BHA (beta hidroxi acizi) (activi cosmetici)

Ce sunt beta hidroxiacizii (BHA)?

Pe masura ce din ce in ce mai multe studii au analizat cauzele ridurilor si efectele fotoimbatranirii, utilizarea beta-hidroxi acizilor a crescut foarte mult ca si popularitate. Exista un singur acid beta hidroxi (BHA) utilizat in mod obisnuit in produsele de ingrijire a pielii si acesta este acidul salicilic, care este derivat din aspirina. Uneori, in formularile cosmeice, si acidul citric este citat ca beta-hidroxiacid.

Cum functioneaza beta hidroxiacizii si care sunt efectele lor?

Beta-hidroxiacizii functioneaza in principal ca si exfolianti. Se spune ca beta hidroxiacizii imbunatatesc aspectul ridurilor, rugozitatea si petele pigmentare ale pielii fotodeteriorate dupa cel putin sase luni de aplicare zilnica. Beta hidroxiacizii care se gaseste in produsele de ingrijire ale pielii functioneaza cel mai bine intr-o concentratie de 1% pana la 2% si la un pH de 3 pana la 4,2

Care este diferenta dintre alfa hidroxi acizi si beta hidroxiacizi si ce indicatii au?

Principala diferenta dintre alfa hidroxi acizi si beta hidroxi acizi este solubilitatea lor in lipide (ulei). Alfa-hidroxiacizii sunt solubili numai in apa, in timp ce beta-hidroxiacizii este solubil in lipide, ceea ce inseamna ca se vor dizolva in prezenta sebumului. Aceasta inseamna ca beta-hidroxiacizii sunt capabili sa patrunda in porii care contine sebum si sa exfolieze celulele moarte ale pielii care se acumuleaza in interiorul porilor. Datorita acestei diferente de proprietati, beta-hidroxiacizii sunt mai bine utilizati pentru pielea grasa cu puncte negre. Alfa hidroxiacizii sunt mai indicati pe pielea ingrosata, deteriorata de soare, unde eruptiile nu sunt o problema.

Care sunt reactiile adverse ale BHA?

Sensibilitatea la soare

Utilizarea beta-hidroxiacizilor poate creste sensibilitatea la soare cu 50%. Oricine foloseste beta-hidroxiacizi trebuie sa foloseasca o protectie solara buna, care contine protectie UVA si UVB.

Iritatii ale pielii

Beta hidroxi acizii par a fi mai putin iritanti decat acidul alfa hidroxiacizii, chiar daca patrund mai adanc in pori. Acest lucru se intampla deoarece acidul salicilic este derivat din acidul acetilsalicilic sau aspirina. Aspirina are proprietati antiinflamatorii, iar acidul salicilic are si proprietati antiinflamatorii. In ciuda acestui fapt, beta hidroxiacizii pot provoca in continuare iritatii ale pielii. Simptomele iritatiei includ roseata, arsura, mancarime, durere si posibile cicatrici. Persoanele cu pielea de culoare mai inchisa au un risc mai mare de a dezvolta cicatrici si depigmentare daca utilizeaza beta hidroxiacizi.

 

Bibliografie:

Beta Hydroxy Acids, FDA (Food and Drug Administration U.S.) official website

Heather Brannon MD, Beta Hydroxy Acid for Aging Skin and Wrinkles, VeryWell Health official website

Cynthia Cobb, AHA vs. BHA: What’s the Difference?, Healthline official website

 


Pagina actualizata la data de: 13-09-2023

Produse din categoria BHA (beta hidroxi acizi)

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale