GABA (ingrediente active)

Ce este GABA?

Acidul gamma-aminobutiric, cunoscut si sub numele de GABA, este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si sistemul nervos. Este produs in creier din glutamat. Acest proces este catalizat de forma activa a vitaminei B6 si de enzima glutamat decarboxilaza (GAD).
Functia sa principala este de a reduce activitatea celulelor nervoase din sistemul nervos. O serie de cercetari au descoperit ca ar putea juca un rol in multe afectiuni, inclusiv depresie, anxietate si stres.
Se crede ca acidul gamma-aminobutiric are un efect natural de calmare si se crede ca reduce sentimentele de anxietate si frica prin scaderea excitabilitatii neuronale.

Care sunt beneficiile GABA?

1. Amelioreaza anxietatea

Una dintre functiile principale ale GABA este de a reduce excitabilitatea nervoasa, care ar putea fi legata de sentimente de anxietate si frica. Acest lucru se datoreaza faptului ca are un efect calmant. De fapt, anumite tulburari de anxietate au fost chiar asociate cu niveluri scazute de GABA.
Un studiu* din Jurnalul American de Psihiatrie a constatat ca cei cu tulburare de panica, un tip de tulburare de anxietate caracterizata prin atacuri de panica recurente, au avut un raspuns GABA afectat. Un alt studiu* al Departamentului de Psihiatrie al Colegiului Medicilor si Chirurgilor de la Universitatea Columbia a aratat ca cei cu tulburare de panica si antecedente familiale de tulburari de dispozitie si anxietate au avut concentratii scazute de GABA in creier. 

2. Imbunatateste somnul

Insomnia este o afectiune caracterizata prin dificultatea de a adormi, care afecteaza aproximativ 30% dintre adulti din intreaga lume. GABA are un efect calmant, sedativ si poate ajuta la inducerea somnului in mod natural prin reducerea excitabilitatii nervoase. 
Un studiu* din 2015 a constatat ca administrarea GABA a ajutat participantii sa adoarma rapid, scurtand timpul necesar pentru a adormi cu o medie de cinci minute. 

3. Poate reduce simptomele depresive

Pe langa reducerea anxietatii si reglarea somnului, se crede ca neurotransmitatorul GABA joaca un rol principal in aparitia depresiei. Cercetarile au descoperit ca persoanele cu depresie tind sa aiba niveluri mai scazute de GABA decat cele fara depresie. Nivelurile de GABA pot creste, de asemenea, dupa tratarea depresiei.

4. Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual sau PMS este un grup de simptome cum ar fi schimbari de dispozitie, oboseala si pofte de mancare care apar la femei intre ovulatie si inceputul sangerarii menstruale. Studiile arata ca nivelurile de GABA sunt perturbate de menstruatie si pot scadea pe parcursul ciclului menstrual.
Acest neurotransmitator poate ajuta la ameliorarea simptomelor PMS. De exemplu, unele studii au sugerat ca ar putea actiona ca un calmant natural al durerii, in timp ce altele au observat ca ar putea fi implicat in mecanismul crampelor. 

5. Poate sa scada inflamatia

Desi inflamatia este un raspuns normal declansat de sistemul imunitar ca urmare a unei boli sau rani, inflamatia cronica poate contribui la boli precum cancerul, bolile de inima si chiar artrita. Unele cercetari au descoperit ca GABA ar putea ajuta la scaderea inflamatiei si poate fi util in tratamentul acestor afectiuni.

6. Poate imbunatati focusul in tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de ADHD, este o afectiune care afecteaza atat copiii, cat si adultii si poate provoca simptome precum atentie limitata, impulsivitate si hiperactivitate. GABA este uneori folosit pentru a imbunatati concentrarea si pentru a reduce simptomele la persoanele care au tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie.

7. Poate creste nivelul hormonului de crestere

Hormonul uman de crestere este un hormon produs in glanda pituitara care vine cu beneficii precum cresterea fortei musculare, un risc mai mic de boli de inima, o compozitie corporala imbunatatita si oase mai puternice. O deficienta a acestui hormon esential poate duce la simptome precum pubertatea intarziata si cresterea incetinita la copii, precum si depresie, disfunctie sexuala, rezistenta la insulina si un risc crescut de boli de inima la adulti.

Care sunt posibiile reactii adverse si contraindicatii ale GABA?

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, nu trebuie sa administratii un supliment cu GABA, deoarece efectele acestuia nu au fost studiate la aceasta categorie de persoane. In plus, daca administrati deja medicamente pentru depresie, anxietate sau insomnie, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe suplimentarea, deoarece ar putea interfera cu sau modifica activitatea acestor medicamente.
Unii oameni au raportat, de asemenea, ca dozele mari pot creste de fapt anxietatea sau episoadele depresive. In plus, daca aveti orice alte simptome negative, cum ar fi furnicaturi sau inrosire a pielii, intrerupeti utilizarea si discutati cu medicul dumneavoastra.

Bibliografie:

Rachael Link, MS, RD, What Is GABA? The Brain-Boosting, Anxiety-Busting Power of GABA Supplement, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin GABA

Non-farma (12)

Vezi Politica de confidentialitate date personale