Extract de hamei (Humulus lupulus) (plante medicinale)

Ce este hameiul?

Humulus lupulus L. este o planta agatatoare, perena, dioica, apartinand familiei Cannabaceae, care poate ajunge la o inaltime de 6-9 metri si poate trai 12-20 de ani. Hameiul isi are originea in China, iar astazi este o planta spontana in Europa Centrala si cultivata pe scara larga in toate regiunile temperate. 

Ce contine extractul de hamei?

Compozitia chimica este reprezentata in principal de asa-numitii acizi amari (5-20% din greutatea conurilor de hamei), constituiti din α-acizi (humulona, cohumulona, adhumulona) si din ß-acizi (lupulona, colupulona, adlupulona). De asemenea, hameiul este bogat in flavonozide si agliconi flavonici (kaemferol, quercetin, quercitrin, rutin), catechine (galatul de catechina, galatul de epicatechina), calchone prenilate (xanthohumol si izoxanthohumol). In uleiul volatil au fost identificate sute de componente terpenoide (0,3-10% din greutatea unui con - cariofilina, farnesen, humulen, mircene), esteri (acetat, propionat si izobutirat de geranil), cetone (2-undecanona), acizi liberi (acid valerianic) si 2-metil-3-buten-2-ol, al carui continut creste odata cu durata conservarii.

Care sunt actiunile si beneficiile extractului de hamei?

Extractiul din conurile de hamei prezinta numeroase beneficii, actiunile urmatoare fiind confirmate si de studiile stiintifice:

Actiunea sedativa: efectul se datoreaza substantelor amare prezente in componenta extractului de hamei, determinand o sedare semnificativa, imbunatatind somnul fara a produce efecte reziduale semnificative sau insomnie de rebound. Cercetarile par sa sugereze capacitatea reglatoare a acestora asupra activitatii inhibitorii a sistemului GABA. GABA este un neurotransmitator cu efect inhibitor.

Actiunea estrogenica: efectul este atribuit, in principal, compusului 8-prenilnaringenin (izomerizat din izoxanthohumol), cu o capacitate de legare semnificativa de receptorii estrogenici. In urma cercetarilor* clinice s-a dovedit ca extractul standardizat de hamei impiedica partial resorbtia osoasa la femeile aflate la menopauza. De asemenea, reduce incidenta bufeurilor si a altor disconforturi asociate cu deficitul de estrogen (transpiratie, insomnie, palpitatii, iritabilitate), fara a avea efectele adverse ale tratamentului hormonal, asociate cu un risc crescut de cancer dependent de hormoni (cancerul de san, carcinomul endometrial).

Actiunea antioxidanta: intr-un studiu axat pe analiza calitativa si cantitativa a compusilor flavonici din hamei, s-au identificat si cuantificat din lastarii din hamei kaemferolul si quercitinul, avand rol de captare a radicalilor liberi, cum ar fi radicalul superoxid O2.

Actiunea antiproliferativa: capacitatea antiproliferativa se bazeaza pe studii in vitro privind capacitatea prenilflavonoidelor de a inhiba proliferarea cancerului de san uman (MCF-7), a cancerului de colon (HT-29), a cancerului ovarian (A2780)(14) si a cancerului de prostata (PC-3 si DU145).

Actiunea antibacteriana si antifungica: activitatea antibacteriana, in special pentru bacteriile Gram-pozitive, a fost atribuita humulonei si lupulonei, iar cea antifungica a fost alocata acizilor amari care actioneaza impotriva speciilor de Candida albicans, Trichophyton,  Fusarium si Mucor; totodata, xanthohumolul este prezentat ca un agent antiinfectios cu spectru larg si un mecanism de actiune in curs de investigare.

Actiunea anticoagulanta: printr-un studiu in vitro s-a demonstrat ca extractul de hamei, bogat in compusi flavonici, acizi hidroxicinamici, oligomeri proantocianidinici si glicozide flavonice, inhiba agregarea plachetara indusa de ADP si amelioreaza activitatea anticoagulanta a celulelor endoteliale umane pentru a reduce semnificativ reactivitatea plachetara; de asemenea, s-a demonstrat ca xanthohumol previne tromboza venoasa si arteriala prin inhibarea activarii trombocitelor, fara risc de sangerare.

Actiunea de stimulare a secretiei gastrice: efectul stomahic, de crestere a volumului sucului gastric, fara a afecta aciditatea, ar putea fi mediat de sistemul nervos colinergic.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii ale extractului de hamei?

Hameiul se gaseste in mai multe amestecuri de plante fara prescriptie medicala in combinatie cu alte extracte, cum ar fi musetelul, floarea pasiunii si valeriana, utilizate ca ajutoare pentru somn sau sedative usoare. Efectele secundare sunt putine, dar pot include somnolenta, ameteli si reactii de hipersensibilitate.

Nu este recomandat femeilor insarcinate (deoarece induce contractii uterine) si nici femeilor care alapteaza. 

* Bibliografie:

Elis Ionus, Laura Bucur, Actualităţi şi beneficii ale extractului de hamei (Humulus lupulus L.), MedicHub platforma oficiala
Hops, LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury, NIH official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
 

 

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de hamei (Humulus lupulus)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale