Ce este berberina?
Berberina este un derivat alcaloid izolat pentru prima data in 1917 din planta Hydrastis canadensis, numit si goldenseal. Berberina a fost folosita ca medicament traditional in China, in India si in Orientului Mijlociu inca de acum 400 de ani. Berberina prezinta o varietate de functii la nivel celular, una dintre functiile principale fiind activarea unei enzime importante numita AMPK, enzima cu un rol foarte important in reglarea metabolismului.
Care sunt plantele ce contin berberina?
Plantele care contin berberina sunt urmatoarele:
- Argemone mexicana (macul mexican)
- Specii de Berberis ( Berberis vulgaris- arpas, Berberis aristata- arpas indian, Berberis lycium- lycium indian, Berberis asiatica- arpas asiatic, Berberis aquifolium, Berberid floribunda- dracila, Berberis congestiflora, Berberis croatica, Beberis petiolaris, Berberis tinctoria)
- Coelocline polycarpa
- Coptis chinensis (goldenseal coptis), Coptis japonica (goldenseal japonez)
- Eschscholzia californica (mac californian)
- Hydrastis canadensis (goldenseal)
- Mahonia aquifolium (mahonia)
- Phellodrendron amurense (arbore de pluta Amur)
- Papaver dubium, Papaver hybridum (mac)
- Rollinia deliciosa
- Xanthorhiza simplicissima
- Tinospora cordifolia (chinica indiana)
- Xylopia macrocarpa
Care sunt proprietatile si beneficiile berberinei?
Berberina poate manifesta actiune antidiabetica
Proprietatile antidiabetice ale berberinei au fost documentate pentru prima data in anul1986 si activitatea sa antidiabetica a fost dovedita inclusiv in vivo, fiind cea mai studiata aplicatie terapeutica a berberinei. Din pacate, in ciuda efectelor sale benefice si a profilului de siguranta bun, biodisponibilitatea redusa a berberinei reprezita o limitare. Berberina stimuleaza glicoliza, imbunatateste secretia de insulina si inhiba gluconeogeneza si adipogeneza in ficat.
Berberina poate ajuta la scaderea in greutate si poate contribui la procesul de slabit
Berberina poate fi, de asemenea, eficienta ca adjuvant in procesul de slabit. De asemenea, berberina pare sa inhibe cresterea si dezvoltarea celulelor adipoase, ceea ce ar putea ajuta la favorizarea pierderii in greutate. Unele studii sugereaza ca berberina poate reduce indicele de masa corporala (IMC) si poate ajuta la reducerea raportului dintre circumferinta taliei si cea a soldurilor la adulti. Berberina imbunatateste modul in care celulele raspund la insulina (sensibilitatea la insulina), favorizand o mai buna captare a glucozei de catre celule. De asemenea, berberina afecteaza modul in care este utilizata glucoza. Berberina activeaza, de asemenea, o enzima numita protein kinaza activata de AMP (AMPK). AMPK are rolul de a regla metabolismul, ajutand la controlul modului in care organismul foloseste energia. Dar AMPK poate influenta si procentul de grasime corporala si joaca un rol esential in reglarea poftei de mancare. Sunt necesare mai multe studii despre modul in care berberina afecteaza pierderea in greutate.
Berberina poate ajuta la imbunatatirea profilului lipidic
Studiile sugereaza ca berberina poate reduce nivelul de colesterol si al trigliceridelor si poate creste nivelul de HDL colesterol (colesterolul bun). Astfel, poate fi riscul de boli de inima pe termen lung. Nivelurile ridicate de colesterol LDL si trigliceride pot creste si riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Berberina poate manifesta actiune benefica asupra digestiei si asupra florei intestinale
Berberina poate ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal prin reducerea bacteriilor patogene de la nivel intestinal si sustinerea dezvoltarii bacteriilor intestinale benefice. De asemenea, berberina are o actiune protectoare asupra intestinului. In plus, proprietatile antiinflamatorii si antimicrobiene ale berberinei pot sustine microbiomul intestinal si sanatatea intestinala a persoanelor cu afectiuni gastrointestinale.
Berberina poate manifesta actiune antiinflamatoare si antioxidanta
Berberina prezinta efecte antiinflamatorii atat in vitro, cat si in vivo. Aceste efecte sunt explicate prin inhibarea activarii factorilor inflamatori si prin reducerea nivelului de proteine inflamatorii. Prin reducerea stresului oxidativ, berberina isi exercita efectul antioxidant.
Berberina poate atenua unele simptome ale sindromului ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune cauzata de un dezechilibru hormonal si poate provoca infertilitate, crestere in greutate si menstruatii neregulate. In cadrul unor studii, berberina a demostrat efecte benefice asupra profilului lipidic si asupra echilibrului hormonal. In plus, berberina pare sa imbunatateasca procesul de ovulatie la pacientii cu sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, poate ajuta la scaderea rezistentei la insulina si la reducerea nivelului de hormoni androgeni, a glicemiei a jeun si a nivelurilor de insulina. Toate aceste efecte pot fi benefice in gestionarea anumitor simptome ce pot sa apara la persoanele cu sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, din cauza cercetarilor limitate, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectul berberinei in imbunatatirea fertilitatii la pacientii cu sindromul ovarelor polichistice.
Berberina poate manifesta efecte neuroprotectoare
Cercetarile arata ca berberina ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta dementa prin protejarea impotriva leziunilor cerebrale si prin imbunatatirea functiei cognitive.
Berberina poate manifesta efecte anticanceroase
Exista studii care sustin efectul anticanceros al berberinei in ceea ce priveste mai multe tipuri de afectiuni oncologice. Berberina pare sa manifeste acest efect interferand cu progresia afectiunii si cu ciclul de viata celular al celulelor canceroase. De asemenea, poate juca un rol important in fenomenul de apoptoza (moarte celulara) a celulelor canceroase. De asemenea, berberina ar pute ajuta la imbunatatirea eficacitatii chimioterapiei si radioterapiei. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a confirma aceste constatari.
Cum se administreaza berberina?
Nu exista o doza stabilita pentru suplimentele de berberina. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au evidentiat obtinerea unor beneficii in urma administrarii berberinei in doze cuprinse intre 400 mg-2000 mg.
De obicei, aceasta se administreaza de trei ori pe zi, in doze de 500 mg,, inainte de masa. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina doza optima de berberina, in functie de motivul pentru care aceasta este administrata. Este recomandat sa se discute cu medicul inainte de a administra berberina, pentru a avea siguranta ca suplimentul si dozele sunt adaptate nevoilor individuale specifice.
Care sunt potentialele efecte adverse ale berberinei?
Conform Centrului National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (NCCIH), s-a observat ca peroanele care au administrat goldenseal, planta ce contine berberina, pe cale orala, nu au prezentat efecte adverse severe la administrare pe termen scurt. Cu toate acestea, nu exista date suficiente care sa ateste ca utilizarea pe termen lung a berberinei este sigura.
Berberina poate provoca efecte secundare digestive, cum ar fi:
- deranjamente gastrice
- constipatie
- greata
De asemenea, berberina poate provoca eruptii cutanate sau dureri de cap la unele persoane.
Este esential sa se discute cu un medic inainte de a administra berberina sau alte suplimente, deoarece acestea pot sa nu fie sigure pentru toate persoanele. Orice persoana care dezvolta o reactie alergica la orice produs din plante ar trebui sa opreasca administrarea acestuia si sa se adreseze imediat medicului.
Administrarea berberibei la femeile insarcinate
Cercetarile sunt limitate cu privire la efectele administrarii berberinei in timpul sarcinii. Unele cercetari sugereaza ca berberina poate provoca contractii uterine si avort spontan si poate creste riscul de leziuni ale creierului si de alte probleme de sanatate la fat. Desi sunt necesare mai multe cercetari, administrarea berberinei pe timpul sarcinii nu este considerata sigura.
Interactiunile medicamentoase ale berberinei
Berberina prezinta mai multe interactiuni medicamentoase, asa ca cel mai bine este sa se consulte medicul inainte de utilizare. Deoarece berberina poate influenta coagularea sangelui, administrarea acesteia impreuna cu medicamentele anticoagulante poate creste riscul de aparitie al vanatailor si al sangerarii.
De asemenea, deoarece berberina scade glicemia, administrarea berberinei impreuna cu medicamentele antidiabetice poate duce la o scadere severa a glicemiei.
Administrarea berberinei inainte de interventii chirugicale
In general, se recomanda oprirea administrarii suplimentelor pe baza de plante, cum ar fi berberina, cu doua pana la trei saptamani inainte de operatie. Efectele berberinei asupra coagularii sangelui si asupra nivelului glicemiei pot afecta actul chirurgical.
Bibliografie:
Berberine - A Powerful Supplement With Many Benefits, Healthline official website
Berberine: Benefits and Side Effects, WebMD official website
Everything you need to know about berberine, Medical News today official website
What is Berberine?, Health official website
6 Potential Benefits of Berberine You Should Know About, American Association of Naturopathic Physicians official website
What To Know About Berberine: Benefits, Uses and Side Effects, Cleveland Clinic heath essentials official website
Och A, Och M, Nowak R, Podgorska D, Podgorski R. Berberine, a Herbal Metabolite in the Metabolic Syndrome: The Risk Factors, Course, and Consequences of the Disease. Molecules. 2022 Feb 17;27(4):1351. doi: 10.3390/molecules27041351. PMID: 35209140; PMCID: PMC8874997.
Utami AR, Maksum IP, Deawati Y. Berberine and Its Study as an Antidiabetic Compound. Biology (Basel). 2023 Jul 8;12(7):973. doi: 10.3390/biology12070973. PMID: 37508403; PMCID: PMC10376565.
What is berberine used for?, Drugs official website
Zou, K., Li, Z., Zhang, Y. et al. Advances in the study of berberine and its derivatives: a focus on anti-inflammatory and anti-tumor effects in the digestive system. Acta Pharmacol Sin 38, 157-167 (2017).
BERBERINE AND ITS PHARMACOLOGY POTENTIAL: A REVIEW
Shanmukhappa B Kaginelli, Kanthesh M Basalingappa, Berberine and its pharmacology potential: A rewiew, Researchgate official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona