Miere de Manuka (ingrediente active)

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este un tip unic de miere care este produsa numai in Noua Zeelanda de albinele europene care polenizeaza arbustul Manuka (Leptospermum scoparium).
Manuka are o aroma placuta si este dulce in mod natural. In plus contine metilglioxal (MGO), care s-a dovedit a avea activitate antibacteriana.

Ce contine mierea de Manuka si care sunt calitatile ei nutritionale?

Ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie unica si atat de valoroasa este profilul ei nutritional. Este o sursa bogata de vitamine, enzime si antioxidanti, cum ar fi compusii fenolici. 
Compozitia mierii de Manuka cuprinde compusi precum:
- Carbohidrati/zahar (reprezentand mai mult de 90% din greutatea mierii)
- Compusi precum metilglioxal (MGO) si peroxid de hidrogen
- Enzime, cum ar fi diastaza, invertazele, glucozooxidaza
- Aminoacizii, ,,componentele de baza" ale proteinelor
- Vitaminele B (B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic)
- Acizi organici
- Urme de minerale si de electroliti, cum ar fi calciu, potasiu, acid folic, fosfor 
- Flavonoide si polifenoli
- Alcaloizi si glicozide
- Compusi volatili
In anii 1980, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca Manuka are un nivel considerabil mai mare de compusi bioactivi si enzime benefice decat mierea obisnuita.
Potrivit studiilor, unele tulpini din aceasta miere din Noua Zeelanda sunt deosebit de bogate in peroxid de hidrogen, metilglioxal (MGO) si dihidroxiacetona. S-a demonstrat ca combinatia acestor compusi actioneaza ca un antibacterian natural, inclusiv impotriva anumitor bacterii care sunt rezistente la antibiotice.
Mierea de Manuka este deseori caracterizata printr-un indice UMF.

Ce reprezinta scara UMF si care sunt criteriile de calitate ale mierii de Manuka?

Factorul unic Manuka (UMF) este un standard global utilizat pentru a identifica si masura puterea antibacteriana a mierii de Manuka. In esenta, UMF este o garantie ca mierea vanduta este din Noua Zeelanda, de calitate medicinala si pura.
Indicele minim UMF recunoscut este UMF 5, dar mierea este considerata terapeutica daca are un UMF 10+. Aceasta inseamna ca mierea are activitate antibacteriana. Un indice UMF egal sau mai mare decat 16 atesta o calitate superioara a mierii.
Potrivit Asociatiei UMF, ratingul UMF testeaza de fapt performanta antibacteriana a mierii comparativ cu fenolul, un dezinfectant. 

Conform indicelui UMF mierea de Manuka ar putea fi clasificata astfel:
Indice UMF 0-4 -- Neterapeutic
Indice UMF 4-9 -- Nivel de intretinere cu beneficii generale pentru sanatate
Indice UMF 10-14 -- Sprijina vindecarea naturala si echilibrul bacterian
Indice UMF 15+ -- Nivel ridicat de fenoli cu efect terapeutic puternic, dar care nu ar trebui sa depaseasca administrarea a cate o lingura, o data
Potrivit MPI, toata mierea etichetata ca Manuka pentru export trebuie sa fie testata de un laborator recunoscut de MPI pentru a se asigura ca indeplineste definitia mierii de Manuka adevarate, care este alcatuita dintr-o combinatie de 5 atribute (4 substante chimice din nectar si 1 marker ADN din polenul Manuka). Acest lucru permite producatorilor si consumatorilor sa diferentieze mierea de Manuka de alte tipuri de miere.
Orientarile recente emise de MPI cer ca toate companiile care vand Manuka sa foloseasca termenul ,,Mono" si ,,Multifloral", pentru a-si clasifica produsele. Manuka monoflorala este derivata in principal din planta Leptospermum scoparium (manuka). Multifloral Manuka este un amestec provenit dintr-o varietate de surse de plante, dar contine o cantitate semnificativa de miere provenita din planta Leptospermum scoparium (manuka).

 

Care sunt beneficiile mierii de Manuka?

Sprijina sanatatea digestiva (ajuta in caz de SIBO, aciditate scazuta la nivelul stomacului si reflux acid)

Cresterea excesiva a bacteriilor din intestinul subtire (SIBO), aciditatea stomacala scazuta si refluxul acid pot fi corelate. Datorita proprietatilor naturale antibiotice si antibacteriene manifestate de mierea de Manuka, reprezinta o alternativa naturala sanatoasa in cazul aparitiei unor astfel de probleme. Intr-un studiu recent, s-a descoperit ca si Clostridium difficile este destul de sensibil la efectele bactericide ale mierii de Manuka. 

Poate imbunatati sanatatea pielii

Daca luam in considerare proprietatile sale antimicrobiene, s-ar putea concluziona ca Mierea de Manuka ar putea ajuta intr-o varietate de afectiuni ale pielii.
O analiza axata pe efectele mierii de Manuka in dermatita atopice a constatat ca aceasta este potential eficienta in atenuarea leziunilor dermatitei atopice, prin diferite mecanisme, insa mai sunt necesare studii suplimentare.

Poate avea efect benefic in cazul infectiilor

Cercetatorii au descoperit ca mierea de Manuka poate stopa proliferarea bacteriilor, deoarece prezinta in mod natural activitate antimicrobiana impotriva unui spectru larg de microbi, inclusiv a unor specii ce prezinta rezistenta la unele antibiotice. Efectele sale antibacteriene par sa se datoreze pH-ului scazut al mierii, capacitatii de a deshidrata bacteriile datorita prezentei MGO si continutului fitochimic. MGO este considerat principalul constituent antimicrobian al mierii de Manuka.

Poate reduce recurenta cariilor dentare si gingivitei

Mai multe studii* au demonstrat ca mierea de Manuka poate ajuta la tratarea si prevenirea gingivitei si a bolii parodontale.
Datorita activitatii sale antimicrobiene, cercetatorii de la Scoala de Stomatologie de la Universitatea Otago din Noua Zeelanda au descoperit ca mestecatul sau suptul produselor Manuka nu numai ca a determinat o scadere cu 35% a placii, dar a dus la o reducere cu 35% a sangerarii la persoanele cu gingivita. Calciul, zincul si fosforul gasite in mierea de Manuka sunt, de asemenea, nutrienti importanti dinti.

Poate fi benefica in boli inflamatorii intestinale 

Cand au evaluat efectul pe care mierea de Manuka il are asupra bolii inflamatorii intestinale induse experimental la animale, cercetatorii implicati intr-un studiu au facut urmatoarele constatari:
- Mierea de Manuka a demonstrat un potential efect protector impotriva leziunilor colonice 
- Toate grupurile tratate au prezentat o inflamatie a colonului redusa
- Mierea de Manuka a ajutat la restabilirea peroxidarii lipidelor, precum si la imbunatatirea parametrilor antioxidanti.
- In colita, administrarea orala de miere de Manuka a redus semnificativ inflamatia colonului. De asemenea, a ajutat la reducerea durerii si pare sa protejeze impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Poate ajuta la ameliorarea durerilor de gat

Unele cercetari au aratat ca mierea de Manuka poate stimula celulele imune si productia de citokine la oameni, sporind munitatea impotriva anumitor agenti patogeni.
Un studiu a constatat ca mierea de Manuka poate opri dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza dureri in gat. 
Recent, a fost aprobata de Institutul National al Cancerului pentru a fi utilizat pentru a ameliora inflamatia in gat cauzata de chimioterapie.

Poate ajuta la reducerea manifestarilor alergiilor sezoniere

Consumul regulat de miere de Manuka poate ajuta la reducerea simptomele alergiei sezoniere.

Poate fi utilizat ca si tratament de infrumusetare si stimularea starii de bine

Consumata zilnic, mierea de Manuka poate spori energia, sustine detoxifierea si poate ajuta la imbunatatirea tonusului si texturii pielii.

Poate imbunatati calitatea somnului

Mierea de Manuka poate ajuta la obtinerea unui somn profund si odihnitor, functionand ca un adjuvant natural pentru inducerea somnului. Aceasta elibereaza lent glicogenul necesar pentru functiile esentiale ale corpului in timpul somnului. Adaugarea de miere in lapte la culcare ajuta organismul sa elibereze melatonina in creier, care este necesara pentru somn profund.

Poate reduce riscul de complicatii datorate suprainfectarii bacteriene la anumite categorii de pacienti

Fibroza chistica este o afectiune genetica care determina functionarea defectuoasa a unui anumit tip de proteina, ceea ce duce la o supraproductie de mucus gros la nivelul plamanilor si poate creste riscul de infectii respiratorii. 
Potrivit unui studiu* publicat in Archives of Microbiology, mierea de Manuka a reusit sa blocheze cresterea Pseudomonas aeruginosa si Burkholderia spp, doua tulpini de bacterii care pot fi deosebit de problematice pentru cei cu fibroza chistica.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii ale mierii de Manuka?

In ciuda numeroaselor beneficii asociate mierii de Manuka, exista cateva efecte secundare importante ale mierii de Manuka.
Ca si alte tipuri de indulcitori, mierea are un continut ridicat de zahar. Prin urmare, este important sa fiti atenti la aportul de zaharuri, mai ales daca aveti diabet sau alte probleme legate de reglarea nivelului de glucoza din sange.
Cei care sunt alergici la produse apicole pot prezenta, de asemenea, o reactie alergica atunci cand administreaza mierea de Manuka topic sau oral. 

In plus, mierea nu este recomandata copiilor mai mici de un an doarece se doreste  minimizarea riscului de botulism infantil, o boala grava care poate fi cauzata de consumul de miere contaminata cu un anumit tip de bacterii.

 

*Bibliografie:

Rakael Link, 11 Proven Manuka Honey Benefits and Uses, Dr. Axe official website

Kaitlyn Berkheiser, 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-03-2023

Produse care contin Miere de Manuka

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale