Drojdie de bere ( Saccharomyces cerevisiae) (ingrediente active)

Ce este drojdia de bere?

Asa cum sugereaza si numele, drojdia de bere se obtine in procesul de fermentare sub influenta unei ciuperci mici, unicelulare, numita Saccharomyces cerevisiae care este un ingredient de baza in fabricarea berii.

Ce contine drojdia de bere?

Doua linguri (30 de grame) de drojdie de bere contin aproximativ:
116 calorii
16 grame proteine
0 grame de grasime
6 grame de fibre
13 grame de carbohidrati
63 micrograme de seleniu (90% DZR)
1,5 miligrame de riboflavina (90%DZR)
1,2 miligrame de tiamina (80% DZR)
10 miligrame de niacina (50% DZR)
1 miligram de cupru (50% DZR)
0,8 miligrame de vitamina B6 (40% DZR)
633 miligrame de potasiu (18% DZR)
60 micrograme de folat (15% DZR)

Care sunt beneficiile drojdiei de bere?

Poate regla nivelul glucozei serice

Adaugarea drojdiei in dieta zilnica ar putea ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza din sange. De fapt, exista o multime de cercetari care au analizat beneficiile drojdiei de bere pe acest segment.
Cand manancam carbohidrati, acestia se descompun in glucoza in sange. Insulina este responsabila pentru transportul acestei glucoze din sange catre tesuturi unde poate fi folosita drept combustibil. Cresterea sensibilitatii la insulina permite insulinei sa functioneze mai eficient si impiedica cresterea nivelului de zahar din sange.
Drojdia de bere contine si crom. Cromul este un oligomineral despre care s-a demonstrat ca imbunatateste sensibilitatea la insulina si ajuta in controlul glicemiei.
Drojdia de bere contine, de asemenea, fibre, care pot ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului din sange si la mentinerea constanta a glicemiei.

Poate stimula imunitatea

Unele cercetari au descoperit ca drojdia de bere ar putea avea proprietati de imbunatatire a sistemului imunitar.
Drojdia de bere este bogata in seleniu, un mineral cu efect antioxidant puternic care ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii imunitare. De fapt, doar doua linguri de drojdie de bere pot acoperi 90% din necesarul zilnic de seleniu.
Un studiu* publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca deficienta de seleniu a cauzat o scadere a functiei imunitare, care s-a imbunatatit semnificativ atunci cand participantii au suplimentat dieta cu seleniu.

Imbunatateste sanatatea ochilor

Drojdia de bere este bogata in unele vitamine care ar putea chiar ajute la imbunatatirea sanatatii ochilor.
Adaugarea drojdiei de bere in dieta dumneavoastra va poate ajuta sa va satisfaceti cu usurinta nevoile de tiamina, de exemplu. Nivelurile mai scazute de tiamina au fost asociate cu afectiuni oculare precum glaucomul.
Drojdia de bere contine si riboflavina, o alta vitamina care a fost legata de un risc scazut de probleme de vedere, cum ar fi keratoconus, o subtiere progresiva si o proeminenta a corneei. 
In plus, drojdia de bere contine antioxidanti, care sunt compusi care ajuta la protejarea impotriva efectelor nocive cauzate de radicalii liberi. Unele cercetari au descoperit ca antioxidantii pot fi, de asemenea, eficienti in prevenirea bolilor oculare si pentru imbunatatirea vederii.

Poate ameliora manifestarile migrenoase

Cu simptome precum greata, sensibilitate la lumina si vedere distorsionata, migrenele pot influenta activitatile zilnice. Drojdia de bere poate fi benefica pentru persoanele care sufera de migrene datorita continutului sau ridicat de riboflavina.
Intr-un studiu*, participantii care sufereau de migrene au fost tratati cu capsule de riboflavina timp de sase luni. Nu numai ca riboflavina a scazut frecventa durerilor de cap, dar participantii si-au redus si utilizarea medicamentelor pentru migrena cu 64 %.

Protejeaza functia cerebrala

Drojdia de bere contine vitamine din complexul B importante, inclusiv riboflavina, tiamina, niacina, vitamina B6 si acid folic. Aceste vitamine sunt esentiale pentru multe aspecte ale sanatatii, dar sunt deosebit de importante atunci cand vine vorba de sanatatea creierului.
Deficienta de tiamina, de exemplu, a fost legata de multe probleme degenerative si de deficite cognitive.
Acidul folic este esential pentru dezvoltarea creierului si prevenirea defectelor de tub neural in timpul sarcinii.
Includerea drojdiei de bere ca parte a unei diete sanatoase va poate ajuta sa va mentineti creierul sanatos si sa preveniti o deficienta a unora dintre aceste vitamine importante.

Poate avea efect probiotic util in diaree

Multe peroane folosesc drojdia de bere ca remediu natural pentru diaree. De fapt, exista mai multe studii care au aratat ca drojdia de bere poate fi eficienta in reducerea riscului de diaree cauzata de antibiotice.

Diareea este un efect secundar comun al utilizarii antibioticelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca antibioticele modifica compozitia florei intestinale, distrugand tulpini benefice de bacterii cu rol important in digestie.
Drojdia de bere este un tip de probiotic care poate contracara efectele negative cauzate de antibiotice.

Intr-o analiza* compusa din 27 de studii si peste 5.000 de pacienti, drojdia de bere a ajutat la reducerea diareei cauzate de antibiotice si a fost, de asemenea, benefica in tratarea diareei asociate afectiunilor precum sindromul colonului iritabil si boala Crohn.

Ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal optim

Deoarece drojdia de bere este un probiotic si poate ajuta la imbunatatirea compozitiei florei intestinale, poate imbunatati si sanatatea digestiva.
Unele cercetari au descoperit ca probioticele precum drojdia de bere pot ajuta in anumite tulburari digestive.
Probioticele pot preveni, de asemenea, inflamarea mucoasei intestinale si pot proteja tractul intestinal de efectul virusilor si bacteriilor.

Poate favoriza absorbtia fierului

Anemia este o afectiune cauzata de lipsa globulelor rosii sanatoase din sange, care poate duce la simptome de anemie precum oboseala, slabiciune, unghii fragile si dificultati de respiratie.
Exista diferite tipuri de anemie, inclusiv mai multe care sunt cauzate de deficitul de vitamine si minerale necesare productiei de globule rosii, cum ar fi fierul si vitamina B12.

Cu toate acestea, si deficitul altor vitamine si minerale pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea anemiei. Riboflavina, de exemplu, poate afecta metabolismul si absorbtia fierului si este esentiala pentru a evita dezvoltarea anemiei prin deficit de fier.
Cercetarile arata ca aportul suficient de riboflavina poate reduce riscul de anemie. Intr-un studiu din 2014, un aport scazut de riboflavina a fost legat de un risc mai mare de anemie la 1.253 de adulti.
Din fericire, doar doua linguri de drojdie de bere pot furniza 90% din riboflavina necesara pentru intreaga zi pentru a ajuta la absorbtia fierului. 

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale drojdiei de bere?

Drojdia de bere poate provoca unele efecte secundare usoare, cum ar fi balonarea.
Daca aveti infectii fungice frecvente sau aveti o alergie la drojdie, ar trebui sa evitati drojdia de bere. In plus, cei care sufera de boala Crohn ar putea dori sa limiteze aportul pentru a evita declansarea simptomelor.
Desi drojdia de bere este in general considerata sigura, poate interactiona cu anumite medicamente. Deoarece drojdia de bere poate scadea nivelul glicemiei, este recomandat sa va consultati cu medicul dumneavoastra daca luati medicamente impotriva diabetului.
Inhibitorii de monoaminoxidaza sau IMAO sunt un tip de medicamente utilizate pentru a trata depresia. Drojdia de bere este bogata in tiramina, care poate reactiona cu IMAO si poate provoca o crestere severa a tensiunii arteriale, care ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Daca luati un IMAO, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza drojdia de bere.
Deoarece exista o lipsa de dovezi clinice care sa asigure siguranta utilizarii drojdiei de bere in timpul sarcinii sau alaptarii, fiti prudent si evitati sa o utilizati.
Daca urmati o dieta fara gluten, retineti ca nu toate formele de suplimente de drojdie de bere sunt fara gluten. Asigurati-va ca verificati daca produsul garanteaza ca nu contine gluten.

* Bibliografie:

Rachael Link, More Than a Beer Ingredient: 8 Brewer’s Yeast Benefits, Dr. Axe official website

Brewer's Yeast, Health Encyclopedia, Univerity of Rochester Medical Center

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Drojdie de bere ( Saccharomyces cerevisiae)

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale