Extract de Hibiscus (Hibiscus Sabdariffa) (plante medicinale)

Ce este hibiscusul?

Hibiscusul (Hibiscus Sabdariffa) este originar din Africa de Nord și Asia de Sud-Est, dar acum crește în multe climate tropicale și subtropicale. Oamenii din întreaga lume folosesc diferite părți ale plantei ca hrană și medicament.

Ce contine hibiscusul?

Constituentii diferitelor parti ale plantei Hibiscus sabdariffa includ acizi fenolici, acid organici, flavonoide si antocianine care pot contribui la efectele farmacologice ale plantei.

Care sunt beneficiile hibiscusului?

Poate scade tensiunea arteriala

Mai multe studii au descoperit ca hibiscusul scade tensiunea arteriala in mod semnificativ, chiar si la pacientii cu anumite afectiuni de sanatate care cresc riscul de hipertensiune arteriala.
Dupa aproximativ patru saptamani, cercetatorii care efectueaza mai multe studii au descoperit ca tensiunea arteriala este influentata pozitiv de consumul zilnic de ceai de hibiscus. 

Ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de trigliceride si colesterol

Tensiunea arteriala nu este singurul factor de risc pentru boli de inima pentru care ceaiul de hibiscus poate aduce beneficii. De asemenea, poate ajuta persoanele cu dislipidemie sa isi gestioneze nivelurile ridicate de colesterolul si trigliceridele.
Acesti doi factori de risc pentru boli de inima fac parte dintr-un grup mai mare de simptome cunoscut sub numele de sindrom metabolic. Intr-un studiu publicat in Phytomedicine, oamenii de stiinta sustin efectele extractelor de hibiscus pentru a scadea in mod natural nivelurile de colesterol si trigliceride la pacientii cu sindrom metabolic. Un studiu din 2009 a aratat ca pacientii cu diabet au consumat ceai de hibiscus de doua ori pe zi timp de o luna au constatat o crestere semnificativa a colesterolului HDL (,,bun") si o scadere a colesterolului general, LDL (,,rau") si a trigliceridelor.

Previne stresul oxidativ

La fel ca majoritatea ceaiurilor sanatoase, hibiscusul contine o varietate de antioxidanti care lupta impotriva daunelor radicalilor liberi cauzate de o alimentatie nesanatoasa si de expunerea constanta la substante chimice periculoase.
Un mic studiu de cercetare umana a descoperit ca suplimentarea cu ceai de hibiscus a crescut incarcarea de antioxidanti in fluxul sanguin si a redus compusii care pot contribui la stresul oxidativ care dauneaza celulelor. 

Poate avea efect anticancerigen

In vitro, extractele de hibiscus provoaca apoptoza (moartea celulelor) in anumite forme de leucemie. Aceleasi rezultate par sa apara atunci cand opt tipuri diferite de celule de carcinom gastric sunt expuse la extract de ceai de hibiscus, potrivit cercetarilor efectuate la Institutul de Biochimie si Biotehnologie de la Universitatea Medicala Chung Shan din Taiwan. 

Poate accelera metabolismul

Studiile pe oameni si pe animale au gasit o legatura intre ceaiul de hibiscus si accelerarea metabolismului. 
Consumul de ceai de hibiscus cel putin o data pe zi va poate sa scada rezistenta la insulina, un marker comun al prediabetului si a diferitelor altor afectiuni. De fapt, poate ajuta si la mentinerea la cote normale a glucozei din sange la pacientii cu diabet zaharat, ceea ce inseamna ca poate ajuta la reducerea simptomelor de sindrom metabolic.


Poate avea efect antidepresiv natural

S-a descoperit ca florile de hibiscus contin bioflavonoide specifice care ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii psihice.

Poate avea efect bactericid asupra anumitor bacterii

Cel putin un studiu de laborator a descoperit ca extractele de Hibiscus rosa sinensis, o planta de hibiscus mai putin cunoscuta, folosita uneori pentru a face ceai, ar putea avea un potential efect bactericid asupra MRSA. 

Poate reduce formarea calculilor renali

Testele initiale pe animale sugereaza ca ceaiul de hibiscus prezinta proprietati antiurolitice, ceea ce inseamna ca poate reduce numarul de compusi care formeaza pietre la rinichi. 


Care sunt potentialele efecte adverse si contraindicatii?

Ceaiul de hibiscus este toxic pentru ficat in doze extrem de mari. 
Nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece poate induce un travaliu prematur.

 

Bibliografie:

Abiodun Olusoji Owoade, Adewale Adetutu, Olubukola Sinbad Olorunnisola, A review of chemical constituents and pharmacological properties of Hibiscus sabdariffa L., Department of Biochemistry, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomosho, Nigeria, Vol.6, Nr.4, International Journal of Current Research in Biosciences and Plant Biology
 
Rebekah Edwards, Hibiscus Tea: The Antioxidant ‘Therapeutic Agent’ You Should Be Drinking, Dr. Axe official website
 
Rachael Link, 8 Benefits of Hibiscus Tea, Healthline official website
 
Debrah Rose Wilson, What's to know about hibiscus tea, Medical News Today official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
 
 

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Hibiscus (Hibiscus Sabdariffa)

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai de hibiscus flori, 75g, Parapharm

Ceai de hibiscus flori, 75g, Parapharm

12,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai Bio de Macese si Hibiscus, 18 plicuri, Sonnentor

Ceai Bio de Macese si Hibiscus, 18 plicuri, Sonnentor

16,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai Bio de fructe Hibiscus, 80 g, Sonnentor

Ceai Bio de fructe Hibiscus, 80 g, Sonnentor

16,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale