Potasiu (ingrediente active)

Definitie:

Potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a intregului organism. Este denumit electrolit deoarece poarta o mica sarcina electrica care activeaza diferite functii celulare si nervoase. Potasiul se gaseste in mod natural in multe alimente si ca supliment. Rolul sau principal in organism este de a ajuta la mentinerea nivelurilor normale de lichid in interiorul celulelor noastre. Sodiul, omologul sau, mentine nivelurile normale de lichid in afara celulelor. De asemenea, potasiul ajuta muschii sa se contracte si sustine tensiunea arteriala normala.

Surse de potasiu

Potasiul se gaseste in multe alimente, in special in fructe si legume. Frunzele verzi, fasolea, nucile, lactatele si legumele cu amidon dovlecii, sunt surse bogate de potasiu.
-Fructe uscate (stafide, caise)
-Fasole, linte
-Cartofi
-Dovleac 
-Spanac, broccoli
-Frunze de sfecla
-Avocado
-Banane
-Pepene galben
-Portocale, suc de portocale
-suc de cocos
-rosii
-Lactate si lapte vegetal (soia, migdale)
-Iaurt
-Caju, migdale
-Pui
-Somon

Deficit si toxicitate:

Deficienta
Activitatea rinichilor este foarte importanta pentru a mentine nivelurile normale de potasiu din sange prin eliminarea cantitatilor in exces prin urina. Potasiul poate fi pierdut si prin scaun si transpiratie. Cel putin 400-800 mg zilnic din alimente sunt necesare din cauza pierderilor zilnice normale. Orice afectiuni care cresc pierderile de lichide peste normal, cum ar fi varsaturile, diareea si anumite medicamente precum diureticele, pot duce la o deficienta, numita hipokaliemie sau hipopotasemie. Hipokaliemia sau hipopotasemia este cea mai frecventa la pacientii spitalizati care iau medicamente care determina organismul sa excrete prea mult potasiu. De asemenea, este observata la persoanele cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulceroasa) care pot provoca diaree si malabsorbtie a nutrientilor.
Rar, se poate intampla ca o deficienta de potasiu sa fie cauzata doar de un aport alimentar prea mic, deoarece se gaseste in atat de multe alimente.Cu toate acestea, un aport inadecvat combinat cu transpiratie abundenta, utilizarea de diuretice, abuzul de laxative sau greata si varsaturi severe pot duce rapid la hipokaliemie. Un alt motiv este deficienta de magneziu, deoarece rinichii au nevoie de magneziu pentru a ajuta la reabsorbtia potasiului si pentru a mentine nivelurile normale in celule.
Simptomele deficitului de potasiu sunt:
-Oboseala
-Crampe musculare sau slabiciune
-Constipatie
-Paralizie musculara si ritm cardiac neregulat (cu hipokaliemie severa)

Toxicitate
Prea mult potasiu in sange se numeste hiperkaliemie. La persoanele sanatoase rinichii vor elimina eficient potasiul , in principal prin urina. Cu toate acestea, anumite situatii pot duce la hiperkaliemie: boala renala avansata, administrarea de medicamente care retin potasiul in organism (inclusiv AINS) sau persoanele cu rinichi compromisi care consuma o dieta bogata in potasiu (mai mult de 4.700 mg pe zi) sau folosesc potasiu -inlocuitori de sare pe baza. Simptomele hiperkaliemiei:
-Slabiciune, oboseala
-Greata, varsaturi
-Dificultati de respiratie
-Dureri in piept
-Palpitatii cardiace, ritm cardiac neregulat

Diagnosticare:

Diagnosticul se stabileste printr-un test de sange.

 

Actiune farmacologica:

Asigura echilibru hidroelectrolitic
Corpul este format din aproximativ 60% apa .40% din aceasta apa se gaseste in interiorul celulelor tale intr-o substanta numita fluid intracelular.Restul se gaseste in afara celulelor tale, in sangele  ,in lichidul spinal si in lichidul extracelular.
Cantitatea de apa care se gaseste in lichidul intracelular si extracelular este influentata de concentratia de electroliti, in special potasiu si sodiu.
Potasiul este principalul electrolit dinlichidul intracelular si determina cantitatea de apa din interiorul celulelor. In schimb, sodiul este principalul electrolit din lichidul extracelular si determina cantitatea de apa din exteriorul celulelor.
Numarul de electroliti raportat la cantitatea de lichid se numeste osmolaritate. In conditii normale, osmolalitatea este aceeasi in interiorul si in afara celulelor tale.Mai simplu spus, exista un echilibru egal de electroliti in exteriorul si in interiorul celulelor tale.

Cu toate acestea, atunci cand osmolalitatea este inegala, apa din partea cu mai putini electroliti se va muta in partea cu mai multi electroliti pentru a egaliza concentratiile de electroliti.Acest lucru poate face ca celulele sa se micsoreze pe masura ce apa iese din ele sau sa se umfle si sa se distruga pe masura ce apa intra in ele .
De aceea, este foarte important aportul de potasiu.
Mentinerea unui echilibru bun de lichide este importanta pentru o sanatate optima. Dezechilibrul lichidelor poate duce la deshidratare, care la randul sau afecteaza inima si rinichii.
O dieta bogata in potasiu si mentinerea hidratarii pot ajuta la mentinerea unui echilibru bun al celor doua lichide.

Potasiul este important pentru sistemul nervos
Sistemul nervos transmite mesaje intre creier si corp.Aceste mesaje sunt transmise sub forma de impulsuri nervoase si ajuta la reglarea contractiilor musculare, batailor inimii, reflexelelor si multor alte functii ale corpului.
Impulsurile nervoase sunt generate de ionii de sodiu care se deplaseaza in celule si de ionii de potasiu care ies din celule.Miscarea ionilor modifica tensiunea celulei, care activeaza un impuls nervos .Din pacate, o scadere a nivelului de potasiu din sange poate afecta capacitatea organismului de a genera un impuls nervos.
Obtinerea suficienta a potasiului din dieta va poate ajuta sa va mentineti o functie nervoasa sanatoasa.

Potasiul ajuta la reglarea contractiilor musculare si cardiace

Sistemul nervos ajuta la reglarea contractiilor musculare.Cu toate acestea, nivelurile scazute de potasiu din sange pot afecta semnalele nervoase, slabind contractiile musculare.
Atat nivelurile serice scazute, cat si cele ridicate pot afecta impulsurile nervoase prin modificarea tensiunii celulelor nervoase.Este, de asemenea, important pentru o inima sanatoasa, deoarece migrarea sa intra si extracelular ajuta la mentinerea batailor regulate ale inimii.Cand nivelurile sangvine de potasiu sunt prea mari, inima poate deveni dilatata si muschiul mai flasc. Acest lucru ii poate slabi contractiile si poate produce o batai anormale ale inimii.De asemenea, nivelurile scazute din sange pot modifica bataile inimii.Cand inima nu bate corect, nu poate pompa in mod eficient sangele catre creier, organe si muschi.

De asemenea, potasiul poate reduce drastic riscul de infarct miocardic, poate scasea tensiunea arteriala, poate scade retentia lichidelor si edemele, poate preveni formarea calculilor renali si poate preveni osteoporoza.

Indicatii terapeutice:

Potasiul este frecvent utilizat in formule medicamentoase ( alaturi de alte minerale sau nu ) dedicate:

-tratamentului deficitului de potasiu

-tratamentului carceilor 

-ameliorarea palpitatiilor (cauza fiind un deficit de potasiu)

-tratamentului deschidratarii (saruri de hidratare)

 

 

Bibliografie:

Potassium, Harvard T.H. chan, School of Public Health official website

Potassium: Fact Sheet for Health Professionals, National Institutes of Health,  Office of Dietary Supplements. 

What does potassium do for your body?,Healthline official website

Iain Campbell, Physiology of fluid balance, Anaesthesia & Intensive Care Medicine, Volume 10, Issue 12, December 2009, Pages 593-596

Yelena Mushiyakh, Harsh Dangaria,Treatment and pathogenesis of acute hyperkalemia, J Community Hosp Intern Med Perspect. 2011; 1(4): 10.3402/jchimp.v1i4.7372.
Potassium deficiency, Health direct official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Pagina actualizata la data de: 28-06-2022

Produse care contin Potasiu

Vezi Politica de confidentialitate date personale