Lactobacillus plantarum (ingrediente active)

Ce este Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum este o bacterie lactica gram pozitiva care se gaseste in mod normal in alimentele fermentate si in tractul gastro-intestinal si are aplicatii atat in industria alimentara ca un potential probiotic starter, cat si in domeniul medical demonstrand posibile proprietati antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii, antiproliferative, antiobezitate si antidiabetice.

 

Care sunt efectele Lactobacillus plantarul?

Efectele Lactobacillus plantarum la nivel vaginal

Microbiomul vaginal este o componenta a microbiomului uman si este colonizat de o mare varietate de microorganisme. Lactobacilii sunt microorganismele cel mai frecvent identificate in flora vaginala sanatoasa. Acesti bacili pot acidifia micromediul vaginal, pot inhiba proliferarea altor microorganisme patogene si pot favoriza mentinerea unui microbiom vaginal sanatos. Probioticele joaca un rol important in mentinerea stabilitatii microbiomului vaginal, in imbunatatirea apararii imune si par a fi implicate in stoparea progresiei cancerului de col uterin. Speciile de Lactobacillus prezinta aplicatii in gestionarea bolilor ginecologice precum infectia cu papiloma virusul uman (HPV), vaginoza bacteriana si Sindromul genito-urinar al menopauzei.

Sindromul genito-urinar al menopauzei 

Sindromul genito-urinar al menopauzei este cunoscut ca atrofie vulvovaginala sau vaginita atrofica. In perimenopauza, functia ovariana scade, ducand la niveluri mai scazute de estrogen. Peste 50% dintre femeile aflate in postmenopauza prezinta o serie de simptome deranjante, inclusiv uscaciune vaginala, prurit, discomfort in timpul actul sexual, urgenta si frecventa crescuta a urinarii si infectie a tractului urinar. Studii recente au descoperit ca probioticele combinate cu estrogenul pot atenua simptomele asociate cauzate de atrofia vulvovaginala. 

Infectiile vaginale

Infectiile vaginale au fost corelate cu probleme de sanatate precum infertilitatea, nasterea prematura, boala inflamatorie pelvina, ruptura prematura a membranelor si avortul spontan. Infectiile vaginale sunt frecvent legate de o flora vaginala care contine o proportie mai mica de lactobacili si un numar mai mare de agenti patogeni, ceea ce duce la afectarea celulelor epiteliale. Aparitia si raspandirea rapida a bacteriilor multirezistente, a restrictionat utilizarea antibioticelor in ultimul timp. Prin urmare, utilizarea lactobacililor probiotici impotriva agentilor patogeni a evoluat ca o terapie alternativa sau suplimentara a infectiilor vaginale. 

Utilizarea lactobacililor pentru gestionarea vaginitei bacteriene

Vaginita bacteriana este una dintre cele mai raspandite afectiuni vaginale la femeile de varsta reproductiva si se caracterizeaza prin inlocuirea lactobacililor benefici cu bacterii anaerobe precum Gardnerella vaginalis, Prevotella, Atopobium si Mobiluncus. Chiar daca mai multe studii au demonstrat o legatura intre vaginita bacteriana si prezenta unei varietati de genuri si specii de patogeni, semnificatia acestor organisme in etiologia si patofiziologia bolii ramane neclara. In terapia vaginitei bacteriene, lactobacilii probiotici au fost administrati fie oral, fie intravaginal pentru mentinerea si restaurarea unui microbiom vaginal sanatos.

Utilizarea lactobacililor probiotici in candidoza vulvo-vaginala

Candidoza vulvo-vaginala este considerata a doua cea mai frecventa infectie vaginala dupa vaginita bacteriana si este cauzata in principal de Candida. Conform cercetarilor, fluconazolul este utilizat pe scara larga in tratamentul acestei afectiuni. Ca terapie alternativa sau adjuvanta, lactobacilii probiotici reprezinta un tratament promitator in tratamentul candidozei vulvo-vaginale. Lactobacilii pot inhiba dezvoltarea de Candida si pot reduce proliferarea acesteia la nivel vaginal. 

Utilizarea lactobacililor probiotici in vaginita aeroba

Vaginita aeroba se caracterizeaza printr-o scadere brusca a nivelului de lactobacili, prin niveluri ridicate de bacterii aerobe, inclusiv Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli si Enterococcus faecalis si inflamatie vaginala. Antibioticele care vizeaza bacteriile aerobe, cum ar fi clindamicina, meclociclina si kanamicina, au fost utilizate pentru a trata vaginita aeroba. Utilizarea regulata si sustinuta a lactobacililor probiotici poate ajuta in gestionarea vaginitei aerobe.

Utilizarea lactobacililor probiotici in alte infectii cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea, tricomoniaza, infectia cu Chlamydia, infectia cu Mycoplasma si infectia cu Ureaplasma pot conduce la sarcina extrauterina, infertilitate, artropatie seronegativa si tulburari neurologice si cardiovasculare. Experimentele efectuate in vitro au stabilit ca lactobacilii pot proteja tractul genital inferior feminin si pot suprima infectarea cu anumite microorganisme cauzatoare de infectii cu transmitere sexuala.

Utilizarea lactobacililor probiotici in infectii vaginale mixte

Infectiile vaginale mixte sunt caracterizate prin prezenta a cel putin doi agenti patogeni vaginali separati in acelasi timp. Avand in vedere rolului esential al lactobacililor in microbiomul vaginal, aproape toate speciile probiotice de Lactobacillus pot combate agenti patogeni vaginali diferiti conform studiilor in vitro. Mai multe studii clinice au examinat daca probioticele pot spori eficacitatea tratamentului antimicrobian pentru coinfectii si au demonstrat ca adaugarea de lactobacili probiotici la tratamentul conventional poate creste semnificativ ratele de vindecare.

Efectele Lactobacillus plantarum la nivel gastro-intestinal

Boala inflamatorie intestinala (IBD), Boala Crohn si colita ulceroasa
Un studiu a identificat beneficii semnificative asupra simptomelor IBD folosind un produs cu Lactobacillus plantarum combinat cu apa, ovaz fermentat, malt de orz, lecitina timp de opt saptamani.

Efectele Lactobacillus plantarum in Sindromul intestinului iritabil (IBS)

Un studiu a demonstrat beneficii in cee ace priveste frecventa miscarilor intestinale si consistenta scaunului folosind un produs cu 3,52 miliarde CFU zilnic din tulpina CCFM1143.17 Un alt studiu a folosit 10 miliarde CFU din tulpina 299v timp de patru saptamani, cu beneficii semnificative si ameliorarea simptomelor de IBS. 

Efectele Lactobacillus plantarum in anxietate si depresie

Lactobacillus plantarum la adulti a demonstrat beneficii moderate in gestionarea simptomelor anxietatii in studii de 12 saptamani. Un studiu la copii de sex masculin (cu varsta intre 7- 15 ani) a demostrat o reducere a comportamentelor specifice anxietatii si tulburarii de spectru autist. Studiul a folosit 30 de miliarde de CFU din tulpina PS128 zilnic timp de patru saptamani. Un studiu a aratat imbunatatiri, de asemenea, ale simptomelor depresiei si calitatii somnului utilizand 30 de miliarde de CFU din tulpina PS128 timp de 30 de zile.

Efectele Lactobacillus plantarum in dermatita atopica

Un studiu realizat pe 118 copii cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 13 ani a aratat ca administrarea de probiotice care contin  L. plantarum CJLP133 a avut efecte benefice in dermatita atopica pediatrica.


Bibliografie:

Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.
Liu P, Lu Y, Li R, Chen X. Use of probiotic lactobacilli in the treatment of vaginal infections: In vitro and in vivo investigations. Front Cell Infect Microbiol. 2023 Apr 3;13:1153894. doi: 10.3389/fcimb.2023.1153894. PMID: 37077531; PMCID: PMC10106725.
Lactiplantibacillus Plantarum - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website
The Benefits and Uses of Lactiplantibacillus Plantarum, VerryWell Health official website
Youngshin Han, Bongjoon Kim, Jeongsook Ban, Jeongok Lee, Beom Joon Kim, Byung Sun Choi, Sehee Hwang, Kangmo Ahn, Jihyun Kim, A randomized trial of Lactobacillus plantarum CJLP133 for the treatment of atopic dermatitis, Volume23, Issue7, November 2012, Pages 667-673
Arasu MV, Al-Dhabi NA, Ilavenil S, Choi KC, Srigopalram S. In vitro importance of probiotic Lactobacillus plantarum related to medical field. Saudi J Biol Sci. 2016 Jan;23(1):S6-S10. doi: 10.1016/j.sjbs.2015.09.022. Epub 2015 Oct 9. PMID: 26858567; PMCID: PMC4705246.
Arasu MV, Al-Dhabi NA, Ilavenil S, Choi KC, Srigopalram S. In vitro importance of probiotic Lactobacillus plantarum related to medical field. Saudi J Biol Sci. 2016 Jan;23(1):S6-S10. doi: 10.1016/j.sjbs.2015.09.022. Epub 2015 Oct 9. PMID: 26858567; PMCID: PMC4705246.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-08-2024

Produse care contin Lactobacillus plantarum

Medicamente(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale