Resveratrol (ingrediente active)

Ce este resveratrolul?
Resveratrolul face parte dintr-o clasa de micronutrienti  numiti polifenoli. Polifenolii sunt substante chimice antioxidante ce neutralizeaza radicalii liberi, reducand stresul oxidativ responsabil de numeroase patologii.
Resveratrolul se gaseste in alune, fructe de padure si struguri. Se gaseste si in vinul rosu in cantitati mai mari. Resveratrolul are proprietati antioxidante si antiinflamatorii .

Beneficii pentru sanatate

Efect anticancerigen
Multe studii indica faptul ca resveratrolul ar putea ajuta la prevenirea si gestionarea anumitor tipuri de cancer. Efectele sale antitumorale includ inhibarea cresterii celulelor canceroase, semnalizarea celulelor, angiogeneza si moartea celulara.
Studiile au descoperit ca resveratrolul afecteaza negativ cancerul in toate etapele de dezvoltare. Cel mai important, cercetatorii au descoperit ca resveratrolul face chimioterapia mai eficienta prin blocarea proteinelor rezistente la chimioterapie.

Beneficii privind bolile cardiovasculare
Numeroase studii au explorat rolul resveratrolului in prevenirea si gestionarea bolilor cardiovasculare (legate de inima si circulatia venoasa). Resveratrolul prezinta efecte protectoare impotriva leziunilor vaselor de sange. De asemenea, studiile arata ca scade nivelul de colesterol si previne formarea cheagurilor de sange.
Multi cercetatori au ajuns la concluzia ca resveratrolul este un micronutrient valoros care poate ajuta la scaderea riscului de boli cardio-vasculare si poate ajuta in gestionarea lor.

Beneficii privind afectiunile degenerative
Proprietatile antiinflamatorii ale resveratrolului sunt eficiente in controlul inflamatiei in intregul corp, inclusiv la nivelul creierului. Neuroinflamatia (inflamatia unor parti ale sistemului nervos) este un factor care contribuie la progresul afectiunilor legate de creier.

Beneficii privind diabetul
Resveratrolul prezinta beneficii pentru sanatatea persoanelor cu diabet de tip 2 . De exemplu, cercetatorii vad de obicei imbunatatiri ale nivelurilor serice de lipide (colesterol) si glucoza (zahar) dupa administrarea resveratrolului.
Studiile arata ca resveratrolul scade rezistenta la insulina, scade nivelul glicemiei si  tensiunea arteriala crescuta la persoanele cu diabet.

Riscuri de sanatate
Cantitatea de resveratrol continuta in mod natural in alimente este considerata sigura pentru consumul zilnic. Dozele mici pana la medii de resveratrol sunt considerate sigure, chiar si atunci cand sunt administrate pe perioade lungi. Unele persoane au raportat deranjamente gastrice, in timpul administrarii unor doze mari.
Evitati administrarea resveratrolului in urmatoarele situatii:

Tulburari de sangerare
Resveratrolul scade coagularea sangelui. Daca aveti o tulburare de coagulare a sangelui si aveti risc de sangerare, ar trebui sa evitati sa luati suplimente de resveratrol.

Sensibilitate la estrogen
Resveratrolul poate actiona similar cu hormonul estrogen din organism. Daca aveti o afectiune cum ar fi endometrioza, fibromul uterin sau cancerul cancer al organelor de reproducere, nu administrati resveratrol.

Interventie chirurgicala
Datorita proprietatilor de subtiere al sangelui, ar trebui sa opriti administrarea de resveratrol cu   doua saptamani inainte de operatie.

Interactiuni medicamentoase
Resveratrolul incetineste coagularea sangelui. Daca se administreaza impreuna cu medicamente anticoagulante , creste riscul de sangerare.

Bibliografie:

Health Benefits of Resveratrol, Nourish by WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 30-08-2022

Produse care contin Resveratrol

FIXME('characteristics_non_otc_only') (19)

Vezi Politica de confidentialitate date personale