Seleniu (ingrediente active)

Ce este seleniul?
Seleniul este un mineral esential, ceea ce inseamna ca aportul lui provine exclusiv din alimentatie.
Este necesar doar in cantitati mici, dar joaca un rol major in procesele importante din organism, inclusiv metabolismul si functia tiroidiana.

Care sunt cele mai importante surse de seleniu?

Nucile braziliene, fructele de mare si organele sunt cele mai bogate surse alimentare de seleniu. Alte surse includ carnea(fibra musculara), cerealele si alte cerealederivate din cereale si produsele lactate. Cantitatea de seleniu din apa potabila nu este semnificativa din punct de vedere nutritional in majoritatea regiunilor geografice. 

Beneficiile seleniului

Este un antioxidant important
Fumatul, consumul de alcool si stresul pot provoca un exces de radicali liberi. Acest lucru duce la stres oxidativ, care dauneaza celulelor sanatoase. Stresul oxidativ a fost asociat cu afectiuni cronice precum bolile de inima, Alzheimer, imbatranirea prematura si riscul de accident vascular cerebral.
Antioxidantii precum seleniul ajuta la reducerea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.

Poate avea efect anticancerigen
Pe langa reducerea stresului oxidativ, seleniul poate ajuta lareducerea riscului pentru afectiuni din spectrul oncologic. Acest lucru a fost atribuit capacitatii seleniului de a reduce deteriorarea ADN-ului si stresul oxidativ, de a stimula sistemul imunitar si de a distruge celulele canceroase.
Unele cercetari sugereaza ca suplimentarea cu seleniu poate reduce efectele secundare la persoanele supuse radioterapiei.
De exemplu, un studiu a constatat ca suplimentele orale de seleniu au imbunatatit calitatea generala a vietii si au redus diareea indusa de radiatii la femeile cu cancer de col uterin si cancer uterin.

Poate proteja impotriva bolilor de inima
O dieta bogata in seleniu va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa, deoarece nivelurile scazute de seleniu au fost legate de un risc crescut de boli de inima. Seleniul poate, de asemenea, sa scada markerii inflamatiei , unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima. In plus, a crescut nivelul de glutation peroxidaza, un antioxidant puternic.
Incorporarea alimentelor bogate in seleniu in dieta reprezinta o modalitate excelenta de a mentine nivelul de stres oxidativ si inflamatie minim.

Ajuta la prevenirea declinului mental
Se crede ca stresul oxidativ este implicat atat in   debutul, cat si in progresia bolilor neurologice.In plus, unele studii au descoperit ca antioxidantii din alimente si suplimente pot imbunatati memoria la pacientii cu boli neurologice.
Un mic studiu a constatat ca suplimentarea cu o nuca de Brazilia bogata in seleniu pe zi a imbunatatit fluenta verbala si alte functii mentale la pacientii cu deficiente cognitive usoare.

In plus, dieta mediteraneana, care este bogata in alimente bogate in seleniu provenit din fructe de mare si nuci, a fost asociata cu un risc mai scazut de a dezvolta boali neurologice.

Este important pentru sanatatea tiroidei
Seleniul este important pentru buna functionare a glandei tiroide. De fapt, tesutul tiroidian contine o cantitate mai mare de seleniu decat orice alt organ din corpul uman.
Acest mineral puternic ajuta la protejarea tiroidei impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si joaca un rol esential in productia de hormoni tiroidieni.
Deficienta de seleniu a fost asociata cu afectiuni ale tiroidei, cum ar fi tiroidita Hashimoto, un tip de hipotiroidism in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida.
In plus, unele studii au aratat ca suplimentele cu seleniu pot aduce beneficii persoanelor cu boala Hashimoto.
O analiza a concluzionat ca administrarea de suplimente de seleniu zilnic timp de trei luni a dus la scaderea anticorpilor tiroidieni. De asemenea, a condus la imbunatatirea starii de spirit si a bunastarii generale la persoanele cu  Hashmoto.

Imbunatateste imunitatea
Sistemul imunitar mentine corpul sanatos prin identificarea si combaterea potentialelor amenintari. Acestea includ bacterii, virusi si paraziti.
Seleniul joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar. Acest antioxidant ajuta la scaderea stresului oxidativ din organism, ceea ce reduce inflamatia si creste imunitatea.
Studiile au demonstrat ca nivelurile crescute de seleniu in sange sunt asociate cu un raspuns imun sporit.

Poate ajuta la reducerea simptomelor de astm
Astmul este o boala cronica care afecteaza caile respiratorii. Caile respiratorii devin inflamate si incep sa se ingusteze, provocand simptome precum respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, constrictie in piept si tuse.
Astmul a fost asociat cu niveluri crescute de stres oxidativ si inflamatie in organism.
Datorita capacitatii seleniului de a reduce inflamatia, unele studii sugereaza ca acest mineral poate ajuta la reducerea simptomelor legate de astm.
Cercetarile sugereaza ca persoanele care sufera de astm au niveluri mai scazute de seleniu.

Care sunt posibilele reactii adverse ale seleniului?

Seleniul este in general sigur atunci cand este administrat in doze mai mici de 400 mcg pe zi, pe termen scurt, conform unor analize care demonstreaza deficit. Dar seleniul poate fi toxic atunci cand este luat in doze mari sau pentru o perioada lunga de timp. Administrarea de doze de peste 400 mcg zilnic poate creste riscul de a dezvolta toxicitate pentru seleniu.
Seleniul poate provoca disconfort gastric, dureri de cap si eruptii cutanate. Dozele mari pot provoca caderea parului, oboseala, greata, varsaturi si scadere in greutate. Dozele extrem de mari pot fi chiar fatale.

Bibliografie:

Selenium, National Institute of Health official website

Selenium - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website

7 Science-Based Health Benefits of Selenium, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 31-08-2022

Produse care contin Seleniu

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale