Extract de rasina Mumie ( Shilajit ) (ingrediente active)

Ce este shilajit sau rasina Mumie?

Cunoscut sub mai multe denumiri, shilajit mai este numit si rasina mumie, smoala minerala, ceara minerala, asfalt negru, Asphaltum punjabianum (in latina), shargai, dorobi, barahshin, baragshun, mumlai, brag zhun, chao-tong, wu ling zhi, baad-a- ghee si arkhar-tash si mumiyo (variaza in functie de traducere- mumijo, mumio, momia si moomiyo).
Este o substanta asemanatoare gudronului (cunoscuta ca biomasa) gasita in Muntii Himalaya si Tibet. Cand temperaturile cresc, aceasta substanta asemanatoare gudronului curge prin crapaturile din stanci. Culoarea variaza de la maro-galbui la negru pur, soiul negru fiind considerat cel mai nutritiv.

Ce contine rasina mumie sau shilajit?

Nu este clar daca shilajit este o substanta pur biologica sau geologica, deoarece are o prezenta ridicata de nutrienti incadrati in ambele categorii. Unii dintre nutrientii cel mai des recunoscuti in shilajit sunt acidul fulvic, acizii humici si dibenzo-alfa pironii.
Se spune in mod obisnuit ca shilajit, in forma pura, contine aproximativ 85 de vitamine si minerale diferite.
O portie de pudra de shilajit (aproximativ 1/2 lingurita) contine aproximativ:
3 calorii
5,4 miligrame de fier (30% DZR)
40 de miligrame de calciu (4% DZR)
2,8 micrograme de seleniu (4% DZR)
0,45 miligrame de zinc (3% DZR)

Care sunt beneficiile rasinii Mumie sau shilajit-ului?

Are efect energizant si revitalizant

De milenii, practicienii medicinei ayurvedice au prescris shilajit pentru a stimula energia si a revitaliza organismul.
O modalitate prin care shilajit ajuta la imbunatatirea metabolismului energetic este stimularea functiei mitocondriale din organism. Mitocondriile sunt sediul energetic al celulelor, deoarece transforma oxigenul si nutrientii in adenozin trifosfat (ATP), substanta care alimenteaza de fapt celulele corpului. 
Sindromul de oboseala cronica, o tulburare clasificata dupa cel putin sase luni de oboseala persistenta, poate fi ameliorat cu shilajit.

Poate imbunatati sanatatea cerebrala

Shilajit pare sa aiba un mecanism specific pentru protejarea celulelor creierului. Studiile initiale arata ca are activitate neuroprotectoare. Intr-un studiu* realizat in 2013 de Centrul de Cercetare in Fiziologie de la Universitatea Kerman de Stiinte Medicale din Iran cu privire la efectele shilajit-ului asupra factorilor de risc in urma unei leziuni cerebrale traumatice, cercetatorii au descoperit ca are efecte pozitive asupra celor trei factori cei mai decisivi in evolutia starii de sanatate dupa leziuni cerebrale traumatice: edem cerebral, permeabilitatea barierei hematoencefalice si presiunea intracraniana.
Acest nutrient poate reprezenta, de asemenea, o optiune pentru pacientii care sufera de manifestari usoare ale bolilor degenerative. Acidul fulvic in asociere cu vitamine din complexul B au aratat rezultate promitatoare in studii pilot. 
In plus, shilajit prezinta posibile proprietati antiepileptice si potentiale efecte antipsihotice, deoarece ajusteaza nivelurile de GABA (neurotransmitator cu rol inhibitor, calmant) la normal.

Poate actiona ca si modulator hormonal si al sistemului imunitar

O alta functie importanta a shilajit-ului este modul in care regleaza diferite sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar si echilibrul hormonilor. 
La barbatii sanatosi, suplimentarea cu shilajit poate creste nivelul testosteronului din sange si poate creste productia de sperma. De asemenea poate stimula ovulatia, acest efect fiind important in infertilitate.

Poate modula raspunsul la durere

Datorita interactiunii sale cu nivelurile de GABA din creier, acest compus are un efect semnificativ asupra durerii orofaciale (durerea fetei, a gurii sau a maxilarelor), actionand ca si analgezic. 

Poate ajuta la gestionarea glicemiei si a nivelului lipidelor serice

Shilajit poate ajuta la reducerea glicemiei si a profilurilor lipidice la pacientii cu diabet.

Poate avea efect anticancerigen

Capacitatea pe care o are shilajit de a proteja anumite sisteme ale corpului de efectele nocive ale radiatiilor este semnificativa. Un studiu din iunie 2016 publicat in Arhivele de Ginecologie si Obstetrica a constatat ca protejeaza ovarele de leziunile cauzate de radiatii. 

Poate reduce inflamatia si poate avea efect antiviral

Cercetarile* arata ca shilajit este eficient in ameliorarea  ulcerelor gastrice si in reducerea inflamatiei asociate acestora. Nu numai ca ajuta la atenuarea inflamatiei, dar are si proprietati antivirale. 

Sprijina sanatatea osoasa

Shilajit poate chiar imbunatati sanatatea sistemului osos. Exista dovezi initiale ca ajuta la regenerarea osoasa, protejand si incetinind procesul de odemineralizare osoasa. Intr-un studiu* asupra pacientilor obezi publicat in Journal of Medicinal Food, suplimentarea a imbunatatit considerabil functia si regenerarea muschilor scheletici. 

Poate avea efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular

S-a dovedit ca shilajit protejeaza inima impotriva efectelor nocive rezultate din leziunile induse de medicamente. Un studiu* publicat in Cardiovascular Toxicology a constatat ca subiectii carora li sa administrat shilajit au avut leziuni mai putin persistente. 
Rasina mumie contine o cantitate mare de fier si poate fi utila in anemiile prin deficit de fier.
Cercetarile preliminare indica, de asemenea, ca shilajit poate ajuta, in anumite doze, la reglarea ritmului cardiac. In doze mai mici, poate reduce frecventa cardiaca. Cu toate acestea, in doze mari, poate avea efectul opus. Daca aveti probleme cu bataile neregulate ale inimii sau alte probleme legate de inima, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe suplimentarea cu shilajit.

Poate ajuta in terapia dependentelor

Cand se administreaza pacientilor in dependenta de opioide, poate reduce dependenta reala si poate minimaliza simptomele de sevraj.
In mod similar, poate reduce dependenta de alcool si poate diminua sevrajul experimentat de alcoolici care nu mai consuma alcool.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?

Principalele reactii adverse ale shilajit-ului sunt legate de influenta asupra tensiunii arteriale si posibila contaminare cu metale grele si ciuperci. De aceea, persoanele care au o tensiune arteriala scazuta, ar trebui sa consulte medicul inainte de a administra suplimente cu shilajit. In ceea ce priveste posibilele contaminari este recomandat sa alegem suplimente de calitate, din surse certificate.

 

* Bibliografie:

Rebekah Edwards, Shilajit: The Ancient Brain-Boosting, Hormone-Regulating Medicinal Herb, Dr. Axe official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Extract de rasina Mumie ( Shilajit )

Non-farma (13)

Vezi Politica de confidentialitate date personale