Vitamina A (ingrediente active)

Ce este vitamina A?

Vitamina A este termenul generic pentru un grup de de vitamine liposolubile.
Ele sunt esentiale pentru mentinerea vederii sanatoase, asigurarea functiei normale a sistemului imunitar si a organelor si sprijinirea cresterii si dezvoltarii.

Care sunt formele existente de vitamina A?
Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele vegetale si se gasesc in doua forme diferite: vitamina A si provitamina A.
Vitamina A este cunoscuta ca forma activa a vitaminei, pe care corpul o poate utiliza ca atare. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv carne, pui, peste si lactate si include compusii retinolul si acid retinoic.
Provitamina A - alfa-carotenul, beta-carotenul si beta-criptoxantina - sunt forma inactiva a vitaminei si se gaseste in plante. Acesti compusi sunt transformati in forma activa in organism. De exemplu, beta-carotenul este transformat in retinol (o forma activa de vitamina A) in intestinul subtire.

Care sunt sursele de vitamina A?

Exista surse care furnizeaza vitamina A sub forma de retinol, precum: organele, in special ficatul; pestele gras precum toul si heringul, lactatele si ouale.

Pe langa acestea, exista surse de carotenoizi sau de provitamina A, care in organism se transforma in vitamina A, forma activa.

Beta-carotenul este un pigment galben-portocaliu, care coloreaza fructele si legumele in mod caracteristic. Acesta se gaseste in: morcov, dovleac placintar, cartof dulce, mango, piersici. Surse de carotenoizi mai pot fi si plantele cu frunze verzi precum broccoli si spanacul.

Care sunt beneficiile vitaminei A?
Vitamina A este esentiala pentru pastrarea vederii
Vitamina A este necesara pentru a transforma lumina de la nivelul ochiului intr-un semnal electric care poate fi trimis la creier. De fapt, unul dintre primele simptome ale deficientei de vitamina A poate fi orbirea nocturna, cunoscuta sub numele de nictalopie.
Orbirea nocturna apare la persoanele cu deficienta de vitamina A, deoarece vitamina A este o componenta majora a pigmentului numit rodopsina. Rodopsina se gaseste in retina ochiului si este extrem de sensibila la lumina.
Pe langa prevenirea orbirii nocturne, consumul de cantitati adecvate de beta-caroten poate ajuta la incetinirea progresiei slabirii vederii pe care unii oameni o experimenteaza pe masura ce imbatranesc.

Poate reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer
Cancerul apare atunci cand celulele anormale incep sa creasca sau sa se divida intr-un mod necontrolat.
Deoarece vitamina A joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor, influenta sa asupra riscului de cancer si rolul in prevenirea cancerului este de interes pentru oamenii de stiinta. In studiile observationale, consumul unor cantitati mai mari de vitamina A sub forma de beta-caroten a fost asociat cu un risc scazut de anumite tipuri de cancer.

Sprijina sistemul imunitar 
Vitamina A joaca un rol vital in mentinerea apararii naturale a organismului.
Este, de asemenea, implicat in producerea si functionarea celulelor albe din sange, care ajuta la eliminarea bacteriilor si a altor agenti patogeni din fluxul sangvin.

Reduce riscul de acnee
Deficitul de vitamina A poate creste riscul de a dezvolta acnee.
Unele medicamente pe baza de vitamina A pentru acnee sunt disponibile pe baza de reteta.
Izotretinoina este un exemplu de retinoid oral care este eficient in tratarea acneei severe. Cu toate acestea, acest medicament poate avea reactii adverse grave si trebuie luat numai sub supraveghere medicala.

Sprijina sanatatea oaselor
Cu toate acestea, consumul suficient de vitamina A este, de asemenea, necesar pentru cresterea si dezvoltarea oaselor, iar carenta  a fost legata de sanatatea precara a oaselor. De fapt, persoanele cu niveluri mai scazute de vitamina A in sange au un risc mai mare de fracturi osoase decat persoanele cu niveluri normale.

Are un rol important pentru crestere si reproducere
Vitamina A este esentiala pentru mentinerea unui sistem reproducator sanatos atat la barbati, cat si la femei, precum si pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii normale a embrionilor in timpul sarcinii.

Care sunt potentialele reactii adverse ale vitaminei A si care sunt semnele supradozarii?

Consumul in exces de vitamina A (forma activa) poate duce la toxicitate sau hipervitaminoza A.
Simptomele pot include:
- modificari ale culorii pielii
- peeling pe palmele mainilor si talpile picioarelor
- piele crapata pe degete
- psoriazis
- dermatita alergica de contact
- ectropion, care afecteaza pielea din jurul ochilor
- buzele, gura si nas uscat, ceea ce poate creste riscul de infectie
- productie redusa de sebum
Utilizarea excesiva pe termen lung poate duce la:
- modificari ale formarii osoase
- niveluri ridicate de colesterol
- afectarea ficatului
- modificari ale sistemului nervos care duc la dureri de cap, greata si varsaturi
Produsele topice pot avea efecte adverse asupra pielii, desi acestea vor fi mai putin severe decat cele rezultate din supraconsumul oral. 
Cel mai mare risc de supraconsum este asociat cu suplimentele. O dieta sanatoasa si echilibrata este putin probabil sa conduca la niveluri toxice de vitamina A. De asemenea, ar trebui sa furnizeze suficienta vitamina A.

 

Bibliografie:

Jennie Olopaade, PharmD, RPH, Everything you need to know about vitamin A,  Medical News Today

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 02-09-2022

Produse care contin Vitamina A

Vezi Politica de confidentialitate date personale