Extract de Lavanda (Lavandula angustifolia) (plante medicinale)

Ce este Lavanda?

Lavanda, denumita stiintific Lavandula angustifolia face parte din familia Lamiaceae. Este cunoscuta ca si planta aromatica, dar are si aplicatii medicinale.

Ce contine Lavanda?

Florile de lavanda contin ulei esential (3%), antociani, fitosteroli, zaharuri, minerale si taninuri. Compozitia calitativa si cantitativa a uleiului esential de lavanda este variabila si depinde de genotip, zona, conditii climatice, propagare si caracteristici morfologice. Uleiul esential contine peste 300 de compusi chimici. Componentele dominante sunt linalol, acetat de linalil, terpinen-4-ol, acetat lavandulol, ocimen si cineol. Uleiul esential de lavanda are activitati antioxidante si antimicrobiene si un efect pozitiv semnificativ asupra sistemului digestiv si nervos. 

Care sunt beneficiile extractului de Lavanda?

Poate avea efecte benefice in atenuarea insomniei

Pe vremuri, lavanda era recomandata persoanelor care sufereau de insomnie sau alte tulburari de somn. Astazi, cercetarile sugereaza ca inhalarea vaporilor uleiului esential de lavanda ar putea imbunatati calitatea somnului. 
Numeroase studii mai mici au descoperit beneficii suplimentare ale lavandei pentru problemele legate de somn.
Cercetarile* din 2015 au aratat ca persoanele care au folosit aromaterapie cu levantica s-au simtit mai vigilente la trezire. Un alt studiu din 2010, efectuat pe oameni cu tulburari de anxietate, a aratat ca uleiul de lavanda administrat oral le-a ajutat sa doarma mai mult noaptea.

Poate avea efecte antianxioase

Studiile au descoperit ca persoanele care administreaza ulei esential de lavanda au un nivel mai scazut de anxietate si un somn mai bun.

Poate reduce caderea parului

Utilizarea locala a uleiului de lavanda ar putea ajuta la tratarea unei boli numite alopecia aerata, care face ca parul unei persoane sa cada in pe portiuni.

Poate reduce durerile de cap si migrenele

Efectele calmante ale lavandei ar putea fi suficiente pentru a calma durerea de cap sau migrena. Intr-un studiu* din 2016, persoanele cu migrena care au primit 3 luni de terapie cu lavanda au obtinut scoruri mai mici pe o scala de evaluare a durerii de cap decat un grup de control.

Poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei

Potrivit Institutului National al Cancerului, aromaterapia poate ajuta persoanele cu cancer sa gestioneze efectele secundare ale tratamentului. Aromaterapia cu lavanda poate ajuta la reducerea anxietatii ce are legatura cu procedurile de tratament.

Poate reduce simptomele depresive

Efectele lavandei asupra depresiei nu sunt la fel de bine documentate ca cele asupra anxietatii, dar cercetarile sunt promitatoare.
Un mic studiu* din 2016 privind femeile postpartum a descoperit ca aromaterapia cu lavanda a prevenit stresul, anxietatea si depresia dupa nastere.

Poare reduce manifestarile acneei

In comparatie cu tratamentele mai agresive, uleiul de lavanda ar putea fi o modalitate blanda de a trata acneea datorita efectului bactericid.
Intr-un studiu* din 2013, o combinatie de ulei de lavanda si extract de aloe a inhibat eficient cresterea unei tulpini bacteriene care cauzeaza acneea.

Poate scade riscul infectarii arsurilor

Lavanda a fost folosita de mult timp ca remediu traditional pentru arsuri, iar unele cercetari mai vechi au sugerat ca exista date stiintifice care confirma aceasta utilizare. Potrivit unui studiu* din 2009, activitatea sa antimicrobiana ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor dupa o arsura.

Afectiuni ale pielii

Lavanda contine doi compusi care lupta impotriva inflamatiei numiti linalol si acetat de linalil. Un studiu din 2020 sugereaza ca acestea pot oferi ameliorarea problemelor de piele, cum ar fi:
- Eczema
- Dermatita
- Psoriazis
- Mancarime
- Eruptii cutanate
- Vindecarea ranilor
O revizuire a 20 de studii a constatat ca uleiul de lavanda a crescut rata de vindecare a ranilor, a favorizat sinteza colagenului si a stimulat procesul de remodelare a tesuturilor pielii.
Efectuati intotdeauna un test de alergie locala si folositi un ulei purtator atunci cand puneti ulei esential de lavanda direct pe piele.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?

Uleiul esential de lavanda poate provoca iritatii ale pielii sau o reactii alergice la unele persoane. Daca aveti greata, varsaturi sau dureri de cap dupa ce ati administrat produse pe baza de lavanda, intrerupeti imediat utilizarea.

 

* Bibliografie:

Debra Rose Wilson, Ph.D, The Many Benefits of Lavender for Mood, Sleep, Hair, and Skin, Healthline official website

Renata Prusinowska, Krzysztof B. Smigielski, Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender
(Lavandula angustifolia L.), Heria Polonica, Vol. 60 No. 2 2014

athy Wong, The Health Benefits of Lavender Essential Oil, Verywellmind official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Lavanda (Lavandula angustifolia)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale