Cuperoza (Rozaceea) (afecțiuni medicale)

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afectiune comuna a pielii care provoaca inrosire si vasodilatatie care se manifesta prin vase de sange vizibile pe fata. De asemenea, se poate manifesta prin umflaturi mici insotite de abces . Aceste semne si simptome pot aparea timp de saptamani sau luni si apoi dispar pentru o perioada. Rozaceea poate fi confundata cu acneea, cu alte probleme ale pielii sau cu roseata naturala.
Rozaceea poate afecta pe oricine. Dar este cel mai frecvent intalnita la femeile albe de varsta mijlocie. Nu exista un remediu pentru rozacee, dar tratamentul poate controla si reduce semnele si simptomele.

Care sunt simptomele rozaceei?

Semnele si simptomele rozaceei includ:
- Inrosirea fetei. Rozaceea poate provoca o inrosire persistenta sau inrosire in partea centrala a fetei. Acest semn al afectiunii poate fi mai dificil de observat pe un ten cu nuanta mai inchisa.
- Vene vizibile. Vasele mici de sange ale nasului si obrajilor tai se sparg si devin vizibile (vase in panza de paianjen).
- Cosuri. Multe persoane cu rozacee dezvolta si cosuri pe fata care seamana cu acneea. Aceste umflaturi contin uneori puroi.
- Senzatie arzatoare. Pielea zonei afectate se poate simti fierbinte si sensibila.
- Probleme cu ochii. Multe persoane cu rozacee se confrunta, de asemenea, cu ochii si pleoapele uscate, iritate, umflate. Acest lucru este cunoscut sub numele de rozacee oculara. La unii oameni, simptomele oculare le preced pe cele ale pielii.
- Nas marit. In timp, rozaceea poate ingrosa pielea de pe nas, facand ca nasul sa para mare si rosu (rinofima). Acest lucru apare mai des la barbati decat la femei.
Daca aveti simptome persistente ale fetei sau ochilor, consultati medicul sau un specialist in piele (dermatolog) pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

Care sunt cauzele rozaceei?

Cauza rozaceei este necunoscuta, dar s-ar putea datora unui sistem imunitar hiperactiv, ereditatii, factorilor de mediu sau unei combinatii ale acestora. Rozaceea nu este cauzata de o igiena deficitara si nu este contagioasa!
Rosaceea poate fi declansata de:
- Bauturi calde si alimente picante
- Vin rosu si alte bauturi alcoolice
- Temperaturi extreme
- Soare sau vant
- Emotii
- Exercitii fizice
- Medicamente care dilata vasele de sange, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arteriala
- Unele produse cosmetice, de ingrijire a pielii sau a parului

Care sunt factorii de risc pentru rosacee?

Oricine poate dezvolta rozacee. Dar este mai probabil sa o dezvoltati daca:
- Sunteti femeie
- Aveti o piele care se arde usor la soare
- Aveti peste 30 de ani
- Sunteti fumatoare
- Aveti antecedente familiale de rozacee

Cum se stabileste diagnosticul pentru rozacee?

Nu se utilizeaza un test specific pentru a diagnostica rozaceea. In schimb, medicul dumneavoastra se bazeaza pe istoricul simptomelor dumneavoastra si pe o examinare a pielii. Este posibil sa vi se recomande teste pentru a exclude alte afectiuni, cum ar fi psoriazisul sau lupusul. Studiile arata ca la persoanele de culoare, rozaceea poate fi omisa sau diagnosticata gresit ca reactie alergica sau dermatita seboreica.

Daca simptomele dumneavoastra va afecteaza ochii, medicul dumneavoastra va poate recomanda un consult oftalmologic.

Care este tratamentul rozaceei?

Tratamentul pentru rozacee se concentreaza pe controlul semnelor si simptomelor. Cel mai adesea, acest lucru necesita o rutina buna de ingrijire a pielii si medicamente eliberate pe baza de reteta.
Durata tratamentului depinde de tipul si severitatea semnelor si simptomelor dumneavoastra. Recidiva este frecventa.

Medicamente
Noi medicamente pentru rozacee au fost dezvoltate in ultimii ani. Tipul de medicamente prescrise de medicul dumneavoastra depinde de semnele si simptomele pe care le aveti. Poate fi necesar sa incercati diferite optiuni sau o combinatie de medicamente pentru a gasi un tratament care sa functioneze.
Medicamentele prescrise pentru rozacee includ:
- Medicamente topice care atenueaza inrosirea fetei. Pentru rozacee usoara pana la moderata, medicul dumneavoastra va poate prescrie o crema sau un gel cu efect vasoconstrictor pe care il aplicati pe pielea afectata.  Este posibil sa vedeti rezultate in decurs de 12 ore dupa utilizare. Efectul asupra vaselor de sange este temporar, asa ca medicamentul trebuie aplicat in mod regulat pentru a mentine imbunatatirile.
- Alte produse topice care ajuta la controlul eruptiilor de rozacee usoara. Aceste substante topice includ acid azelaic, metronidazol si ivermectina. Cu acid azelaic si metronidazol, imbunatatirile vizibile nu apar in general timp de doua pana la sase saptamani. In cazul ivermectinei poate dura si mai mult pentru a imbunatati aspectul pielii, dar are ca rezultat o remisie a afectiunii mai lunga decat metronidazolul.
- Antibiotice orale. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un antibiotic oral, pentru rozaceea moderata pana la severa, insotita de eruptie.
- Medicamente orale pentru acnee. Daca aveti rozacee severa care nu raspunde la alte terapii, medicul dumneavoastra va poate sugera izotretinoina. Este un medicament oral rezevat tratamentului acneei, care ajuta, de asemenea, la ameliorarea eruptiilor din rozacee asemanatoare acneei. Nu utilizati acest medicament in timpul sarcinii, deoarece poate provoca malformatii congenitale grave.

Terapia cu laser
Terapia cu laser poate reduce vizibilitatea vaselor de sange marite. Deoarece laserul vizeaza venele vizibile, este cel mai eficient pe pielea care nu este bronzata sau inchisa la culoare.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile terapiei cu laser. Efectele secundare ale terapiei cu laser pentru rozacee includ umflarea si vanataile care ar putea persista cateva zile.

Stil de viata si remedii la domiciliu
Aceste practici de autoingrijire va pot ajuta sa controlati semnele si simptomele rozaceei si sa preveniti aparitia aparitiei:
Identificati si evitati factorii declansatori. Fiti atenti la ceea ce tinde sa va provoace eruptii si evitati acesti factori declansatori.
- Protejati-va fata. Aplicati crema de protectie solara zilnic. Utilizati o protectie solara cu spectru larg - care blocheaza atat razele ultraviolete A, cat si razele ultraviolete B - cu un SPF de 30 sau mai mare. Aplicati protectie solara dupa ce aplicati orice medicament local pe care il utilizati pentru fata si inainte de a aplica orice produse cosmetice.
- Tratati-va pielea cu blandete. Nu frecati si nu atingeti prea mult fata. Utilizati un produs de curatare fara sapun de doua ori pe zi si hidratati-va pielea. Alegeti produse fara parfum si evitati-le pe cele care contin substante iritante pentru piele, cum ar fi alcoolul, camforul, ureea si mentolul.
- Aplicati fond de ten sau corector pentru a acoperi zonele cu roseata. Unele produse si tehnici de machiaj pot ajuta la reducerea aspectului de inrosire a pielii.

Bibliografie: 

Rosacea, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-07-2023

Produse din categoria Cuperoza (Rozaceea)

Non-farma (5)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Coreea
- 25%
Crema de fata vegana Wonder Releaf Centella Cream, 50 ml, Purito

Crema de fata vegana Wonder Releaf Centella Cream, 50 ml, Purito

(7)
109,50 LEI 82,13 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Crema pentru piele sensibila cuperozica Rosederm, SPF 30, 40 ml, Ivatherm

Crema pentru piele sensibila cuperozica Rosederm, SPF 30, 40...

(8)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
voucher 25 lei
Crema CC anti-roseata cu SPF 30 Roseliane, 40 ml, Uriage

Crema CC anti-roseata cu SPF 30 Roseliane, 40 ml, Uriage

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Crema concentrat intensiv pentru ten sensibil cu roseata Toleriane Rosaliac AR, 40 ml, La Roche-Posay

Crema concentrat intensiv pentru ten sensibil cu roseata Toleriane...

(11)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Tratament facial impotriva inflamatiei si rosetei cutanate Metrocreme, 30 ml, Ivatherm

Tratament facial impotriva inflamatiei si rosetei cutanate Metrocreme,...

(11)
55,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale