Ulei esential din arbore de ceai (tea tree, Melaleuca alternifolia) (ingrediente active)

Ce este uleiul de arbore de ceai?
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential volatil derivat obtinut din planta australiana Melaleuca alternifolia. Genul Melaleuca apartine familiei Myrtaceae si contine aproximativ 230 de specii de plante, aproape toate fiind originare din Australia.

Ce contine uleiul de tea tree?
Uleiul esential de tea tree ste unul dintre cele mai populare uleiuri din plante, deoarece functioneaza ca un dezinfectant puternic si este suficient de bland pentru a fi aplicat local.
Ingredientele active principale ale uleiului din arbore de ceai sunt hidrocarburile terpenice, monoterpene si sesquiterpene. Acesti compusi confera arborelui de ceai activitatea sa antibacteriana, antivirala si antifungica.
Exista de fapt peste 100 de componente chimice diferite ale uleiului de arbore de ceai, terpinen-4-ol si alfa-terpineol fiind cele mai active.

Care sunt beneficiile uleiului din arbore de ceai?

Poate fi eficient pentru acnee si alte afectiuni ale pielii
Datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatoare ale uleiului de arbore de ceai, acesta are potentialul de a functiona ca un remediu natural pentru acnee si alte afectiuni inflamatorii ale pielii, inclusiv eczema si psoriazisul.

Imbunatateste conditia scalpului uscat
Cercetarile sugereaza ca uleiul de arbore de ceai este capabil sa amelioreze simptomele dermatitei seboreice. De asemenea, ajuta la atenuarea simptomelor dermatitei de contact.

Combate infectiile bacteriene, fungice si virale
Potrivit unei recenzii stiintifice despre arborele de ceai publicata in Clinical Microbiology Reviews, datele arata clar proprietatie sale antibacteriene, antifungice si antivirale.
Studiile de laborator au aratat ca uleiul de arbore de ceai poate inhiba cresterea bacteriilor precum Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes si Streptococcus pneumoniae.

Poate ajuta la prevenirea rezistentei la antibiotice
Cercetarile publicate in Open Microbiology Journal indica faptul ca unele uleiuri vegetale, cum ar fi cel din arbore de ceai, au un efect sinergic pozitiv atunci cand sunt combinate cu antibiotice conventionale. Acest lucru inseamna ca uleiul din arbore de ceai poate ajuta la prevenirea dezvoltarii rezistentei la antibiotice. 

Amelioreaza congestia si infectiile tractului respirator
Studiile arata ca uleiul de arbore de ceai are activitate antimicrobiana si antivirala, oferindu-i capacitatea de a lupta impotriva bacteriilor si virusurilorcare conduc la infectii ale tractului respirator.

Este adjuvant in pediculoza
Uleiul de arbore de ceai are efecte insecticide si poate fi folosit pentru a elimina paduchii. Un studiu de laborator efectuat in Italia a investigat eficacitatea uleiului de arbore de ceai impotriva paduchilor si a oualor acestuia. Cercetatorii au descoperit ca uleiul de arbore de ceai utilizat singur a fost mai eficient impotriva paduchilor capului, tratamentul avand ca rezultat o mortalitate de 100% dupa 30 de minute de expunere.

Ajuta in tratamentul scabiei 
Un studiu realizat la Universitatea Flinders din Australia a constatat ca o concentratie de 5% ulei de arbore de ceai a fost extrem de eficienta in reducerea supravietuirii acarienilor scabiei. Arborele de ceai functioneaza ca un tratament natural pentru scabie, deoarece are proprietati antimicrobiene puternice. Se recomanda sa consultati medicul pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat!

Combate respiratia urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare provine de la bacteriile care se gasesc in gura, in special in partea din spate a limbii, a gatului si a amigdalelor. Deoarece uleiul de arbore de ceai are proprietati antimicrobiene care pot ucide aceste bacterii, functioneaza ca un remediu natural pentru respiratia urat mirositoare.
Un studiu in vitro mai arata ca uleiul de arbore de ceai actioneaza ca un agent antiseptic eficient impotriva agentilor patogeni orali, inclusiv Candida albicans, Staphylococcus aureus rezistent la meticilina si Escherichia coli
Retineti ca uleiul de arbore de ceai nu trebuie folosit intern, asa ca nu inghitit uleiul sau produse ce au ca ingredient uleiul de tea tree!

Care sunt posibilele efecte secundare si contraindicatii?

Posibilele efecte secundare ale uleiului de arbore de ceai depind de modul in care este utilizat. Cele mai cunoscute moduri de utilizare a uleiului sunt prin aplicarea lui pe piele (aplicare locala) sau prin inhalare (aromaterapie).

Efecte secundare ale aplicatiilor topice
Aplicarea uleiului de arbore de ceai pe piele poate provoca iritatii, mai ales daca nu este diluat corespunzator si este utilizat in concentratii mai mari. Simptomele iritatiei pielii de la uleiul de arbore de ceai pot include:
- roseata
- piele uscata sau solzoasa
- mancarime
- senzatie de arsura
- usturime
Unii oameni pot dezvolta o reactie alergica la uleiul de arbore de ceai. Aceasta se numeste dermatita alergica de contact si poate provoca o eruptie cutanata care poate fi insotita de roaseata, edem si prurit.

Efecte secundare la inhalare
Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit si pentru aromoterapie. Uleiul este inhalat folosind un difuzor sau prin inhalare de abur. Inhalarea unei cantitati prea mari de ulei de arbore de ceai sau inhalarea lui prea mult timp poate duce la simptome precum:
- durere de cap
- greata
- vertij

Uleiul de arbore de ceai nu trebuie folosit niciodata intern! Poate fi toxic si potential fatal daca il ingerati!

Daca este ingerat simptomele care pot sa apara sunt grave:
- somnolenta
- confuzie
- miscare necoordonata (ataxie)
- pierderea constientei

Bibliografie:

Dr. Josh Axe, Top Tea Tree Oil Uses and Benefits, Dr. Axe official website

Ph. D. Jill Seladi , What Are the Possible Side Effects of Tea Tree Oil?, Healthline official website

Tea tree Oil, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andree Simona


Pagina actualizata la data de: 10-11-2022

Produse care contin Ulei esential din arbore de ceai (tea tree, Melaleuca alternifolia)

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale