Kelp (ingrediente active)

Ce este Kelp?

Kelp (Laminaria) este un tip de alga mare, maro, din familia algelor brune, care creste in apa sarata si putin adanca, aproape de tarm. Ea este foarte bogata in nutrienti. Este intalnita peste tot in lume.

Ce contine Laminaria (Kelp), ce actiuni biologice si ce utilizari are?

Constituentii Laminariei includ iod, potasiu, magneziu, calciu si fier.
Compusii derivati ai iodului, in special TEA-hidroiodura, sunt agenti lipolitici foarte eficienti deoarece stimuleaza activitatea lipazei. 
Laminarinele, pe de alta parte, sunt folosite ca blocant angiogenic tumoral.
Kelp este, de asemenea, bogat in algina, o polizaharida cu greutate moleculara mare care formeaza solutii coloidale vascoase sau geluri in apa, ducand la utilizarea derivatilor de kelp ca laxative.
Are aplicatii grozave si in industria cosmetica si poseda si unele proprietati antibacteriene.

Care sunt calitatile nutritive ale kelp-ului?

Kelpul este bogat in:
- vitamine
- minerale
- oligoelemente
Algele marine, cum ar fi kelpul, sunt una dintre cele mai bune surse alimentare naturale de iod, o componenta esentiala in productia de hormoni tiroidieni.
Kelpul contine, de asemenea, urmatoarele vitamine si minerale:
- Vitamina K1: 55% din valoarea zilnica (DZR)
- Folat: 45% din DZR
- Magneziu: 29% din DZR
- Fier: 16% din DZR
- Vitamina A: 13% din DZR
- Acid pantotenic: 13% din DZR
- Calciu: 13% din DZR
Aceste vitamine si nutrienti au beneficii pentru sanatate. De exemplu, vitamina K si calciul joaca un rol important in sanatatea oaselor, iar acidul folic este esential pentru diviziunea celulara.

Care sunt beneficiile kelpului?

Sanatatea tiroidei                                                                                                                                                                                    Tiroida are nevoie de iod pentru a functiona corect. Corpul nu produce iod, asa ca este important sa il obtinem din dieta. Daca nu avetm suficient iod, tiroida nu va produce suficienti hormoni necesari si poate conduce la o afectiune cunoscuta sub numele de hipotiroidism. Kelp contine iod si poate ajuta in preventia hipotiroidismului.
Prea mult iod poate duce la functionarea defectuoasa a tiroidei. Nu consumati prea mult alge si nu administrati suplimente din alge fara a discuta cu medicul dumneavoastra.

Controlul diabetului
Kelp contine un mineral numit vanadiu care ar putea ajuta persoanele cu diabet de tip 2. Insa, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili concret cum functioneaza vanadiul in organism.

In mentinerea greutatii corporale
Oamenii de stiinta investigheaza, de asemenea, fucoxantina, o substanta din algele brune care ar putea ajuta la gestionarea greutatii, ceea ce este important pentru persoanele cu diabet. Cercetatorii au descoperit ca fucoxantina a crescut productia de acizi grasi omega-3 DHA si proteinele implicate in metabolismul grasimilor. 

Prevenirea anemiei
Kelp este bogat in fier, care este necesar pentru a preveni deficienta de fier cunoscuta sub numele de anemie. Daca aveti anemie, tesuturile corpului nu primesc suficient oxigen din cauza deficitului de globule rosii. 

Care sunt potentialele reactii adverse ale kelpului?

Consumul in exces de alge mare poate aduce un aport mult prea mare de iod.
Iodul in cantitati excesive poate suprastimula tiroida.Se recomanda un consum moderat pentru persoanele sanatoase si nu este indicat persoanelor cu hipertiroidism.
Algele de mare preiau minerale din apele pe care le populeaza, iar studiile arata ca pot absorbi si metale grele precum arsenul, cadmiul si plumbul. Acestea pot dauna sanatatii.
Pentru a reduce acest risc, alegeti versiuni ecologice certificate si ambalaje care mentioneaza ca produsul a fost testat pentru arsenic.
Consultati intotdeauna medicul inainte de a incepe administrarea oricarui supliment.

Bibliografie:

lSe-KwonKimIraBhatnagar, Physical, Chemical, and Biological Properties of Wonder Kelp—Laminaria, Advances in Food and Nutrition Research, Volume 64, 2011, Pages 85-96

Brunilda Nazario, MD , Health benefits of Kelp, WebMD official website

Kelp Benefits: A Health Booster from the Sea, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 19-08-2022

Produse care contin Kelp

Non-farma (8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale