Extract de menta (Menta piperita) (plante medicinale)

Ce este menta?

Mentha x piperita este o planta perena puternic aromata din familia Lamiaceae. Planta este un hibrid intre menta de apa (Mentha aquatica) si menta (M. spicata) si este cultivata in Europa, Asia si America de Nord.

Ce contine menta?

Uleiul de mentă este compus în principal din mentol și mentonă, precum și din câțiva alți constituenți, inclusiv mentofuran, 1,8-cineol și limonen. Compoziția chimică a frunzelor de mentă poate varia în funcție de maturitatea plantei, regiunea geografică și condițiile de procesare.

Care sunt beneficiile mentei?

Imbunatateste sanatatea digestiva

Multe persoane apeleaza la menta la primul semn de tulburari digestive. Menta este binecunoscuta pentru proprietatile sale de calmare a stomacului datorita prezentei unui compus din uleiul de menta numit mentol, care ajuta la relaxarea muschilor din tractul digestiv, calmand crampele.
Studiile arata ca menta poate fi benefica in special pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS), o afectiune care provoaca simptome, cum ar fi dureri abdominale, constipatie, diaree, greata, balonare si crampe. De fapt, intr-un studiu* dublu-orb, controlat cu placebo, din Italia, s-au administrat persoanelor cu IBS capsule de ulei de menta timp de patru saptamani si s-a constatat ca simptomele au fost reduse cu 75%.

Poate ameliora simptomele racelii

Mentolul este unul dintre compusii principali din uleiul de menta si, desi exista dovezi contradictorii despre cat de eficient poate fi mentolul in ameliorarea congestiei, mai multe studii* au descoperit ca ar putea ajuta la imbunatatirea fluxului de aer si reduce simptomele racelii. 

Poate ajuta in mentinerea igienei bucale

Unul dintre principalele beneficii ale ceaiului de menta este efectul antimicrobian puternic, care poate ajuta la reducerea bacteriilor din cavitatea bucala si poate optimiza igiena orala. 

Poate imbunatati functia creierului

Unele cercetari arata ca chiar si simplul miros de menta ar putea fi suficient pentru a creste puterea de concentare si pentru a imbunatati functia cognitiva. Un studiu* publicat in Jurnalul International de Neuroscience, de exemplu, a aratat ca aroma de menta este capabila sa imbunatateasca memoria si sa creasca vigilenta. In mod similar, un alt studiu publicat in Jurnalul de Psihologie din America de Nord a aratat, de asemenea, ca parfumul de menta a fost eficient in reducerea oboselii si anxietatii, imbunatatind in acelasi timp vigilenta, datorita capacitatii sale de a stimula sistemul nervos central. 

Calmeaza durerea secundara procesului de alaptare

Mameloanele crapate, dureroase  sunt unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale alaptarii si de multe ori pot fi dificil de calmat si tratat . Unele cercetari* arata ca frunzele de menta ar putea ajuta la ameliorarea durerii cauzate de alaptare, provocand o reducere a acestor simptome grave si efecte secundare atunci cand sunt aplicate local.
Un studiu* realizat de Spitalul didactic Alzahra din Iran a aratat ca aplicarea gelului de menta a fost semnificativ mai eficient decat lanolina in prevenirea crapaturilor mameloanelor la mamele care alapteaza. Un alt studiu* publicat in International Breastfeeding Journal a constatat ca utilizarea zilnica a apei de menta ar putea preveni crapaturile mameloanelor, mentionand ca femeile care au folosit-o in mod regulat au raportat, de asemenea, mai putina durere. 

Poate reduce simptomele Sindromului Ovarelor Polichistice (PCOS )

Unele studii au descoperit ca ceaiul de menta are efect benefic in sindromul ovarelor polichistice, o afectiune la femei care se caracterizeaza prin niveluri excesive de hormoni masculini. Acest lucru se datoreaza faptului ca are efecte antiandrogenic, ajutand la reducerea nivelului de testosteron pentru a mentine nivelul hormonal echilibrat.

Reduce Indigestia

Cunoscuta si sub numele de dispepsie, indigestia are ca rezultat simptome recurente precum arsuri la stomac, greata, eructatii si dureri abdominale. Studiile* au descoperit ca uleiul de menta accelereaza golirea stomacului, ceea ce ar putea proteja impotriva indigestiei. Utilizarea uleiului de menta ca tratament pentru indigestie s-a dovedit, de asemenea, a fi eficienta, mai ales atunci cand este asociata cu alte ingrediente, cum ar fi chimenul.

Care sunt reactiile adverse si contraindicatiile mentei?

Desi efectele secundare ale frunzelor de menta sunt mai putin frecvente atunci cand sunt consumate cu moderatie, au fost raportate simptome adverse. In special, menta poate provoca reactii adverse precum dureri de cap, rani la nivelul gurii si arsuri in capul pieptului. Ambele variante ale plantei de menta, pot provoca, de asemenea, alergie alimentara. Daca prezentati efecte secundare negative dupa ce ati consumat frunze de menta, luati in considerare reducerea sau oprirea consumului si consultati-va cu medicul dumneavoastra.
In plus, desi menta este adesea considerata o solutie pentru tulburarile digestive, nu este recomandata celor care sufera de boala de reflux gastroesofagian sau BRGE. Acest lucru se datoreaza faptului ca menta relaxeaza muschii sfincterului esofagian inferior, ceea ce poate agrava si mai mult refluxul acid si simptomele BRGE.

 

* Bibliografie:

Rachael Link, Mint Leaves: Gut-Soothing, Brain-Boosting Power, Dr. Axe official website

Mohsen Beig, Mehdi Torki-Harchegani, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Quantity and chemical composition of essential oil of peppermint (Mentha × piperita L.) leaves under different drying methods, International Journal of Food Properties,Volume 21, 2018, Issue 1

Peppermint plant, Encyclopedia Britannica official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de menta (Menta piperita)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale