Sucraloza (ingrediente active)

Ce este sucraloza?
Sucraloza este un indulcitor fara calorii care poate fi folosit pentru a reduce aportul de zaharuri adaugate din alimentatie.
Ca si alti indulcitori fara calorii, sucraloza are un gust dulce intens. Este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul, asa ca, se utilizeaza in cantitati mici.

Ce intrebuintari are sucraloza?
Sucraloza este permisa de U.S. Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizare ca indulcitor de uz general, ceea ce inseamna ca poate fi folosita ca ingredient in orice tip de alimente sau bauturi. 
Sucraloza este foarte stabila din punct de vedere chimic, astfel incat alimentele si bauturile indulcite cu sucraloza raman dulci o perioada lunga de timp, in diferite conditii de pastrare. Acestea includ alimente congelate, cum ar fi inghetata si alte deserturi congelate, precum si alimentele care trebuie incalzite la temperaturi ridicate, cum ar fi produse de patiserie si alimente care necesita sterilizare. 

Cum se produce sucraloza?
Sucraloza este obtinuta dintr-un proces care porneste de la zaharoza. Cu toate acestea, sucraloza nu este zahar. Trei grupari hidroxil din molecula de zaharoza sunt inlocuite cu trei atomi de clor. Structura sucralozei impiedica enzimele din tractul digestiv sa o descompuna.

Ce se intampla cu sucraloza in organism, dupa consum?
Cea mai mare parte (aproximativ 85 la suta) din sucraloza consumata nu este absorbita de organism si este excretata, nemodificata, in fecale. Cantitatea absorbita de organism (aproximativ 15%), este excretata prin urina.

Este sucraloza sigura pentru consum?
DA. Peste 100 de studii de siguranta care reprezinta peste 20 de ani de cercetare au aratat ca sucraloza este sigura pentru consum. In 1998, FDA a aprobat utilizarea sa ca indulcitor in 15 categorii specifice de alimente. In 1999, FDA si-a extins regulamentul pentru a aproba sucraloza ca si indulcitor de uz general , ceea ce inseamna ca este aprobat pentru utilizare in orice tip de aliment sau bautura. Autoritatile globale de top in domeniul sanatatii, cum ar fi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Comitetul mixt FAO/OMS de experti pentru aditivi alimentari (JECFA) au ajuns la concluzia ca sucraloza este sigura pentru utilizare alimentara. Siguranta sucralozei a fost, de asemenea, confirmata de catre Ministerul Sanatatii, Muncii si Bunastarii din Japonia si Health Canada. Pe baza concluziilor acestor autoritati globale,se poate concluziona ca sucraloza este sigura pentru consum. In prezent este permisa pentru utilizare in peste 100 de tari.

 

Bibliografie:

Everything You Need to Know About Sucralose, Food Insight official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 15-08-2022

Produse care contin Sucraloza

Non-farma (6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale