Cordyceps (Cordyceps sinensis) (ingrediente active)

Ce este Cordyceps?

Cordiceps este o ciuperca medicinala cu multiple efecte terapeutice precum combaterea infectiilor si a inflamatiilor, efect imunostimulator, anti-aging si multe altele. 

Ciuperca Cordyceps mai este numita si ciuperca omida. Este o ciuperca parazit, creste pe un tip de omida si apoi se hraneste din propria gazda. Baza ciupercii se formeaza din larva insectei si este maro inchis pana la negru, atasandu-se de organism si crescand aproximativ 15 cm in lungime. Odata ce se maturizeaza complet, consuma de fapt mai mult de 90 la suta din insecta infectata.

Care sunt beneficiile si efectele terapeutice ale Cordyceps?

Poate creste functia imunitara

Unele studii sugereaza ca consumul de cordyceps aduce beneficii functiei imunitare si poate ajuta la optimizarea sanatatii sistemului cardiovascular, respirator, endocrin si reproductiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea contin compusi antiinflamatori precum polizaharide, nucleozide modificate si ciclosporine.

Incetineste imbatranirea creierului si creste claritatea mentala

Cordyceps contine antioxidanti care pot ajuta la combaterea actiunii radicalilor liberi, la prevenirea stresului oxidativ si la incetinirea semnelor de imbatranire. Cercetarile arata ca poate stimula functia creierului, poate imbunatati memoria si chiar poate favoriza longevitatea.

Imbunatateste performanta atletica

Un studiu din 2010 publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicine a demonstrat ca suplimentarea cu Cordyceps sinensis a imbunatatit performanta la exercitii fizice si a contribuit la cresterea valorilor markerilor generali ai starii de bine la adultii in varsta. Considerat un adaptogen energizant, sunt adesea folosite pentru a ajuta la combaterea oboselii,pentru atenuarea durerilor musculare si pentru a preveni starea de slabiciune.
Mai multe studii sugereaza ca pot creste performanta atletica, imbunatatind abilitatile fizice si rezistenta. Cordyceps contine adenozina, un tip de acid nucleic care este necesar pentru a produce ATP care este esential pentru productia de energie.

Imbunatateste functia sexuala

Cordyceps poate imbunatati fertilitatea si libidoul datorita efectului benefic asupra cresterii rezistentei fizice, cresterea nivelului de energie si datorita reducerii proceselor inflamatoare.
Astfel, ele pot fi utilizate in suplimente pentru infertilitate, precum si in cele pentru impotenta.

Regleaza nivelul glicemiei

Doi constituenti activi din cordyceps, d-manitol cordycepin si 3'-deoxiadenozina, sunt partial responsabili pentru diferite actiuni fiziologice care ajuta la controlul nivelului de insulina si glucoza din sange. 

Sprijina sanatatea inimii

Cercetari recente au descoperit o legatura puternica intre cordyceps si sanatatea inimii, studiile aratand ca ar putea ajuta la protejarea inimii prin scaderea nivelului de colesterol (important in aparitia bolilor coronariene).

Poate avea efect anticancerigen

Mai multe studii au descoperit ca cordyceps ar putea avea proprietati anticancerigene si poate ajuta la blocarea cresterii si raspandirii mai multor tipuri celule canceroase. In special, studiile in vitro arata ca extractul de cordyceps poate fi eficient in reducerea cresterii celulelor canceroase hepatice, pulmonare si colorectale.

Combate stresul si sustine sanatatea mintala

Cercetarile publicate in revista Molecules au examinat numeroasele efecte terapeutice ale acestor ciuperci medicinale. Cercetatorii au descoperit pot actiona asupra sistemului nervos atat prin combaterea stresului din mediu, cat si a stresului oxidativ din organism.

Imbunatatesc calitatea somnului
Cordycepina, care apare in mod natural in cordyceps, poate fi utila pentru persoanele care sufera de tulburari de somn.

Care sunt potentialele reactii adverse si interactiuni ale Cordyceps?

Cordyceps este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor sanatoase, dar exista unele potentiale efecte secundare si contraindicatii ale cordyceps mai ales daca aveti orice alta afectiune sau administrati anumite medicamente.
Cordyceps nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Pentru oricine cu o boala autoimuna cunoscuta, cum ar fi lupusul, artrita reumatoida sau scleroza multipla, unii medici avertizeaza ca cordyceps ar putea agrava afectiunea. Deoarece stimuleaza sistemul imunitar, cordyceps poate interfera cu medicamentele pentru aceste boli sau poate supraactiva anumite celule imunitare, asa ca discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra cordyceps.
Acelasi avertisment este valabil si pentru persoanele care prezinta tulburari de coagulare sau administreaza anticoagulante, deoarece ciupercile medicale pot interfera uneori cu coagularea corecta a sangelui. De asemenea, nu trebuie sa administrati cordyceps cu doua saptamani inainte de orice interventie chirurgicala programata, din cauza influentei asupra coagularii sangelui.

 

Bibliografie:

Rachael Link, Cordyceps Benefits for Anti-Aging, Sleep, Exercise Performance & More, Dr. Axe official website

6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Cordyceps (Cordyceps sinensis)

Non-farma (15)

Vezi Politica de confidentialitate date personale