L-cisteina (ingrediente active)

Ce este L-cisteina?
L-cisteina este clasificata ca un aminoacid ,,semi-esential" deoarece poate fi produsa in cantitati mici de corpul uman, dar poate fi obtinuta si din dieta sau suplimentele. Corpul uman poate produce de obicei L-cisteina din aminoacizii serina si metionina, dar este necesara o cantitate suficienta dei acid folic, vitamina B6 si vitamina B12 pentru ca acest lucru sa fie posibil.

Care este rolul L-cisteinei?
Alaturi de alti doi aminoacizi, glutamina si glicina, L-cisteina este necesara pentru a produce glutation, principalul antioxidant care este indispensabil sanatatii organismului uman. 

Care sunt principalele surse alimentare de L-cisteina?
Multe alimente bogate in proteine contin L-cisteina, desi de obicei in cantitati mici. Aceste alimente includ: carne de pui, curcan, rata, porc, lactate, oua, seminte, leguminoase, tarate de ovaz.

Care sunt beneficiile L-cisteinei?

Are proprietati antioxidante
L-cisteina capteaza radicalii liberi si reduce stresul oxidativ si imbunatateste capacitatea antioxidanta prin conservarea glutationului. Acesta este cel mai cunoscut beneficiu al L-cisteinei, deoarece poate incetini procesul de imbatranire celulara.
Acest lucru inseamna, de asemenea, ca prin cresterea nivelului de glutation, L-cisteina sustine functia imunitara. 

Ajuta la detoxifierea orgnismului
L-cisteina poate fi utilizata pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare cauzate de medicamente si de substantele toxice. Potrivit cercetarilor publicate in Alternative Medicine Review, cisteina joaca un rol esential in mecanismele de detoxifiere din organism. 

Ajuta la reducerea caderii excesive a parului

L-cisteina este implicata in transportul a doua minerale importante - fierul si zincul- si astfel contribuie la procesul de regenerare si poate reduce caderea excesiva a parului. De asemenea, poate creea punti disulfurice, ce au rol in mentinerea keratinei in structura firului de par. L-cisteina poate reduce manifestarile alopeciei androgenice la barbati.

Creste fertilitatea masculina
L-cisteina  este eficienta ca si tratament al impotentei la barbatii care au o calitate slaba a spermei. Un studiu din 2016 publicat in Jurnalul International de Fertilitate si Sterilitate a constatat ca NAC poate ajuta in infertilitatea masculina datorata varicocelului clinic.

Echilibreaza nivelul glucozei din sange
L-cisteina este benefica in sprijinirea capacitatii naturale a organismului de a gestiona si regla nivelul normal al glucozei din sange. Suplimentarea cu L-cisteina a scazut semnificativ si rezistenta la insulina.

Sprijina sanatatea digestiva
L-cisteina imbunatateste functia digestiva a organismului datorita capacitatii sale de a incetini procesul de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, problemele digestive, cum ar fi aciditatea stomacala scazuta, constipatia si gastroenterita, devin mai frecvente. Acest lucru se poate datora prezentei radicalilor liberi in organism.
Studiile sugereaza ca suplimentarea cu L-cisteina poate ajuta la reducerea simptomelor colitei ulcerative, o boala inflamatorie intestinala .

Amelioreaza simptomele afectiunilor respiratorii
NAC functioneaza ca un expectorant si poate fi folosit pentru a descompune mucusul. Ajuta la scaderea severitatii si frecventei respiratiei suieratoare (weezing) si a crizelor de astm prin stimularea glutationului si subtierea mucusului care se acumuleaza in bronhii. 

Ajuta in gestionarea tulburarilor psihice
Studiile sugereaza ca NAC are potential ca tratament pentru dependenta, inclusiv dependenta de nicotina, dependenta de cocaina si chiar pentru dependenta de jocurile de noroc. NAC ar putea ajuta si in cazul tulburarilor osesiv compulsive, maniacale si schizofrenice.

Care sunt reactiile adverse posibile ale L-cisteinei?

Dozele foarte mari de L-cistina pot fi toxice , asa ca este important sa tineti evidenta dozelor si sa o administrati sub supravegherea medicului, mai ales daca o administrati pentru afectiuni cronice.
Suplimentele cu L-cisteina pot interactiona cu medicamente care suprima sistemul imunitar, oxiconazol (un medicament antifungic), nitroglicerina si izosorbid (medicamente vasodilatatoare) sau carbune activat.

Unii oameni pot prezenta efecte secundare ale suplimentelor cu L-cisteina precum gura uscata, dureri de cap, ameteli, greata si varsaturi. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati-va medicul cu privire la modificarea dozei sau posibilitatea unei alergii.

Bibliografie:

Christine Ruggeri, CHHC, L-Cysteine: the Antioxidant Amino Acid that Boosts Lung and Brain Function, Dr.Axe official website

Mahira Hamdy El Sayed, Marwa Yassin Soltan, Ahmed Sadek, Mohamed Abo Shabana Hussein Mohamed, Efficacy and Tolerability of N-Acetyl-Cysteine for Treatment of The Early-onset Androgenetic Alopecia in Men, QJM: An International Journal of Medicine

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 02-11-2023

Produse care contin L-cisteina

Non-farma (15)

Vezi Politica de confidentialitate date personale