Lactoferina (ingrediente active)

Ce este lactoferina si care este rolul ei?

Lactoferina este o proteina gasita in mod natural in laptele mamiferelor, in special in colostru. De asemenea, se gaseste in alte fluide corporale, cum ar fi saliva, secretia lacrimala, mucusul si bila.
Lactoferina este importanta pentru captarea si transferul fierului. De asemenea, se crede ca protejeaza impotriva bacteriilor si virusilor. Unele persoane administreaza suplimente cu lactoferina pentru presupusele lor beneficii antioxidante si antiinflamatoare.

Care sunt beneficiile lactoferinei?

Protejeaza impotriva infectiilor
Lactoferina poate proteja organismul de microorganismele ce pot provoca infectii bacteriene, virale si fungice.
Infectii bacteriene
S-a sugerat ca actiunea de legare a lactoferinei de fier nu permite utilizarea fierului de catre metabolismul bacteriilor, astfel perturband dezvoltarea acestora. Lactoferina a fost studiata si pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori, dovedind un efect inhibitor.
Infectii virale
S-a studiat si efectul protector al lactoferinei impotriva infectiilor virale, cum ar fi raceala, gripa, herpesul si gastroenterita. Exista, de asemenea, unele dovezi ca lactoferina poate inhiba virusul hepatitei C. Lactoferina ajuta la cresterea nivelurilor de interleukina-18, o proteina care a dovedit ca joaca un rol cheie in combaterea hepatitei C. 
Un interes deosebit a fost acordat potentialului efect al lactoferrinei de a ajuta in ameliorarea simptomelor COVID-19. Cercetarile preliminare au dovedit ca lactoferina ar putea ajuta in gestionarea COVID-19 atat asimptomatic, cat si usor pana la moderat.

Infectii fungice
De asemenea, se crede ca lactoferina are activitate antifungica.

Acnee
Studiile efectuate pe acest subiect au concluzionat ca lactoferina poate atenua simptomatologia acneei vulgare.

Osteoporoza
Desi cercetarile asupra beneficiilor lactoferinei pentru sistemul osos sunt limitate, cercetarile preliminare sugereaza ca lactoferina poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
In studiile de laborator s-a descoperit ca lactoferina stimuleaza osteoblastele, celulele necesare pentru constructia oaselor. De asemenea, s-a descoperit ca amelioreaza simptomele osteoporozei.
Lactoferina poate oferi si alte potentiale beneficii:
- Tratarea sepsisului la nou-nascutii prematuri
- Tratarea infectiilor tractului urinar
- Protejarea impotriva chlamydiei
- Tratarea modificarilor de gust si de miros survenite in urma chimioterapiei

Care sunt efectele secundare ale lactoferinei?
Lactoferina este considerata sigura in cantitatile in care se gaseste de obicei in alimente. Lactoferina este considerata in general sigur (GRAS) de catre FDA.

Efecte secundarece posibile sunt:
- Dureri de stomac
- Varsaturi
- Constipatie
La copii, administrarea de lactoferina poate reduce apetitului.

Bibliografie:

Brittany Lubeck, RD, What is Lactoferrin?, VeryWellHealth official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 01-09-2022

Produse care contin Lactoferina

Non-farma (7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale