Extract de busuioc (Ocimum basilicum) (plante medicinale)

Ce este Busuiocul?
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta aromatica din familia Lamiaceae.
Busuiocul este o planta medicinala importanta in diferite sisteme traditionale si populare de medicina, cum ar fi cele din Asia de Sud-Est si India.

Care sunt calitatile nutritionale ale busuiocului?
5 grame de busuioc proaspat contin:
1,2 calorii
0,1 grame carbohidrati
0,2 grame proteine
0,1 grame de fibre
21,8 micrograme de vitamina K (27% DZR)
277 de unitati internationale de vitamina A (6% DZR)
0,1 miligrame de mangan (3% DZR)
0,9 miligrame de vitamina C (2% DZR)
In afara de vitamine si minerale, busuiocul contine compusi volatili cu efect antioxidant. Uleiurile esentiale volatile ale busuiocului ii confera plantei mirosul si gustul distinct si sunt responsabile pentru beneficiile vindecatoare ale acestuia.

Care sunt beneficiile si efectele terapeutice ale busuiocului?
Studiile stiintifice arata ca Ocimum basilicum are efecte benefice precum:
- Antiinflamator
- Antioxidant
- Anticancerigen
- Analgezic
- Antipiretic
- Antidiabetic
- Hepatoprotector
- Vasoprotector
- Antistress
- Imunostimulator

Contine antioxidanti 
Antioxidantii si uleiurile acestei plante au capacitatea de a ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi, protejand in acelasi timp structura ADN-ului celular. Busuiocul contine flavonoide cu efect antioxidant care ajuta la protejarea celulelor albe din sange responsabile de functia imunitara.
Studiile sugereaza ca antioxidantii gasiti in acest condiment, inclusiv acizii fenolici si cel putin 18 tipuri diferite de flavonoide, impiedica, de asemenea, alterarea cromozomilor. Stresul oxidativ apare in organism datorita efectelor toxinelor din dieta, poluarii mediului si radiatiilor - dar antioxidantii precum cei gasiti in busuioc ajuta la combaterea oxidarii si la incetinirea efectelor imbatranirii.

Actioneaza ca antiinflamator
Busuiocul contine compusi precum eugenol, citronellol si linalol care ajuta la scaderea inflamatiei care este cauza majoritatii bolilor precum bolile de inima, artrita reumatoida si afectiunile inflamatorii intestinale.

Poate avea efect anticancerigen
Studiile clinice publicate in Nutrition and Cancer arata, de asemenea, ca busuiocul contine substante fitochimice cu efect anticancerigen.
Compusii din aceasta planta par capabili sa creasca activitatea antioxidanta, modificand pozitiv expresiile genelor, inducand apoptoza celulelor canceroase (moartea celulelor daunatoare) si oprind raspandirea tumorilor canceroase.

Are proprietati antibacteriene
In cadrul studiilor, extractul de busuioc este util in inhibarea tulpinilor rezistente care nu raspund la tratamentele cu antibiotice.
Cercetatorii implicati intr-un studiu au testat activitatea antibacteriana a uleiului de busuioc impotriva tulpinilor de E. coli si a altor bacterii, rezultatele fiind pozitive.
Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa continue sa studieze modul in care uleiurile antibacteriene pot ajuta la combaterea bolilor si a infectiilor rezistente la antibiotice.

Poate ameliora simptomele depresiei
Aceasta planta este considerata un antidepresiv de catre unii specialisti, deoarece poate avea un impact pozitiv asupra functiei creierului, ajutand la stimularea neurotransmitatorilor care regleaza hormonii responsabili de starea de bine.

Sustine sanatatea cardiovasculara
Busuiocul are calitatea de a ajuta la prevenirea agregarii plachetare. De asemenea, poate reduce inflamatia care poate provoca boli cardiovasculare prin inhibarea eliberarii de citokine proinflamatorii.

Sprijina functia ficatului si ajuta la detoxifierea organismului
Datorita compusilor antioxidanti, busuiocul are capacitatea de a sustine functia hepatica si detoxifierea organismului.

Ajuta la alcalinizarea organismului si la imbunatatirea digestiei
Aceasta planta ajuta la restabilirea nivelului adecvat de pH al organismului. Acest lucru poate imbunatati digestia si imunitatea.
In mod traditional, busuiocul a fost folosit si pentru a reduce balonarea si retentia de apa, pierderea poftei de mancare, crampele stomacale, refluxul acid si chiar pentru efectul viermicid.

Ajuta la protejarea impotriva diabetului si a sindromului metabolic
S-a descoperit ca unii compusi din aceasta planta reduc nivelurile circulante de glucoza din sange si inflamatia. In plus, beneficiile uleiului esential de busuioc includ capacitatea acestuia de a ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si colesterol, pentru care pacientii diabetici prezinta un risc mai mare.

Care sunt efectele secundare si contraindicatiile busuiocului?
In forma proaspata, este considerat foarte sigur si este de obicei bine tolerat, deoarece nu provoaca in mod obisnuit reactii alergice sau efecte secundare la majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, exista anumite riscuri pentru anumite grupuri de persoane:

Uleiurile esentiale sau suplimentele de busuioc nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Uleiul esential de busuioc nu este recomandat a fi ingerat si trebuie diluat atunci cand este utilizat pe piele.
Uleiurile esentiale sau suplimentele de busuioc ar putea interactiona, de asemenea, cu medicamentele pentru scaderea colesterolului si medicamentele antidiabetice. 

Bibliografie:

Jillian Levy, 12 Benefits of Basil , Dr. Axe official website

Basil: Nutrition, Health Benefits, Uses and More , Healthline official website

Autor: farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de busuioc (Ocimum basilicum)

Non-farma (22)

Vezi Politica de confidentialitate date personale