Glucomannan (ingrediente active)

Ce este glucomannanul?
Glucomannanul este un extract de konjac (Amorphophallus konjac) si este o sursa de beta-glucan, un tip de fibre solubile. Fibrele solubile ajuta la reglarea tranzitului intestinal, la reglarea glicemiei si la cresterea absorbtiei nutrientilor. In timp ce glucomananul este bogat in fibre alimentare, este foarte sarac in calorii si aproape nul ca si continut de proteine si vitamine.

Care sunt benefice glucomannanului pentru sanatate?

Glucomannanul fost studiat pentru efectele sale potentiale asupra greutatii corporale, glucozei din sange, colesterolului, trigliceridelor si tensiunii arteriale. 

Poate reduce colesterolul si glicemia
Glucomannanul formeaza un strat in jurul alimentelor din tractul digestiv, inhiband absorbtia colesterolului si a acizilor biliari. Deoarece glucomananul provoaca o golire mai lenta a stomacului si intarzie absorbtia glucozei in intestine, are efecte benefice asupra nivelului de glucoza din sange.
S-a demonstrat ca utilizarea glucomananului ca supliment reduce nivelul de glucoza din sange si colesterol la persoanele sanatoase, precum si la cei cu diabet. Aceasta reducere se datoreaza golirii incetinite a stomacului care duce la rate mai mari de absorbtie a nutrientilor de catre intestinul subtire, crescand sensibilitatea la insulina. Absorbtia mai lenta a zaharurilor inseamna o crestere mai mica a zaharului din sange, un factor esential in controlul diabetului.

Poate fi benefic in constipatie
Fibrele solubile precum cele gasite in glucomanan imbunatatesc digestia. Aportul recomandat de fibre alimentare este de aproximativ 25 pana la 30 de grame pe zi, cu 6 pana la 8 grame din fibre solubile.
Glucomannanul este o sursa excelenta de fibre solubile, ceea ce o face o alegere inteleapta pentru a ajuta la tratarea constipatiei cronice. O lingurita de pudra de glucomanan contine 4 grame de fibre.
Un alt mod in care glucomananul poate ajuta la ameliorarea constipatiei este prin proprietatile sale prebiotice. S-a demonstrat ca glucomannanul stimuleaza cresterea bifidobacteriilor si a lactobacililor. S-a demonstrat ca cresterea bifidobacteriilor si a lactobacililor datorita aportului de glucomanan imbunatateste peristaltismul intestinal.

Poate ajuta la gestionarea greutatii
Ca un potential ajutor pentru pierderea in greutate, glucomananul are capacitatea de a crea volum care, la randul sau, produce senzatii de plenitudine. Aceste senzatii de satietate pot duce apoi la un aport caloric redus. De asemenea, este o sursa de fibre solubile care incetineste absorbtia zaharului si a colesterolului si ajuta la digestie.
Pentru a realiza acest lucru, glucomananul formeaza o pelicula protectoare pe peretele intestinal care prelungeste timpul de pastrare al alimentelor in stomac, creste senzatia de satietate si reduce foamea. De asemenea, are un continut scazut de calorii, ceea ce il face un ajutor eficient pentru pierderea in greutate.

Care sunt potentialele reactii adverse ale glucomannanului?

Efectele secundare frecvente includ in cea mai mare parte probleme gastrointestinale, cum ar fi flatulenta, diareea si durerile de stomac.
Glucomannanul este foarte absorbant, absorbind de 50 de ori greutatea sa in apa. Acest lucru poate duce la blocaje in esofag sau intestine daca nu il consumati cu suficient lichid. Asigurati-va ca beti cel putin 250 ml de apa cand administrati glucomanan.
Daca luati medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea colesterolului sau diabetului, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre administrarea de glucomanan.

Bibliografie:

Keithley J, Swanson B, Mikolaitis S. Safety and efficacy of glucomannan for weight loss in overweight and moderately obese adults. J Obes. 2013;2013:610908. doi:10.1155/2013/610908

Devaraj RD, Reddy CK, Xu B. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol. 2019;126:273-281. doi:10.1016/j.ijbiomac.2018.12.203

Zalewski BM, Chmielewska A, Szajewska H. The effect of glucomannan on body weight in overweight or obese children and adults: A systematic review of randomized controlled trials. Nutrition. 2015;31(3):437-442.e2. doi:10.1016/j.nut.2014.09.004

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 12-08-2022

Produse care contin Glucomannan

Non-farma (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale