Licopen (ingrediente active)

Ce este licopenul?
Licopenul este un compus natural care se gaseste in fructe si legume precum rosiile, pepenele verde si grepfruitul. Licopenul este un carotenoid ( pigmenti din plante de culoare galbena, portocalie sau rosie). 

Care sunt principalele surse alimentare de licopen?
Rosiile reprezinta sursa primara de licopen. In general, cantitati mai mari de licopen se gasesc si in produsele din rosii procesate (gatite). In plus, licopenul este solubil in grasimi, ceea ce inseamna ca este absorbit in organism atunci cand este consumat impreuna cu acestea.
Consumand o cantitate moderata de grasimi (10-15 grame) impreuna cu alimentele bogate in licopen, creste cantitatea de licopen care este absorbita. De exemplu, se poate adauga ulei de masline in salata de rosii sau sau in sosuri in acest scop.


Care sunt beneficiile si utilizarile licopenului?

Unul dintre cele mai mari beneficii ale licopenului este efectul antioxidant. Acesta protejeaza organismul de stresul oxidativ care poate deteriora ADN-ul si alte structuri celulare.

Infertilitatea

Diverse studii privind suplimentarea cu licopen  au aratat rezultate promitatoare in cazul infertilitatii masculine - peroxidarea lipidelor si deteriorarea ADN-ului au fost reduse, in timp ce numarul si viabilitatea spermatozoizilor au crescut, precum si imunitatea generala.

Sanatatea oaselor
Exista tot mai multe dovezi ca licopenul are capacitatea de a ajuta la mentinerea rezistentei osoase. Autorii unor studii clinice au descoperit ca licopenul a schimbat activitatea mai multor gene care sustin densitatea osoasa, ceea ce ofera rezistenta oaselor.

Cancer
Licopenul este un antioxidant. Teoretic, antioxidantii ar putea proteja impotriva cancerului, prevenind deteriorarea ADN-ului si a structurilor celulare. 

Sanatatea cardio-vasculara
Aportul mai mare de licopen se coreleaza cu un risc redus de accident vascular cerebral. 
Este esentiala si o buna gestionare a tensiunii arteriale si a colesterolului pentru a sustine o sanatate cardio-vasculara optima. 


Alte utilizari
De asemenea, licopenul este studiat pentru utilizare in:
- Leucoplazie orala (leziuni bucale)
- Sindromul metabolic
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii inainte de recomandarea licopenului pentru acest tip de afectiuni.

Care sunt efectele secundare ale licopenului?
Desi licopenul are beneficii pentru sanatate, poate provoca totusi si reactii nedorite. Exista, totusi, cercetari limitate privind efectele secundare ale licopenului.
Daca nu va simtiti bine dupa ce ati administrat licopen, opriti suplimentul si contactati medicul.
Efectele secundare frecvente includ:
Licopenemia: Mancarea sau suplimentarea cu cantitati mari de licopen ar putea duce la o afectiune numita licopenemie. Licopenemia are ca rezultat o colorarea portocalie sau rosie a pielii si se rezolva dupa o dieta saraca in licopen.

Bibliografie:

Brandon Petrovich, RD, Elizabeth Barnes, RDN, What Is Lycopene?, Verrywellhealth official website

Damayanthi Durairajanayagam, Ashok Agarwal, Chloe Ong, and Pallavi Prashast, Lycopene and male infertility, Asian J Androl. 2014 May-Jun; 16(3): 420–425.
 
Autor: farmacist Marza Andreea Simona
 

 


Pagina actualizata la data de: 12-09-2022

Produse care contin Licopen

Non-farma (7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale