatologie recomanda acidul glicolic pentru probleme legate de depigmentare.

7. Ajuta la tratarea si prevenirea acneei

AHA pot ajuta, de asemenea, la tratarea si prevenirea acneei recurente.
Cosurile cauzate de acnee apar atunci cand porii sunt infundati.  Exfolierea cu AHA poate ajuta la curatarea porilor si la reducerea dimensiunii acestora. Utilizarea continua poate impiedica, de asemenea, formarea de puncte negre si cosuri in viitor.
Turnover-ul celulelor pielii cauzate de exfolierea acizilor glicolic si lactic poate chiar reduce cicatricile cauzate de acnee. Unele produse pentru acnee contin si alti AHA, precum acidul citric si malic, pentru a ajuta la calmarea pielii inflamate.
Produsele cu AHA pot fi utilizate si pe alte zone predispuse la acnee, inclusiv pe spate si pe piept.
Potrivit Clinicii Mayo, poate dura doua pana la trei luni inainte pana sa observati imbunatatiri semnificative ale acneei. De asemenea, trebuie sa utilizati produsele in mod constant.

8. Ajuta la o absorbtie mai buna a celorlalte produse de ingrijire personala

AHA pot face ca produsele cosmetice aplicate ulterior sa functioneze mai bine prin cresterea absorbtiei lor in piele.
De exemplu, daca aveti prea multe celule moarte la nivelul pielii, crema hidratanta zilnica va avea o actiune de suprafata, fara a hidrata noile celule ale pielii de dedesubt. AHA precum acidul glicolic pot penetra acest strat de celule moarte ale pielii, permitand cremei hidratante sa hidrateze mai eficient noile celule ale pielii.

Care este concentratia de AHA recomandata?

Ca regula generala, FDA recomanda produse AHA cu o concentratie generala de AHA mai mica de 10%. Acest lucru ajuta la prevenirea efectelor secundare ale AHA.
Potrivit Clinicii Cleveland, nu ar trebui sa utilizati produse care au mai mult de 15% AHA.
Produsele de uz zilnic - cum ar fi serul, tonerele si cremele hidratante - contin concentratii mai mici de AHA. De exemplu, un ser sau un toner ar putea avea o concentratie de 5% AHA.
Produsele foarte concentrate, cum ar fi peelingurile cu acid glicolic, sunt utilizate mai rar pentru a reduce riscul de efecte secundare.

Sunt posibile efecte secundare?

Daca nu ati mai folosit niciodata AHA, este posibil sa aveti reactii adverse minore in timp ce pielea dumneavoastra se adapteaza la produs.
Efectele secundare temporare pot include:
- arsura
- mancarime
- vezicule
- dermatita (eczema)
Pentru a reduce riscul de iritatie, Clinica Cleveland recomanda utilizarea produselor AHA la  doua zile. Pe masura ce pielea se obisnuieste cu ele, puteti incepe sa aplicati AHA in fiecare zi.
De asemenea, aveti grija sporita cand iesiti la soare. Efectele de peeling ale AHA foarte concentrate va pot face pielea mai sensibila la razele UV pana la o saptamana dupa utilizare. Ar trebui sa purtati protectie solara zilnic si sa o reaplicati frecvent pentru a preveni arsurile solare.

Trebuie sa va consultati medicul inainte de utilizare daca aveti:
- Piele proaspat epilata
- Rani, taieturi, leziuni sau arsuri pe piele
- Rozacee
- Psoriazis
- Eczema
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de utilizare. 

 

Bibliografie:

Cynthia Cobb, Everything You Need to Know About Using Alpha Hydroxy Acids (AHAs), Healthline official website

Cynthia Cobb, What are the benefits of alpha hydroxy acid (AHA)?, Medical News Today

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse din categoria AHA ( alfa hidroxi acizi)

Non-farma (16)

Vezi Politica de confidentialitate date personale