Extract de valeriana (Valeriana officinalis) (plante medicinale)

Ce este Valeriana?

Valeriana (Valeriana officinalis) este o planta perena cu flori roz sau albe parfumate, din familia Valerianaceae. Valeriana este originara din Europa si Asia. 

Ce contine Valeriana?

Radacina de valeriana contine uleiuri volatile, inclusiv acizi valerenic, sesquiterpene volatile si valepotriati (esteri ai acizilor grasi cu lant scurt). Acesti constituenti activi sunt probabil responsabili pentru efectele terapeutice ale extractului din radacina de valeriana.

Care sunt beneficiile Valerianei?

1. Amelioreaza simptomele insomniei

Studiile arata ca valeriana reduce timpul necesar pentru a adormi si imbunatateste calitatea somnului. Spre deosebire de alte remedii prescrise pentru somn, valeriana are mai putine efecte secundare si, in general, nu provoaca somnolenta reziduala.
Radacina de valeriana este adesea combinata cu alte plante sedative, precum hameiul (Humulus lupulus) si roinita (Melissa officinalis), pentru a trata tulburarile de somn. 
Valeriana contine o substanta chimica numita linarina, care s-a dovedit a avea efecte sedative. Extractul de valeriana poate provoca sedare prin cresterea nivelului de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier. GABA este un neurotransmitator inhibitor in sistemul nervos central. In cantitati suficient de mari poate provoca un efect sedativ, calmand activitatea nervoasa.
Rezultatele unui studiu in vitro sugereaza ca extractul de valeriana poate determina eliberarea GABA din terminatiile nervoase ale creierului si apoi blocheaza recaptarea GABA in celulele nervoase. In plus, acidul valerianic inhiba o enzima care distruge GABA, un alt mod prin care valeriana poate imbunatati nivelul de GABA si poate favoriza somnul.

2. Poate avea efect antianxios

Oamenii de stiinta au descoperit ca radacina de valeriana, in special acidul valerianic, creste cantitatea de GABA inducand un efect relaxant ce are impact pozitiv asupra simptomelor anxietatii.

3. Poate sa scada tensiunea arteriala

Aceleasi componente active care contribuie la efectele valerianei pentru gestionarea anxietatii si a nelinistii pot ajuta, de asemenea, organismul sa-si regleze corect tensiunea arteriala.
Studiile indica faptul ca suplimentele cu radacina de valeriana pot ajuta la reducerea naturala a tensiunii arteriale si la mentinerea acesteia la un nivel sanatos, ceea ce are un impact pozitiv direct asupra sanatatii inimii.

4. Poate ameliora crampele menstruale

Valeriana poate reduce severitatea si disconfortul crampelor menstruale, care este o problema comuna pentru femeile care sufera lunar de sindrom premenstrual.
Suplimentele alimentare cu radacina de valeriana pot calma in mod eficient contractiile severe ale muschilor uterini care provoaca durerea pe care multe femei o experimenteaza in timpul menstruatiei.

5. Poate ajuta in gestionarea stresului

Prin reducerea anxietatii si imbunatatirea duratei si calitatii somnului, radacina de valeriana poate ajuta semnificativ la gestionarea zilnica a stresului. Stresul cronic, o alta problema majora, poate afecta multe aspecte ale sanatatii, inclusiv calitatea somnului si sanatatea sistemului imunitar.
Prin imbunatatirea nivelului de GABA, valeriana faciliteaza relaxarea atat mintii, cat si corpului. Este o modalitate naturala excelenta de a va ajuta sa va mentineti nivelul de cortizol scazut si de a va imbunatati calitatea vietii.
Mai mult, s-a dovedit ca radacina de valeriana suprima atat stresul fizic, cat si psihologic, ajutand la mentinerea nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator care ajuta la reglarea starii de spirit.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale valerianei?

Desi radacina de valeriana este in general considerata sigura, pot aparea efecte secundare precum dureri de cap, ameteli sau probleme gastrice. Uneori, anumite persoane pot avea o reactie opusa la valeriana - se pot simti anxiosi si nelinistiti in loc sa se simta calmi si relaxati .
Pentru majoritatea persoanelor, radacina de valeriana nu pare sa provoace nici un fel de dependenta. De asemenea, in general, nu provoaca simptome de sevraj.
Cu toate acestea, exista cateva rapoarte de simptome de sevraj atunci cand valeriana a fost utilizata pe perioade foarte lungi de timp. Daca doriti sa incetati administrarea valerianei dupa o perioada lunga de timp, atunci ar trebui sa reduceti doza treptat, in loc sa opriti brusc administrarea.
Deoarece provoaca somnolenta, nu administratii suplimente cu radacina de valeriana inainte de a conduce vehicule, de a folosi utilaje grele sau de a face orice activitate care necesita vigilenta.
Daca aveti o boala hepatica, evitati sa luati valeriana.
Radacina de valeriana poate creste efectele altor somnifere, asa ca nu este recomandat sa asociati valeriana cu alte somnifere. De asemenea, nu trebuie asociata cu alcoolul, benzodiazepinele si narcoticele, deoarece valeriana poate creste efectul sedativ.
Valeriana poate interfera, de asemenea, cu unele medicamente prescrise si poate interactiona sau creste efectele altor suplimente naturale, cum ar fi sunatoarea, kava si melatonina.
Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a administra valeriana daca aveti probleme cronice de sanatate si, de asemenea, pentru a verifica daca valeriana va interactiona sau nu cu oricare dintre celelalte medicamente sau suplimentele administrate.

* Bibliografie:

Annie Price, Valerian Root May Help Insomnia, Anxiety and High Blood Pressure, Dr.Axe official website

Lauren Panoff, 4 Potential Side Effects of Valerian Root - Healthline, Healthline official website

Debra Rose Wilson, Does valerian root treat anxiety and insomnia?, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de valeriana (Valeriana officinalis)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale