L-glutamina (ingrediente active)

Ce este glutamina?
Glutamina este unul dintre cei 20 de aminoacizi care se gasesc in mod natural in alimentele proteice. Este, de asemenea, cel mai abundent aminoacid din sange. Este un aminoacid esential conditionat. Acest lucru inseamna ca organismul il poate produce singur, dar il utilizeaza in cantitati mari.
De asemenea, devine esential atunci cand o persoana se confrunta cu o boala sau in special cu pierderea masei musculare. 
In mod uimitor, aproximativ 60% din muschii scheletici sunt alcatuiti din glutamina, iar suplimentarea cu acest aminoacid poate ajuta la sinteza proteinelor si poate ajuta la echilibrarea naturala a nivelului pH-ului.

Care sunt cele mai importante surse alimentare de L-glutamina?
Gasita atat in   proteinele animale, cat si in cele vegetale, glutamina este, de asemenea, disponibila sub forma de supliment si este foarte populara in comunitatea fitness si nu numai.
Glutamina poate fi gasita in proteinele animale, cum ar fi carnea si lactatele, dar si in surse de proteine     pe baza de plante, cum ar fi fasolea, spanacul crud, patrunjelul si varza rosie. Totusi, merita remarcat faptul ca proteinele animale tind sa furnizeze aminoacizi care sunt mai usor de digerat decat proteinele vegetale.
Studiile estimeaza ca majoritatea oamenilor consuma probabil intre trei si sase grame de glutamina din dieta lor zilnica.
Alimentele cu cele mai multe beneficii L-glutamina includ:
- oua
- tofu
- lapte
- bulion de oase
- carne de vita hranita 
- spirulina
- varza chinezeasca
- branza de vaca
- sparanghel
- broccoli
- peste salbatic (codul si somon)
- vanat
- curcan
- porumb
- orez
Pentru a obtine o cantitate suficienta de L-glutamina, o recomandare generala este sa consumati zilnic cel putin trei portii din aceste alimente.

Care sunt efectele si beneficiile L-glutaminei?

Imbunatateste sanatatea gastrointestinala si imunitara
L-glutamina aduce beneficii sanatatii generale prin sprijinirea functiei intestinale si a proceselor digestive. Poate fi benefic daca aveti o afectiune digestiva.
De exemplu, un studiu publicat in revista Clinical Immunology a constatat ca L-glutamina normalizeaza efectele raspunsului imun TH2 care stimuleaza citokinele inflamatorii. Efectele L-glutaminei in aceste studii arata ca aceasta reduce inflamatia intestinala.
De asemenea, se stie ca joaca un rol important in mentinerea microbiotei intestinale si a imunitatii sanatoase. Pare util pentru reducerea colonizarii intestinale si a cresterii excesive bacteriene a agentilor patogeni. .

Poate ajuta in ameliorarea permeabilitatii intestinale si a ulcerelor
Exista milioane de oameni care se lupta cu o afectiune numita sindromul intestinului permeabil. Este principala cauza a bolilor autoimune in prezent.
Intestinul permeabil poate contribui la probleme legate de  tiroida, cum ar fi boala Hashimoto, artrita, probleme ale pielii precum psoriazisul si alte probleme grave de sanatate.
Deoarece glutamina este sursa majora de combustibil pentru celulele intestinului subtire, s-a demonstrat ca sustine sanatatea intestinala si ajuta la tratarea intestinului permeabil.

Sustine sanatatea creierului
Glutamina este un precursor al neurotransmitatorului glutamat din creier. O intrerupere a ciclului glutamina-glutamat poate duce la afectiuni precum:
- sindromul Reye
- epilepsie
- tulburare bipolara
- schizofrenie
- anxietate
- depresie
- dependenta de alcool
De asemenea, glutamina poate ajuta la stoparea imbatranirii creierului. Disfunctia mitocondriala provoaca cresteri anormale ale neurotransmitatorului glutamat si astfel se creeaza o predispozitie pentru dezvoltarea bolilor neuropsihice.
Un studiu realizat la New York University School of Medicine a aratat ca chiar si leziuni traumatice usoare ale creierului au cauzat atrofie cerebrala, iar cea mai mare parte a acestor afectari s-a datorat intreruperii ciclului glutamina-glutamat si unei cresterii anormale a nivelului de glutamat.

Poate imbunatati simptomele IBS (sindrom de intestin iritabil) si diareea
Glutamina ajuta la imbunatatirea IBS si al diareei prin echilibrarea productiei de mucus. Acest lucru are ca rezultat miscari intestinale mai regulate.

Sustine cresterea musculara si reduce atrofierea acestora
Indiferent de scopul utiliarii L-glutamine, fie ca este pentru performanta atletica, pentru stimularea metabolismului,pentru imbunatatirea recuperarii dupa antrenament sau chiar pentru body building, cercetarile arata ca L-glutamina poate fi utila. 
Dupa un antrenament intens, nivelurile de glutamina celulara pot scadea cu 50 la suta, iar nivelurile plasmatice cu 30 la suta. 
Suplimentarea cu L-glutamina permite muschilor sa se refaca. Glutamina face posibila recuperarea mai rapida dupa sesiunile intense de antrenament cu greutati, deoarece imbunatateste hidratarea musculara. Acest lucru ajuta la procesul de recuperare musculara si reduce timpul de recuperare pentru rani si arsuri.

Poate imbunatati performanta atletica si recuperarea dupa exercitiile de anduranta
Unul dintre rolurile principale ale L-glutaminei in organism este cel de a sprijini detoxifierea  organismului prin reducerea nivelului ridicat de amoniac.
Facand aproximativ o ora de exercitii fizice poate duce la o reducere cu 40% a glutaminei din organism. De asemenea, poate provoca suprimarea functiei imunitare. 
L-glutamina aduce beneficii sportivilor in antrenamentele de anduranta si prin stimularea sistemului imunitar (celule T helper). Studiile au indicat ca aceasta crestere a celulelor T-helper poate reduce ,,stresul" asociat cu sindromul de supraantrenament.

Sprijina sanatatea metabolica si sanatatea inimii
Cercetarile au indicat ca nivelul hormonului uman de crestere (HGH) creste cu aproape 400% dupa suplimentarea cu glutamina. Acest raspuns hormonal duce la o crestere a ratei metabolice de repaus.
Acest efect post-ardere este esential pentru arderea grasimilor, pierderea in greutate si construirea masei musculare.
Dovezile emergente indica, de asemenea, ca l-glutamina joaca un rol fundamental in sanatatea cardiovasculara, servind ca substrat pentru sinteza ADN, ATP, proteine   si lipide. In plus, pare sa aiba efecte antioxidante si antiinflamatorii puternice care pot reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi:
- hipertensiune
- hiperlipidemie
- intoleranta la glucoza
- obezitatea
- diabet

Care sunt riscurile si efectele secundare ale L-glutaminei?
In general, glutamina pare sigura administrata moderat, conform recomandarilor.
In cazuri rare, au fost raportate reactii alergice la acest supliment. Este recomandat sa intrerupeti administrarea si sa luati legatura cu medicul daca aveti simptome precum greata, varsaturi, urticarie, ameteli sau durere.
Persoanele care sufera de boli renale, boli hepatice, cancer, boli neuropsihice sau sindrom Reye poate administra L-glutamina doar la recomandarea medicului.

Bibliografie:

Josh Axe, DC, DNM, CN, L-Glutamine Benefits Leaky Gut & Metabolism, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-09-2022

Produse care contin L-glutamina

Non-farma (16)

Vezi Politica de confidentialitate date personale