Extract de Cimbru (Thymus vulgaris) (plante medicinale)

Ce este cimbrul?

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta care apartine familiei Lamiaceae
Cimbrul, in prezent, este cultivat in intreaga lume, iar frunzele proaspete sunt de obicei uscate si folosite ca si condimente culinare.


Ce contine Cimbrul?
Componenta principala a extractului de Thymus vulgaris si a uleiului esential, este timolul, care ii confera proprietatile sale antiseptice. 
In plus, cimbrul contine un alt compus antibacterian cunoscut sub numele de carvacrol si flavonoide - inclusiv apigenina, naringenina, luteolina si timonina. Aceste flavonoide cresc capacitatea antioxidanta a plantei.
O lingura de frunze de cimbru proaspat contine aproximativ:
3 calorii
1 gram de carbohidrati
mai putin de 1 gram de proteine, fibre sau grasimi
3,6 miligrame de vitamina C 
105 UI vitamina A 
0,3 miligrame de fier 
0,3 miligrame de mangan 

Care sunt beneficiile cimbrului?

In general, cimbrul este excelent in sustinerea sistemului imunitar si respirator, precum si a sistemului digestiv, nervos si a altor functii. 
Ajuta la combaterea durerilor de gat
Studiile au demonstrat ca uleiul de cimbru este un puternic antimicrobian natural. Continutul sau in carvacrol este motivul pentru care este unul dintre uleiurile esentiale cele mai eficiente pentru ameliorarea durerilor de gat.
Un studiu recent a testat raspunsul uleiului de cimbru la 120 de tulpini diferite de bacterii izolate de la pacientii cu infectii ale cavitatii bucale, tractului respirator si tractului genito-urinar. Rezultatele experimentelor au aratat ca uleiul din cimbru a prezentat o activitate extrem de puternica impotriva tuturor tulpinilor. 

Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol
S-a demonstrat cimbrul are activitate antihipertensiva, ceea ce il face o alegere excelenta pentru oricine sufera de simptome de hipertensiune arteriala.
Un studiu recent pe animale a constatat ca extractul de Thymus vulgaris a putut reduce semnificativ ritmul cardiac la persoanele cu hipertensiune arteriala. De asemenea, s-a demonstrat ca extractul de cimbru reduce nivelul de colesterol, trigliceride si LDL in timp ce creste nivelul de colesterol HDL.

Poate ajuta la prevenirea intoxicatiilor alimentare
Cimbrul are capacitatea nu numai de a ajuta la prevenirea contaminarii alimentelor, ci si de a decontamina alimentele contaminate anterior.

In mai multe studii publicate in Food Microbiology, cercetatorii au descoperit ca uleiul esential al plantei este capabil sa prelungeasca perioada de valabilitate a carnii si a produselor de panificatie. Acest lucru sugereaza ca, adaugandu-l in alimentatie puteti contribui la scaderea probabilitatii unei boli de origine alimentara.

Poate imbunatati starea de spirit
S-a demonstrat ca principiul activ numit carvacrol care se gaseste in aceasta planta medicinala are unele efecte pozitive de imbunatatire a starii de spirit.

Cercetarile publicate in 2013 au aratat cum carvacrolul a putut creste atat nivelurile de dopamina, cat si de serotonina in cortexul prefrontal si hipocamp. Dopamina si serotonina sunt doi neurotransmitatori care pot imbunatati starea de spirit.
Datele din acest studiu sugereaza ca carvacrolul este o molecula care poate influenta activitatea cognitiva prin modularea neurotransmitatorilor. 

Sprijina sistemul imunitar si poate avea efect anticancerigen
Constituentii activi din aceasta planta ar putea fi capabili sa lupte impotriva dezvoltarii tumorilor care pot deveni canceroase. Mai precis, carvacrolul este o componenta majora a uleiului esential care are proprietati antitumorale.
Cimbrul are, de asemenea, efecte imunomodulatoare si poate ajuta la tratarea afectiunilor autoimune, conform studiilor recente pe animale. S-a descoperit ca are nu numai efecte antioxidante, ci si capacitatea de a reduce productia de citokine proinflamatorii care pot contribui la boli cronice.

Protejeaza in mod natural impotriva bronsitei
Timp de secole, unele dintre cele mai comune utilizari ale cimbrului au fost tratarea in mod natural a tusei, bronsitei si a altor probleme respiratorii.
Cercetarile ulterioare confirma acest lucru si sugereaza ca aceasta planta este un remediu natural eficient pentru bronsita.

Protejeaza sanatatea orala
Extractele derivate din aceasta planta sunt folosite in produse dentare, cum ar fi pastele de dinti si apa de gura. Compusii din cimbru pot ajuta la prevenirea dezvoltarii infectiilor bucale si la mentinerea dintilor sanatosi prin reducerea placii bacteriene si a cariilor.

Care sunt riscurile si efectele secundare ale cimbrului?
Cimbrul este considerat sigur atunci cand este consumat in cantitati normale. Atunci cand este administrat in cantitati mai mari in scopuri medicinale, este posibil sa fie sigur pentru perioade scurte de timp, altfel poate conduce la simptome digestive.
Nu este un alergen alimentar obisnuit, dar daca sunteti alergic la oregano sau la alte specii de Lamiaceae, s-ar putea sa fiti alergic si la cimbru.
Femeilor care au afectiuni cum ar fi cancerul de san, cancerul ovarian, cancerul uterin, fibromul uterin sau endometrioza, nu le este recomandat deoarece cimbrul poate avea efecte estrogenice. In concentratii mari poate interactiona cu anticoagulantele si nu este recomandat persoanelor cu tulburari de coagulare.

Bibliografie:

Annie Price, Thyme Benefits for Your Throat, Heart and Mood, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Cimbru (Thymus vulgaris)

Vezi Politica de confidentialitate date personale