Bifidobacterii (grupa medicament)

Ce este microbiomul intestinal?
Exista trilioane de bacterii, ciuperci, virusi si alti microbi care traiesc in corpul uman. Cele mai multe dintre acestea se gasesc in intestine, in special intr-o mica parte a intestinului gros numita cecum. Aceste bacterii sunt cunoscute ca microbiom intestinal.
Pot exista pana la 1.000 de specii de bacterii in microbiomul intestinal uman si fiecare dintre acestea indeplineste diferite functii in organism.
Microbiomul intestinal joaca mai multe roluri in sanatate prin digerarea anumitor alimente, controland sistemul imunitar si producand substante chimice importante pe care organismul nu le poate produce singur.
De fapt, s-a demonstrat ca un microbiom nesanatos joaca un rol important in aparitia mai multor boli cronice, inclusiv obezitate, boli de inima si cancer.
O serie de factori pot afecta microbiomul intestinal, inclusiv dieta, utilizarea antibioticelor si, in special, stresul. 


Ce reprezinta Bifidobacteriile?
Exista trilioane de bacterii in organismul uman si sunt extrem de importante pentru sanatate. Unul dintre cele mai importante genuri sunt Bifidobacteriile.
Aceste bacterii benefice digera fibrele alimentare, ajuta la prevenirea infectiilor si produc vitamine si alte substante chimice importante.
Numarul scazut de Bifidobacterii a fost legat de multe boli, iar suplimentele de Bifidobacteria pot ajuta lareducerea simptomelor anumitor boli.

Care sunt beneficiile aportului de Bifidobacterii?

In ciuda importantei lor pentru organism, bifidobacteriile reprezinta de obicei mai putin de 10% din bacteriile din microbiomul intestinal adult. Una dintre functiile principale ale acestui tip de bacterii este de a digera fibrele si alti carbohidrati complecsi pe care corpul nu ii poate digera singur.
S-a demonstrat ca fibrele ajuta la reducerea cresterii in greutate si a riscului de diabet, boli de inima si alte tulburari cronice. Bifidobacteriile pot ajuta la reducerea riscului acestor boli prin digerarea fibrelor.
Asta pentru ca atunci cand digera fibrele, aceste bacterii benefice produc substante chimice importante numite acizi grasi cu lant scurt (SCFA). Acesti compusi joaca o serie de roluri importante pentru sanatatea intestinului si pot ajuta, de asemenea, la controlul senzatiei de foame. Bifidobacteriile ajuta si la producerea altor substante chimice importante, inclusiv vitaminele B si acizi grasi sanatosi.
Ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor cu alte bacterii, cum ar fi E. coli.
Deoarece aceste bacterii sunt importante pentru sanatate, ele sunt adesea folosite ca probiotice in suplimente sau anumite alimente. Probioticele sunt microorganisme vii care ofera un beneficiu specific pentru sanatate atunci cand sunt consumate.

Bifidobacteriile pot ajuta la reducerea predispozitiei pentru anumite boli
Multe boli sunt asociate cu un numar scazut de Bifidobacterii in intestine.
De exemplu, studiile au aratat ca persoanele cu boala celiaca, obezitate, diabet, astm alergic si dermatita par sa aiba niveluri mai scazute de Bifidobacteria in intestine, comparativ cu persoanele sanatoase.
Din acest motiv, o serie de studii au examinat daca administrarea de Bifidobacterii sub forma de suplimente probiotice poate creste abundenta acestora in intestin si poate imbunatati simptomele bolii.
Anumite specii pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS), inclusiv balonare, crampe si dureri abdominale.
Alte studii au constatat ca aportul de Bifidobacterii a redus, de asemenea, inflamatia la persoanele cu boala inflamatorie intestinala, colita ulceroasa, sindrom de oboseala cronica si psoriazis.
Bifidobacteriile au redus indicele de masa corporala (IMC) si colesterolul  la persoanele cu sindrom metabolic.
Interesant este ca probioticele Bifidobacterii pot ajuta chiar sanatatii creierului.
Doua studii au aratat ca, in combinatie cu alte probiotice, bifidobacteriile au redus stresul psihologic si gandurile negative asociate cu starea de spirit trista la persoanele sanatoase.
Mai mult, un studiu recent  a aratat ca probioticele pot aduce beneficii persoanelor cu depresie.

Care sunt modalitatile prin care putem aduce un aport suplimentar de Bifidobacterii?

Administrarea de probiotice: Consumul de probiotice care contin Bifidobacteriile pot creste numarul acestora in intestine.
Consumarea alimentelor bogate in fibre: aceste bacterii benefice pot descompune fibrele. Prin urmare, alimentele bogate in fibre, cum ar fi merele, anghinarea, afinele, migdalele si fisticul ajuta la inmultirea Bifidobacteriilor.
Consumarea alimentelor bogate in prebiotice: Prebioticele sunt carbohidrati care ajuta la cresterea bacteriilor sanatoase. Ceapa, usturoiul, bananele si alte fructe si legume contin toate prebiotice care pot duce la inmultirea Bifidobacteriilor.
Consumul de polifenoli: polifenolii sunt compusi vegetali care pot fi descompusi de bacteriile intestinale. Polifenolii din alimente precum cacao, ceai verde si vin rosu cresc la proliferarea bacteriilor din intestin.
Consumul de cereale integrale: cerealele integrale, cum ar fi ovazul si orzul, sunt foarte bune pentru sanatatea intestinului si pot ajuta la inmultirea bifidobacteriilor.
Consumul de alimente fermentate: alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul si kimchi, contin bacterii sanatoase. Contin in principal lactobacili, dar uneori contin si bifidobacterii si ajuta la cresterea acestora.
Practicarea sportului: Unele studii au aratat ca exercitiile fizice pot ajuta la proliferarea Bifidobacteriilor.

Bibliografie:

Why Bifidobacteria Are So Good for You, Healthline official website

Joanne Slavin, Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits, Nutrients. 2013 Apr; 5(4): 1417–1435.
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-12-2022

Produse care contin Bifidobacterii

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale