Extract de coacaz negru (Ribes nigrum) (plante medicinale)

Ce este extractul de coacaz negru?

Extractul de coacaz negru este extractul obtinut din fructele plantei Ribes nigrum din familia Grassulaceae. Planta este originara din nordul si centrul Europei precum si din Siberia.

Ce contine extractul de coacaze negre?

Coacazele negre au o concentratie mare de:
- antociani
- substante polifenolice
- antioxidanti
- vitamina C
- acid gama-linolenic (GLA)

Care sunt beneficiile extractului de coacaze?

Este bogat in antociani

Pigmentul violet intens al coacazelor negre este atribuit continutului sau ridicat de antociani. Antocianii sunt pigmenti vegetali care dau fructelor sau legumelor o nuanta rosie, violeta sau albastra in functie de pH-ul lor. Coacazele negre contin o  varietate de antociani , unele studii aratand ca acestea contin pana la 15 tipuri unice de antociani. Cercetarile sugereaza ca antocianii pot juca un rol important in sanatatea cardiovasculara, reglarea glicemiei si mentinerea unei greutati corporale optime. De asemenea, actioneaza ca antioxidanti, care sunt compusi care neutralizeaza radicalii liberi nocivi.


Pot avea efect anticancerigen

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale coacazelor negre este potentialul efect anticancerigen. Datorita continutului sau ridicat de antociani, unele cercetari au descoperit ca extractul de coacaze negre poate ajuta incetinirea evolutiei cancerului.
Intr-un studiu* pe eprubeta realizat de Colegiile de Medicina si Farmacie din Northeastern Ohio University, extractul de coacaze negre a putut ajuta la inhibarea cresterii celulelor canceroase hepatice.
Un alt studiu* din Japonia a constatat ca extractul de coacaze negre a blocat raspandirea celulelor canceroase din cancerul de san si cancerul endometrial.

Poate imbunatati sanatatea ochilor

Un studiu* realizat in Japonia si publicat in Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics a concluzionat ca suplimentarea pacientilor cu glaucom cu extract de coacaze negre a putut scadea nivelurile de endotelina-1, un tip de hormon despre care se crede ca contribuie la dezvoltarea glaucomului.
Un alt studiu* pe doi ani, randomizat, controlat cu placebo, desfasurat  in Japonia la Sapporo Medical University School of Medicine, a constatat ca antocianii din coacaze negre au ajutat la reducerea riscului de pierdere al vederii si la imbunatatirea fluxului sanguin ocular la pacientii cu glaucom.

Poate stimula imunitatea

Coacazele negre contin o cantitate mare de vitamina C. De fapt, doar o cana de coacaze negre crude poate oferi de trei ori cantitatea de care aveti nevoie pentru intreaga zi.
Vitamina C este binecunoscuta pentru proprietatile sale de stimulare a sistemului imunitar si pentru efectul  antiinflamator. Studiile* arata ca vitamina C poate scurta durata infectiilor tractului respirator.
O analiza* a Departamentului de Sanatate Publica de la Universitatea din Helsinki din Finlanda a cuprins 12 studii si a constatat ca suplimentarea cu vitamina C a redus incidenta racelii cu pana la 91% si a redus incidenta pneumoniei cu 80% pana la 100%.
Vitamina C actioneaza, de asemenea, ca un antioxidant care s-a dovedit ca reduce deteriorarea tesuturilor cauzate de radicalii liberi nocivi.

Protejeaza impotriva agentilor patogeni

Coacazele negre au si proprietati antimicrobiene care ar putea ajuta la protejarea impotriva bacteriilor si virusilor daunatori.
Un studiu* din 2012 din Japonia, publicat in Microbiology and Immunology, a evidentiat ca extractul de coacaze negre a putut impiedica proliferarea mai multor tulpini de virusuri - inclusiv adenovirusul si virusul gripal - cu peste 50 %. Un extract cu o concentratie de 10 la suta a fost capabil sa impiedice proliferarea acestori virusi cu 95%.
Alte cercetari au descoperit ca uleiul de coacaze negre poate avea efect inhibitor impotriva Helicobacter pylori, un tip de bacterie care poate provoca gastrita si ulcer gastric.

Poate reduce focarele de herpes

Unele studii arata ca unii compusi din extractul de coacaze negre pot avea efect virucid asupra virusului care cauzeaza atat herpesul oral, cat si cel genital.
Un studiu* publicat in Phytotherapy Research a aratat ca extractul de coacaze negre a impiedicat virusul herpetic sa adere la celule organismului si a prevenit raspandirea virusului.

Impreuna cu tratamentele traditionale si alte remedii naturale, cum ar fi L-lizina si zincul, coacazele negre pot fi utile in dieta pentru a ajuta la reducerea incidentei herpesului.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii?

Desi mai putin frecvent, coacazele negre pot provoca o reactie alergica la unele persoane, in special la cei care au o sensibilitate la salicilat, un compus care apare in mod natural in unele plante. Daca aveti simptome precum eruptii cutanate, urticarie sau umflare dupa ce ati consumat coacaze negre, trebuie sa intrerupeti imediat utilizarea.
Uleiul de seminte de coacaze negre poate provoca, de asemenea, efecte secundare pentru unele persoane, inclusiv balonare, dureri de cap si diaree.
Cei care administreaza fenotiazine, o clasa de medicamente antipsihotice, nu ar trebui sa administreze coacaze negre, deoarece pot creste riscul de convulsii.
In plus, coacazele negre pot incetini coagularea sangelui. Daca aveti o tulburare de sangerare sau administrati un medicament pentru coagularea sangelui, trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra extract de coacaze negre.
De asemenea, nu trebuie sa administrati extract din coacaze negre inainte de operatie, deoarece poate creste riscul de sangerare.

 

*Bibliografie:

Rachael Link, Black Currant: The Antioxidant-Packed Berry that Boosts Immunity,  Dr. Axe official website

Debra Rose Wilson, 6 Health Benefits of Black Currant, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de coacaz negru (Ribes nigrum)

FIXME('characteristics_non_otc_only') (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale