Crom (ingrediente active)

Ce este cromul?

Cromul este un oligomineral esential care poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate imbunatati metabolismul proteinelor, carbohidratilor si lipidelor.
Este un element metalic de careorganismul uman  nevoie de cantitati foarte mici.
Exista informatii limitate despre cantitatea zilnica necesara de crom.

Care sunt cele mai bune surse alimentare de crom?

Unele dintre cele mai bune surse de crom sunt broccoli, ficatul si drojdia de bere. Cartofii, cerealele integrale, fructele de mare si carnea contin, de asemenea, crom.
Cele mai bune surse de crom sunt urmatoarele:
Broccoli
Suc de struguri
Piept de curcan
Cartofi, piure
Fasole verde
Vin rosu
Majoritatea produselor lactate au un continut scazut de crom.

Cum se manifesta deficitul de crom?

Cazurile diagnosticate cu deficit de crom sunt rare.In general deficitul de crom este corelat cu anumite probleme de sanatat cum ar fi:
-scaderea tolerantei la glucoza, ceea ce duce la un control dificil al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
-control ineficient al colesterolului, ceea ce duce la o probabilitate mai mare de ateroscleroza si boli de inima
Cu toate acestea, exista putine dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile cromului sau problemele cauzate de un deficit.

Care sunt potentialele beneficii ale cromului?

Picolinatul de crom este un supliment popular,cu posibile beneficii pentru cei care doresc sa isi dezvolte musculatura sau sa slabeasca. Unii sportivi il folosesc pentru a creste performanta sportiva si pentru a creste nivelul de energie.
In cadrul unor studii s-au observat imbunatatiri ale functiei endoteliale, ale profilului lipidic si ale biomarkerilor stresului oxidativ.

Care sunt potentialele riscuri ale cromului?

Picolinatul de crom interfereaza cu absorbtia medicamentelor tiroidiene. Medicamentele tiroidiene trebuie administrate cu cel putin 3 pana la 4 ore inainte sau dupa orice supliment ce contine crom.
Cromul  poate interactiona cu antiacide, corticosteroizi, blocante ale receptorilor H2, inhibitori ai pompei de protoni, beta-blocante, insulina, acid nicotinic, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si inhibitori de prostaglandine.
Persoanele careadministreaza oricare dintre aceste medicamente si cei cu diabet ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a administra suplimente ce contin crom.
Suplimentele cu crom nu se administreaza in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii si nu trebuie administrate copiilor.

Bibliografie:

Debra Rose Wilson, Ph.D., The benefits and risks of chromium, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 07-07-2022

Produse care contin Crom

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale