Extract de Gentiana (Gentiana lutea) (plante medicinale)

Ce este gentiana?

Ca si produs vegetal, de importanta medicinala este radacina plantei. Radacina de gentiana este radacina plantei Gentiana lutea L. ce apartine familiei Gentianaceae, originara din regiunile Alpi si Muntilor Himalaya. Astazi, este cultivata pe scara larga in Europa, China si parti din America de Nord.

Ce contine extractul de gentiana?

In studiile ce au anlizat compozitia plantei s-au identificat:
- Gentiopicrosid (cel mai dominant compus)
- Acidul loganic
- Swertiamarin
-Alte glicozide xantonice, inclusiv gentizina, izogentizina, amarogentina si gentiopicrina
Gentiopicrosidul, unul dintre compusii secoiridoizi izolati din Gentiana lutea care a fost cercetat pe scara larga, a demonstrat in studiile pe animale ca are beneficii, inclusiv combaterea inflamatiei si reducerea durerii. Se crede ca are efecte analgezice din cauza modului in care afecteaza caile sinaptice corelate cu durerea din creier. Gentiopicrosidul are si efecte antiinflamatorii, hepatoprotectoare si antiparazitare. In plus, in anumite studii s-a descoperit ca gentiana are efecte antidiabetice, antiinflamatoare, antipiretice, sedative-hipnotice si diuretice. 
Amarogentina este un compus gasit in aceasta planta care contribuie la gustul ei amar. Ca si alte ierburi si alimente amare, aceasta are un efect gastric puternic prin stimularea productiei de sucuri digestive.
Izogentisina este un alt compus care a fost asociat cu prevenirea leziunilor endoteliale. Intr-un studiu, cand 22 de extracte naturale de plante alpine au fost testate pentru potentialul lor de a proteja celulele endoteliale vasculare umane de deteriorarea celulelor induse de fumul de tigara, extractele din Gentiana lutea s-au dovedit a fi cele mai eficiente. 

Care sunt beneficiile gentianei?

Ajuta la imbunatatirea functiei digestive, hepatice si a vezicii biliare

Exista unele dovezi ca gentiana poate stimula secretia de enzime in intestinul subtire si poate creste secretia gastrica, ceea ce faciliteaza descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor. Unele dintre presupusele beneficii ale gentianei pentru digestie includ:
- Stimularea poftei de mancare
- Reducerea starii de greata, arsuri la stomac, diaree 
- Imbunatatirea productiei de saliva prin stimularea papilelor gustative
- Ajuta la cresterea secretiei de sucuri gastrice si de bila
- Sustine functiile ficatului si ale vezicii biliare
Timp de secole, radacina de gentiana a fost cunoscuta ca un tonic hepatic si un sustinator al detoxifierii, datorita principiilor amare. Un studiu a constatat ca administrarea zilnica a 600 de miligrame de radacina de gentiana a ajutat la ameliorarea simptomelor, cum ar fi dureri abdominale, greata, arsuri la stomac, flatulenta, constipatie, pierderea poftei de mancare si varsaturi. 

Ajuta la combaterea stresului oxidativ 

Ca si alte ierburi bogate in nutrienti, gentiana are proprietati antioxidante care ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea indusa de radicalii liberi. Compusii sai activi sunt, de asemenea, benefici pentru a proteja impotriva infectiilor si pentru a sustine sanatatea arterelor si a vaselor de sange mai mici.
Compusii gentianei au efecte antiinflamatoare asupra sistemului cardiovascular, respirator si digestiv. De exemplu, izovitexina a fost un agent natural antiaterosclerotic care protejeaza tesutul muscular neted vascular si creste activitatea oxidului nitric (NO). Acest lucru este benefic pentru prevenirea arterosclerozei. Gentiana are, de asemenea, efecte pozitiva asupra tensiunii arteriale.
Exista, de asemenea, unele dovezi preliminare ca unii compusi precum secoiridoidale, glicozide ridoide, gentiopicrozide, xantone, polifenoli si flavone, pot ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului datorita efectelor lor antiinflamatorii si antitumorale.

Poate ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii

S-a demonstrat ca compusii activi gasiti in aceasta planta lupta impotriva inflamatiei si moduleaza pozitiv caile durerii din creier. De asemenea, poate ajuta la reducerea anticorpilor si a reactiilor autoimune care pot duce la dureri articulare, oboseala si slabiciune. 
Gentiana poate, de asemenea, dilata vasele de sange si poate ajuta la imbunatatirea circulatiei, facilitand vindecarea. Acesta este motivul pentru care este folosita uneori pentru a trata migrenele, durerile menstruale, durerile de stomac, spasmele musculare si multe alte simptome asemanatoare. In plus, s-a demonstrat ca un compus din gentiana numit eritricina are efecte sedative si relaxante la nivelul musculaturii, reducand spasmele si crampele. De asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute si la incetinirea ritmului cardiac ca raspuns la durere sau stres.

Ajuta la accelerarea vindecarii ranilor si are efect antibacterian (inclusiv in infectiile sinusurilor)

Gentiana se aplica pe piele pentru cicatrizarea diferitelor tipuri de rani si infectii fungice. S-a demonstrat ca are efect bactericid si imbunatateste fluxul de sange in tesuturile lezate.
O serie de studii au descoperit ca are proprietati antimicrobiene si antifungice. Gentiana este combinata cu alte ierburi care stimuleaza imunitatea (inclusiv soc/floare de soc, verbena si macris) si ajuta la tratarea simptomelor infectiei sinusurilor (sinuzita).
Compusii din aceasta planta pot ajuta, de asemenea, la inhibarea bacteriilor care pot provoca alte infectii, cum ar fi Leptospira, Pseudomonas aeruginosa, Proteusbacillus vulgaris si Salmonella typhi. Pe langa combaterea bacteriilor, s-a demonstrat ca gentiana ajuta la reducerea infectiilor fungice, cum ar fi cele cauzate de Candida albicans

Sprijina sistemul nervos

Gentiana pare sa relaxeze sistemul nervos central, ajutand la reducerea tensiunii musculare si actionand ca un sedativ natural, dar, in acelasi timp, ajuta si la combaterea oboselii. 

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale gentianei?

Radacina de gentiana poate fi uneori iritanta pentru sistemul digestiv la persoanele cu afectiuni gastrointestinale, inclusiv ulcere. Administrarea radacinii de gentiana poate, de asemenea, sa scada tensiunea arteriala si sa afecteze glicemia, ceea ce poate duce la slabiciune si lesin, asa ca este recomandat sa discutati mai intai cu un medic daca administrati medicamente hipoglicemiante sau care scad tensiunea arteriala.
Posibilele efecte secundare care pot aparea includ iritatia stomacului, greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, iritatia pielii si cresterea aciditatii stomacului. Daca aveti reactii adverse opriti imediat utilizarea produsului si discutati cu un medic daca nu va simtiti mai bine.

* Bibliografie:

Lizzie Streit, Gentian Root: Uses, Benefits, and Side Effects, Healthline official website

Jillian Levy, Gentian Root: The Ancient Herb that Aids Digestion, Wound Healing & More, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Gentiana (Gentiana lutea)

Vezi Politica de confidentialitate date personale