Colina (ingrediente active)

Ce este colina?

Colina este un macronutrient important pentru functionarea ficatului, dezvoltarea normala a creierului, functia nervoasa, activitatea muschilor, sustinerea nivelului de energie si mentinerea unui metabolism sanatos. Colina este prezenta sub forma de fosfatidicolina, citicolina (citidina) un compus care alcatuieste componenta structurala a grasimii si, astfel, poate fi gasita in diferite tipuri de alimente care contin in mod natural anumite grasimi. 
Colina joaca un rol important in mai multe procese importante din organism.
Colina este un nutrient solubil in apa care este inrudit cu alte vitamine, cum ar fi acidul folic si cele din familia complexului de vitamine B. La fel ca si vitaminele B, colina joaca un rol similar in ceea ce priveste sustinerea energiei si a functiei creierului, precum si mentinerea metabolismului activ.

Care este rolul colinei si al derivatilor sai?
Colina ajuta in procesul de metilare, care este folosit pentru a crea ADN, pentru semnalizarea nervilor si pentru detoxifiere. De asemenea, este important pentru functionarea unui neurotransmitator numit acetilcolina, care ajuta, in mod similar, nervii sa comunice si muschii sa se contracte. Colina nu este de fapt considerata un mineral sau o vitamina, dar este cunoscuta a fi un micronutrient esential necesar pentru multe functii ale corpului, in special pentru functia creierului. 

Simptome si semne ale deficitului de colina
Chiar daca majoritatea oamenilor mananca in mod regulat alimente care ofera niveluri suficient de ridicate de colina, anumiti factori fac ca aceasta sa fie greu de absorbit.
Simptomele deficitului de colina sunt:
- nivel scazut de energie 
- pierderea memoriei
- declin cognitiv
- dificultati de invatare
- dureri musculare
- leziuni ale nervilor
- modificari sau tulburari ale dispozitiei
Persoanele cu o afectiune a ficatului numita ,,ficat gras" prezinta un risc mai mare de a avea deficit de colina si de a prezenta simptome negative. Ficatul gras, cunoscut si sub numele de boala ficatului gras (FLD), este o afectiune reversibila in care grasimea se acumuleaza in celulele hepatice. Se dezvolta in mod obisnuit la persoanele care consuma excesiv alcool, sunt obezi, sufera de diabet sau de o forma de rezistenta la insulina si au alte boli care influenteaza metabolismul grasimilor.
Deficitul de colina poate juca, de asemenea, un rol in declinul cognitiv legat de varsta, inclusiv pierderea memoriei si boala Alzheimer. 

Care sunt cele mai bune surse de colina?
Consumul unei diete variate este cea mai buna modalitate de a asigura necesarul de colina. Colina este prezenta in special in produsele de origine animala, astfel incat vegetarienii si veganii sunt mai predispusi sa se confrunte cu un deficit de colina.
De asemenea, este important sa subliniem ca folatii joaca un rol important in capacitatea organismului de a sintetiza si de a utiliza colina.
Cele mai bune surse de colina sunt:
 - Ficat de vita
 - Somon
 - Naut
 - Mazare                                                                                                                                                                                                   - fasole
 - oua
 - carne de vita hranita cu iarba
 - curcan
 - piept de pui
 - conopida
 - lapte de capra
 - varza de Bruxelles

 

Care sunt beneficiile colinei?

Ajuta la formarea ADN-ului si a structurilor celulare
Colina ajuta organismul sa absoarba grasimile, iar grasimile sunt apoi utilizate pentru a creea membrane si structuri celulare. Colina este necesara pentru a creea ADN. Colina si acidul folic sunt cunoscuti ca nutrienti esentiali implicati in procese de metilare importante in producerea materialului genetic.

Sprijina sistemul nervos central
Unul dintre principalele beneficii ale colinei este ca este folosita de organism intr-o varietate de moduri care sunt cruciale pentru functionarea nervilor, inclusiv ajutand la semnalizarea nervoasa si mentinerea membranelor celulelor neuronale. Colina poate imbunatati capacitatea de semnalizare a nervilor, poate sprijini integritatea structurala a acestora si poate proteja membranele neuronale. Colina actioneaza ca un precursor al anumitor neurotransmitatori importanti, inclusiv acetilcolina, care este importanta pentru functionarea sanatoasa a nervilor si a muschilor. Neurotransmitatorii sunt substante chimice utilizate in semnalizare celulara prin care corpul transmite in mod constant informatii de la sistem la sistem.

Neurotransmitatorul acetilcolina joaca un rol esential in memorie si invatare, astfel incat o deficienta de colina poate duce la o concentrare slaba, memorie slaba, schimbari de dispozitie si alte tulburari cognitive, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Acetilcolina se formeaza atunci cand o molecula de acetat se combina cu o molecula de colina, astfel incat fara suficienta colina prezenta in organism, aceasta molecula nu poate fi produsa corespunzator si functia creierului poate avea de suferit.

Mentine sanatatea functiei hepatice
Un beneficiu al colinei este detoxifierea hepatica, deoarece colina este partial responsabila pentru protejarea ficatului de steatoza (acumularea de grasime la nivel hepatic). Colina joaca un rol important in transportul colesterolului, cat si a trigliceridelor, din ficat catre alte parti ale corpului unde sunt necesare.
Persoanele care au niveluri scazute de colina sunt mai expuse riscului de a suferi leziuni hepatice si chiar insuficienta hepatica.

Este esentiala pentru memorie si mentinerea functiilor cognitive
Deoarece este o componenta a membranelor celulare si a neurotransmitatorilor care sunt utilizati in semnalizarea nervoasa, colina joaca, de asemenea, un rol in pastrarea memoriei si prevenirea dementei, pierderii memoriei si a altor semne de declin cognitiv asociat cu varsta inaintata.
Unele studii indica faptul ca nivelurile scazute de acetilcolina pot duce la declin cognitiv, inclusiv boala Alzheimer si dementa senila. Pacientii care dezvolta Alzheimer prezinta uneori niveluri foarte scazute de acetilcolina, iar unele medicamente utilizate pentru tratarea bolii Alzheimer imita de fapt efectul colinei de crestere a efectelor acestui neurotransmitator.

Poate creste performanta atletica 
Colina ajuta la imbunatatirea energiei mentale, a concentrarii si a concentrarii, toate acestea fiind importante pentru activitatea fizica si performanta atletica. Se crede ca efectul colinei asupra metabolismului si neurotransmitatorilor din creier poate produce timpi de reactie mai rapizi si poate reduce timpul necesar procesarii mentale. 

Colina poate fi, de asemenea, utila in imbunatatirea nivelului de energie, al dispozitiei, al ciclurilor de somn si al timpului de recuperare dupa o activitate intensa. In plus, colina este utilizata in functionarea nervilor musculari si poate fi utila in prevenirea oboselii si a durerilor musculare dupa exercitii fizice. 

Poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Colina si folatul ajuta la conversia homocisteinei, ceea ce previne acumularea grasimii si pot fi benefice in reducerea riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Nivelurile ridicate de homocisteina au fost corelate cu dezvoltarea bolilor cardiace si ale vaselor de sange.

Este importanta pentru o sarcina sanatoasa
Femeile insarcinate au nevoie de mai multa colina, deoarece colina este utilizata mai rapid de catre fat in timp ce creierul, structurile celulare si canalele nervoase se formeaza. Unele studii arata ca femeile insarcinate cu un nivel scazut de colina in sange au un risc mai mare de a avea copii cu defecte ale tubului neural si probleme de dezvoltare.
Colina se gaseste, de asemenea, in mod natural in laptele matern, deoarece este importanta pentru cresterea si dezvoltarea adecvata a nou-nascutului. Acesta este motivul pentru care este adaugat la majoritatea formulelor pentru sugari. 

Este importanta pentru cresterea si dezvoltarea copiilor
Plasticitatea neuronilor se refera la capacitatea creierului de a construi noi conexiuni neuronale, iar colina este considerata importanta pentru sustinerea plasticitatii creierului. Pe masura ce copiii cresc, colina este necesara pentru a ajuta la dezvoltarea functiei creierului, deoarece joaca un rol in invatarea, amintirea, gandirea logica si abilitatile de concentrare. 

Care sunt precautiile si posibilele reactii adverse ale colinei?
Colina este considerata a fi un nutrient sigur si rareori cauzeaza efecte secundare negative. Cu toate acestea, ca toti nutrientii, atunci cand este supradozat, poate deveni toxic.
Daca se depaseste doza recomandata de colina, este posibil sa manifestati simptome precum diaree, greata, oboseala, tensiune arteriala crescuta, transpiratie excesiva si un miros de peste al pielii. 

Bibliografie:

Jillian Levy, CHHC, What Is Choline? Benefits, Sources & Signs of Choline Deficiency, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-09-2022

Produse care contin Colina

Non-farma (14)

Vezi Politica de confidentialitate date personale