Ce este melatonina?
Melatonina este un hormon important din organismul uman, cu rol in alternanta starii de veghe cu cea de somn. Productia si eliberarea de melatonina in creier este legata de momentul zilei, crescand cand este intuneric si scazand cand este lumina. Productia de melatonina scade odata cu varsta.
Care sunt beneficiile si utilizarile melatoninei?
Sindromul fazei de somn intarziat. Acest sindrom se caracterizeaza prin dificultatea de a adormi la ore conventionale. Administrarea melatoninei pe cale orala pare sa scurteze timpul necesar pentru a adormi la adultii tineri si copiii cu aceasta afectiune.
Tulburari ale ciclului veghe-somn. Administrarea melatoninei pe cale orala la culcare pare sa imbunatateasca somnul.
Tulburari de somn cauzate de anumite medicamente pentru tensiunea arteriala (insomnie indusa de beta-blocante). Administrarea melatoninei pe cale orala poate reduce problemele de somn la persoanele care administreaza medicamente beta-blocante.
Insomnie. Administrarea melatoninei pe cale orala, pe termen scurt, pare sa scurteze timpul necesar pentru a adormi la persoanele cu insomnie. Acest efect pare sa fie mai intens la adultii in varsta si la cei cu anumite alte afectiuni.
Confuzie si agitatie dupa operatie. La copiii carora li se efectueaza anestezie in timpul interventiilor chirurgicale, administrarea melatoninei pe cale orala inainte de anestezie, numai sub supraveghere medicala, ar putea ajuta la prevenirea anxietatii si agitatiei din timpul trezirii.
Endometrioza. Administrarea melatoninei pe cale orala pare sa reduca durerea si utilizarea de analgezice la adultii cu aceasta afectiune. De asemenea, reduce durerea in timpul menstruatiei, a actului sexual si in timpul urinarii.
Diferenta de fus orar. Administrarea melatoninei pe cale orala poate imbunatati anumite simptome de jet lag, cum ar fi vigilenta si poate reduce somnolenta si oboseala din timpul zilei.
Migrena. Administrarea melatoninei pe cale orala inainte de culcare poate reduce frecventa episoadelor migrenoase la adulti si copii.
Anxietate inaintea unei proceduri. Administrarea melatoninei oral sau sublingual poate reduce anxietatea inainte de operatii la adulti.
Arsuri solare. Aplicarea gelului de melatonina pe piele inainte de expunerea la soare pare sa ajute la prevenirea arsurilor solare.
Ttulburari temporomandibulare sau TMD - afectiune dureroasa ce afecteaza articulatia si muschiul mandibulei. Administrarea melatoninei pe cale orala la culcare timp de 4 saptamani reduce durerea la femeile ce sufera de TMD.
Niveluri scazute de trombocite in sange (trombocitopenie). Administrarea melatoninei pe cale orala poate imbunatati numarul scazut de trombocite asociate cu cancerul, tratamentul cancerului sau alte tulburari.
Cum se administreaza melatonina?
Pentru probleme legate de somn, melatonina se administreaza cu 1-2 ore inainte de culcare. Doza este variabila, depinde de natura problemei, intensitatea simptomelor, varsta si greutatea pacientului, cat si de forma si concentratia suplimentului. Respectati intotdeauna indicatiile de pe prospectul produsului si sfatul medicului sau al farmacistului.
Care sunt reactiile adverse si contraindicatiile?
Melatonina nu este considerata periculoasa daca se administreaza in dozele prescrise si pe termen scurt.
Organismul uman produce probabil suficienta melatonina pentru nevoile sale generale. Cu toate acestea, dovezile sugereaza ca suplimentele ce contin melatonina favorizeaza somnul si sunt sigure pentru utilizare pe termen scurt.
Siguranta si efecte secundare
Administrarea melatoninei poate provoca reactii adverse precum:
- Durere de cap
- Ameteala
- Greata
- Somnolenta
Efectele secundare mai putin frecvente ale melatoninei pot include senzatii de scurta durata de depresie, tremor usor, anxietate usoara, crampe abdominale, iritabilitate, vigilenta redusa, confuzie sau dezorientare.
Atentie!Deoarece melatonina poate provoca somnolenta in timpul zilei, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje in decurs de cinci ore de la administrarea suplimentului!
Nu utilizati melatonina daca aveti o boli autoimune.
Interactiuni
Posibilele Interactiuni medicamentoase includ:
- Anticoagulante si medicamente antiagregant plachetare. Combinarea utilizarii melatoninei cu acestea poate creste riscul de sangerare.
- Anticonvulsivante. Melatonina poate inhiba efectele anticonvulsivantelor si poate creste frecventa convulsiilor.
- Medicamente pentru tensiunea arteriala. Melatonina ar putea agrava tensiunea arteriala la persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arteriala.
- Deprimante SNC. Utilizarea melatoninei cu aceste medicamente poate provoca un efect sedativ suplimentar.
- Medicamente pentru diabet. Melatonina poate afecta nivelul glucozei din sange. Daca luati medicamente pentru diabet, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza melatonina.
- Medicamente contraceptive. Utilizarea medicamentelor contraceptive cu melatonina poate provoca un efect sedativ aditiv si poate creste posibilele efecte secundare ale melatoninei.
- Substraturile citocromului P450 1A2 (CYP1A2) si citocromului P450 2C19 (CPY2C19). Interactioneaza cu medicamente din clasa benzodiazepinelor deoarece se metabolizeaza in acelasi mod ca si melatonina
- Imunosupresoare. Melatonina poate stimula functia imunitara si poate interfera cu terapia imunosupresoare.
- Medicamente care scad pragul convulsivant. Utilizarea melatoninei cu aceste medicamente poate creste riscul de convulsii.
Bibliografie:
Melatonin, Mayo Clinic official website
Melatonin for sleep problems, NHS official website
Melatonin, WebMD official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona