Glucozamina (ingrediente active)

Ce este Glucozamina?

Glucozamina este un compus natural care se gaseste in cartilaj, tesutul care amortizeaza socul si presiunea exercitate asupra articulatiilor.
Sub forma de supliment, glucozamina este obtinuta din scoici si crustacee. Exista mai multe forme de glucozamina, inclusiv sulfat de glucozamina, clorhidrat de glucozamina si N-acetil glucozamina. 
Sulfatul de glucozamina pe cale orala este utilizat pentru a trata o afectiune dureroasa cauzata de inflamatie numita osteoartrita.

Care sunt beneficiile si utilizarile glucozaminei?

Cercetarile privind utilizarea glucozaminei pentru anumite afectiuni arata ca are efecte benefice in:
- Poate reduce durerea si dgenerarea articulatiilor. Utilizarea orala a sulfatului de glucozamina poate oferi o ameliorare a durerii persoanelor ce sufera de probleme articulare, mai ales la nivelul genunchilor. Unele cercetari arata ca poate ajuta, de asemenea la incetinirea degenerarii articulatiei genunchiului asociata cu osteoartrita. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina beneficiile suplimentelor cu sulfat de glucozamina pentru osteoartrita soldului, coloanei vertebrale sau mainii.
Sulfatul de glucozamina ar putea oferi o  ameliorare a durerii pentru persoanele cu osteoartrita. Suplimentul pare sa fie sigur si ar putea fi o optiune utila pentru persoanele care nu pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). 

Care sunt posibilele efecte secundare si contraindicatii ale glucozamiei?

Cand este administrat in cantitati adecvate, sulfatul de glucozamina pare sa fie sigur. Utilizarea orala a sulfatului de glucozamina poate provoca:
- Greata
- Arsuri gastrice
- Diaree
- Constipatie
Alte reactii adverse pot include:
- Somnolenta
- Reactii ale pielii
- Durere de cap
Deoarece produsele de glucozamina ar putea fi derivate din scoici si crustacee, e suplimentul ar putea provoca o reactie alergica la persoanele cu alergii la crustacee.
Glucozamina poate agrava astmul.
Exista o anumita ingrijorare ca glucozamina ar putea creste presiunea intraoculara. Daca aveti glaucom, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra suplimente cu glucozamina.

Interactiuni
Interactiunile posibile includ:
- Acetaminofen. Administrarea impreuna cu sulfat de glucozamina si acetaminofen ar putea reduce eficacitatea suplimentului si a medicamentelor.
- Warfarina. Administrarea de glucozamina singura sau in combinatie cu suplimentul condroitin ar putea creste efectele anticoagulantului warfarina. Acest lucru va poate creste riscul de sangerare.

Bibliografie:

Cathy Wong, Glucosamine: Benefits and Side Effects, VeryWell Health official website

Glucosamine, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-03-2023

Produse care contin Glucozamina

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale