Luteina (ingrediente active)

Ce este luteina?

Luteina este un pigment numit carotenoid. Este inrudit cu alte carotenoide, cum ar fi zeahantine, beta-carotenul si licopenul.

Care sunt alimentele bogate in luteina?

Potrivit Asociatiei Americane pentru Degenerescenta Maculara, urmatoarele alimente sunt cele mai bune surse de luteina pentru a va creste aportul in mod natural (dar si pentru a obtine si alti antioxidanti, vitamine si minerale):
Kale - 1 cana cruda: 22 miligrame
Napi - 1/2 cana : 9 miligrame
Spanac - 1 cana crud: 6,7 miligrame
Broccoli - 1 cana gatit: 3,3 miligrame
Varza de Bruxelles -- 1 cana gatita: 2 miligrame
Porumb -- 1 cana gatita: 1,4 miligrame
Fasole verde - 1 cana: 0,8 miligrame
Oua - 2 intregi: 0,3 miligrame
Portocala - 1 mediu: 0,2 miligrame
Papaya - 1 mediu: 0,2 miligrame

Care sunt beneficiile aportului de luteina?

Luteina protejeaza impotriva anumitor tulburari oculare

 Estimarile arata ca peste 25 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de degenerescenta maculara sau cataracta legata de varsta, in special persoanele cu varsta de 55 de ani si peste care traiesc in tarile occidentale industrializate*. Din pacate, incidenta acestei boli este de asteptat sa se tripleze pana in 2025, potrivit Asociatiei Americane de Optometrie. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca suplimentarea zilnica cu luteina poate reduce riscul de degenerescenta maculara.
In mod similar, alte studii arata ca un aport alimentar mai mare de zeaxantina si luteina, impreuna cu alti antioxidanti naturali, inclusiv vitamina C, beta-caroten si vitamina E, sunt asociate cu un risc semnificativ scazut de debut al cataractei.

Alte beneficii ale luteinei pentru sanatatea ochilor :

  • contribuie la reducerea oboselii ochilor si sensibilitatii la lumina
  • ajuta la mentinerea densitatii adecvate a cristalinului si a retinei
  • fortifica tesutul ocular

Ajuta la protejarea sanatatii pielii

Pe langa faptul ca se gasesc in pigmentii ochilor, carotenoizii sunt de asemenea prezenti si in piele. Luteina ajuta la filtrarea lungimii de unda de mare energie ale luminii vizibile, ceea ce reduce stresul oxidativ. Unele studii*pe animale arata ca luteina ofera o protectie semnificativa impotriva leziunilor pielii induse de lumina, cum ar fi semnele de imbatranire si cancerul de piele.

Poate ajuta in reglarea functiilor metabolismului

Un studiu din 2009 a constatat ca suplimentarea cu luteina si DHA (un tip de acid gras omega-3) a ajutat la normalizarea modificarilor biochimice induse de tulburarile metabolice.

 Ar putea avea efect anticancerigen

 Desi nu stim inca exact care este legatura dintre luteina si formarea celulelor canceroase, studiile* corelationale au aratat ca adultii cu niveluri mai mari de luteina in sange prezinta un risc redus de a dezvolta mai multe forme de cancer. 

Poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii

Unele studii* observationale arata ca luteina, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli cardio-vasculare.
Studiile* efectuate de Universitatea din California de Sud sugereaza ca nivelurile scazute de luteina din sange ar putea contribui la ingrosarea peretilor arterelor. Acest lucru creste riscul de dezvoltare al arteriosclerozei.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii?

Luteina pare a fi netoxica si sigura pentru consum in doze moderate sau chiar relativ mari. Suplimentele cu luteina au fost utilizate in siguranta de catre adulti in doze de pana la 15 pana la 20 de miligrame pe zi, timp de doi ani, fara efecte secundare grave. Acestea fiind spuse, posibilele efecte secundare ale luteinei si zeaxantinei pot include ingalbenirea inofensiva a pielii numita carotenemie si tulburari gastrice/varsaturi la doze mari.

 

* Bibliografie:

Jillian Levy, Lutein: The Antioxidant That Protects Your Eyes & Skin, Dr. Axe official website

Autor: farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 27-03-2023

Produse care contin Luteina

Non-farma (23)

Vezi Politica de confidentialitate date personale