Vitamina B1 (Tiamina) (ingrediente active)

Ce este tiamina?

Tiamina (vitamina B1) este o vitamina solubila in apa care face parte din grupul vitaminelor din complexul B. Este deosebit de importanta pentru sustinerea nivelului de energie si a unui metabolism sanatos. Tiamina este din punct de vedere chimic un derivat de tiazol si pirimidina care contine sulf. Este utilizat in combinatie cu alte vitamine B, care alcatuiesc ,,complexul de vitamine B", pentru a regla functii importante ale sistemului cardiovascular, ale sistemului endocrin si ale sistemului digestiv.

Care sunt cele mai importante surse alimentare de tiamina?

Drojdie alimentara - 2 linguri: 9,6 miligrame (640 la suta DZR)
Alge marine (cum ar fi Spirulina) - 1 cana de alge marine: 2,66 miligrame (216 la suta DZR)
Seminte de floarea soarelui - 1 cana: 2 miligrame (164% DZR)
Nuci de Macadamia - 1 cana: 1,6 miligrame (132% DZR)
Fasole neagra - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,58 miligrame (48% DZR)
Linte - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,53 miligrame (44% DZR)
Edameme/Soia organice - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,53 miligrame (44% DZR)
Fasole alba - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,53 miligrame (44% DZR)
Mazare verde boabe - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,48 miligrame (40% DZR)
Fasole Pinto - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,46 mg (39% DZR)
Fasole mung - 1/3 cana uscata sau aproximativ 1 cana gatita: 0,42 miligrame (36% DZR)
Ficat de vita - 1 3 oz. bucata gatita: 0,32 miligrame (26 la suta DZR)
Sparanghel - 1 cana fiert: 0,3 miligrame (25% DZR)
Varza de Bruxelles - 1 cana gatita: 0,16 miligrame (13% DZR)

Deficitul de tiamina

Corpul uman nu poate produce tiamina, asa ca trebuie asimilata din dieta noastra pentru a preveni deficitul de tiamina. Un deficit semnificativ de tiamina poate provoca o tulburare numita beriberi, care a fost observata la anumite populatii subnutrite. Beriberi poate duce la pierderea masei musculare si la probleme cardiovasculare severe.
Deficitul de tiamina nu este foarte comuna in tarile occidentale, dezvoltate. Se crede ca majoritatea adultilor isi indeplinesc necesarul zilnic de tiamina.
Simptomele deficitului de tiamina sunt:
- Pierdere rapida in greutate
- Pofta de mancare scazuta
- Colita
- Probleme digestive, cum ar fi diareea
- Leziuni ale nervilor
- Senzatie de arsuri la nivelul picioarelor (mai severa noaptea)
- Inflamatia nervilor (nevrita)
- Oboseala si energie scazuta
- Scaderea memoriei pe termen scurt
- Confuzie
- Iritabilitate
- Slabiciune musculara, pierdere musculara, crampe, dureri la nivelul picioarelor si rigiditate
- Modificari mentale, cum ar fi apatia sau depresia
- Efecte cardiovasculare, cum ar fi o inima marita

Care sunt beneficiile tiaminei?

1. Mentine un metabolism sanatos

Tiamina este necesara pentru a produce ATP, principala molecula ce are rolul de a transporta energia in organism, in mitocondriile celulelor. Ajuta la conversia carbohidratilor in glucoza, care este sursa principala de energie. De asemenea, tiamina ajuta la descompunerea proteinelor si a grasimilor.
Tiamina joaca, de asemenea, un rol important in producerea de celule rosii din sange, care sunt importante pentru metabolismul energetic. 

2. poate preveni deteriorarea nervilor

Tiamina este necesara pentru a converti carbohidratii din alimente, iar rolul principal al carbohidratilor este de a furniza energie organismului, in special creierului si sistemului nervos. Tiamina este necesara in mod special pentru o multitudine de reactii enzimatice.
Tiamina ajuta, de asemenea, la dezvoltarea corecta a tecilor de mielina, care infasoara nervii pentru a-i proteja de procesul de deteriorare.

3. Ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos

Un nivel suficient de tiamina in organism este esential pentru producerea neurotransmitatorului acetilcolina. Acesta este foarte important pentru sistemul nervos si sistemul cardio-vascular.
Studii recente au aratat ca tiamina poate fi utila in combaterea bolilor de inima, deoarece ajuta la mentinerea functiei ventriculare sanatoase si la atenuarea simptomelor insuficientei cardiace.

4. Poate stimula imunitatea

Tiamina ajuta la mentinerea tonusului muscular al peretilor tractului digestiv, la nivelul caruia se regasesc o mare parte din elementele sistemului imunitar. Sanatatea digestiva este importanta pentru absorbtia tiaminei, deoarece un tract digestiv sanatos permite organismului sa absoarba mai bine nutrientii din alimente, care sunt folositi pentru a intari imunitatea si pentru a apara organismul impotriva imbolnavirii. Tiamina ajuta la secretia de acid clorhidric, care este esential pentru digestia completa a particulelor de alimente, absorbtia nutrientilor si protejarea de anumite bacterii.

5. Poate ajuta la reducerea simptomelor de sevraj alcoolic 

Tiamina ajuta la scaderea riscului de a dezvolta o tulburare specifica a creierului numita sindrom Wernicke-Korsakoff (WKS). Simptomele WKS includ miscarea involuntara a muschilor, afectarea nervilor, letargia si problemele de mers. Aceasta tulburare a creierului este legata de un nivel scazut de tiamina si este adesea observata la alcoolici, in special la cei care au o dieta saraca in nutrienti. Alcoolul are un impact negativ asupra capacitatii organismului de a absorbi tiamina din alimente.
Se crede ca intre 30% si 80% dintre alcoolici au deficit de tiamina. S-a demonstrat ca dozele mari de tiamina ajuta la scaderea simptomelor de sevraj alcoolic.

6. Poate reduce manifestarile tulburarilor cerebrale

Tiamina ajuta la reducerea decalajului dintre conexiunea creier/corp. Poate ajuta prevenirea si atenuarea unui tip de leziuni cerebrale numite sindrom cerebelos. De asemenea, medicii prescriu uneori doze mari de tiamina pacientilor pentru a preveni anumite tulburari de memorie care sunt frecvent intalnite la persoanele cu deficit de tiamina, inclusiv la cei care se confrunta cu sevraj alcoolic sau coma alcoolica. Este, de asemenea, asociata cu scaderea riscului de aparitie al bolii Alzheimer. 

7. Eficientizeaza procesul de invatare

Tiamina este o vitamina esentiala pentru cresterea concentrarii, energiei, combaterea stresului cronic si pentru prevenirea pierderii memoriei. Studiile au legat deficitul de tiamina cu probleme de invatare si retinere a informatiilor.

8. Ajuta la mentinerea unei dispozitii pozitive

Tiamina imbunatateste capacitatea organismului de a rezista la stres, care este unul dintre motivele principale pentru care vitaminele B sunt adesea numite vitamine ,,anti-stres". Lipsa de energie poate contribui la o stare de spirit si o motivatie scazuta. Tiamina este necesara pentru o starea de spirit buna si pentru a va apara impotriva depresiei si anxietatii datorita efectelor sale pozitive asupra creierului.

9. Ajuta la reducerea riscului dezvoltarii problemelor de vedere

Unele cercetari au aratat ca tiamina poate ajuta la scaderea riscului pentru dezvolatarea problemelor de vedere, cum ar fi cataracta si glaucomul. Acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a influenta semnalul nervos si muscular, care este important in transmiterea informatiilor de la ochi la creier.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale tiaminei?

Pana acum, au fost foarte putine cazuri confirmate de efecte adverse foarte grave raportate dupa administrarea unei doze mari de tiamina. Tiamina este o vitamina solubila in apa si se crede ca doar un mic procent dintr-o doza mare de tiamina este de fapt absorbita de organism.
Excesul de care organismul nu are nevoie are ca rezultat excretia urinara a vitaminei in cateva ore. Vitamina B1 suplimentara sub forma de supliment nu va provoca efecte nocive organismului, dar nici nu este obligatorie suplimentarea ei.

* Bibliografie:

jillian Levy, Thiamine Deficiency Symptoms & Dangers You Don’t Want to Ignore, Dr.Axe official website

Rose Wilson, Ph. D., What is thiamin, or vitamin B1?, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Vitamina B1 (Tiamina)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale