Lecitina (ingrediente active)

Ce este lecitina?

Lecitina este o substanta care se gaseste in mod natural in tesuturile corpului. Este compusa din colina, acizi grasi, glicerol, glicolipide, fosfolipide, acid fosforic si trigliceride. Lecitina a fost izolata initial din galbenusul de ou. Astazi, este extrasa din seminte de bumbac, surse marine, lapte, rapita, soia si floarea soarelui.

Care sunt tipurile de lecitina diponibile pe piata?

Suplimentele cu lecitina sunt de obicei derivate din seminte de floarea soarelui, oua sau boabe de soia. Soia este cea mai utilizata materie prima pentru obtinerea lecitinei. Uneori se folosesc si grasimi animale, peste si porumb.
Lecitina din floarea soarelui nu este la fel de comuna, dar unele persoane o prefera, mai ales daca incearca sa evite organismele modificate genetic (OMG) din alimente.
In timp ce boabele de soia sunt uneori modificate genetic in productia de masa, semintele de floarea soarelui nu sunt. Procesul de extractie este, de asemenea, mai bland in cazul lecitinei obtinute din floarea soarelui.


Care sunt beneficiile lecitinei?

Poate sa scada colesterolul

Cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetatorii au descoperit ca lecitina din soia poate contribui la cresterea colesterolului HDL (bun) si la scaderea colesterolului LDL (rau).

Poate imbunatati sanatatea inimii

Lecitina care provine din soia poate imbunatati sanatatea cardiovasculara. Studiile demonstreaza efecte benefice asupra profilului lipidic sangvin, si astfel, scade si riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Poate ajuta in procesul de alaptare

Unii experti in alaptare recomanda lecitina ca solutie pentru prevenirea recurentei ductelor lactifere obturate. Fundatia Canadiana pentru Alaptare recomanda o doza de 1.200 de miligrame, de patru ori pe zi, pentru beneficia de acest efect. Este sustinut faptul ca lecitina poate scadea vascozitatea laptelui matern, reducand practic riscul de infundare al ductelor lactifere.
Totusi, acesta nu este un tratament pentru canalele lactifere obturate. In acest caz mai pot fi efectuate proceduri precum:
- aplicarea de comprese calde
- masaj
- pompare suplimentara, daca este necesar
- drenarea sanului
Puteti solicita mai multe sugestii unui consultant in alaptare.
Raportati medicului dumneavoastra daca dezvoltati febra sau simptome asemanatoare gripei.

Poate ajuta la imbunatatirea digestiei

Lecitina a fost testata la persoanele cu colita ulceroasa pentru a le imbunatati digestia. Calitatile emulsionante ale lecitinei contribuie la o reactie in lant care imbunatateste calitatea mucusului din intestin, usurand procesul digestiv si protejand mucoasa sistemului digestiv.
Lecitina poate sa ajute si in caz de sindrom de colon iritabil sau alta afectiune care afecteaza procesul digestiv.

Poate ajuta la atenuarea simptomelor bolilor ce afecteaza functia cognitiva

Lecitina contine colina, care este o substanta chimica pe care creierul o foloseste pentru a desfasurarea proceselor cognitive. Cercetari* clinice sugereaza ca o dieta bogata in colina poate duce la o memorie mai buna si poate ajuta persoanele cu problemele cognitive.
Substantele lipidice care contin colina, cum ar fi lecitina, pot imbunatati procesele functionale ale creierului. 

Poate calma si hidrata pielea

Lecitina se regaseste in ingredientele unor produse de ingrijire a pielii. Aceasta este folosita ca emolient, facand pielea neteda prin restabilirea hidratarii. In majoritatea acestor produse, tipul de lecitina folosit se numeste lecitina hidrogenata.
Administrarea lecitinei poate imbunatati aspectul pielii.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii ale lecitinei?

Persoanele cu alergii la oua si soia trebuie sa fie deosebit de atente pentru a afla de unde provine lecitina din suplimentele lor si pentru a evita reactiile alergice.

 

* Bibliografie:

Dr. Josh Axe, What Is Soy Lecithin? Potential Benefits vs. Risks, Dr. Axe official website

Debra Rose Wilson, Ph.D., Lecithin Benefits, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Lecitina

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale